Duży problem...

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

kejdz
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 70
Imię: Karol

Duży problem...

Post autor: kejdz » 2010-08-23, 00:05

Witam! Mam poważny problem w moim akwarium...ryby potraciły swoje kolory (oprócz boja) raczek jest całkowicie niemrawy, porusza się tak jakby nie mógł utrzymać równowagi. Akwarium 70L, żwirek rzeczny, dużo roślin, filtr z deszczownią, nie znam parametrów wody - nie robiłem testów, ale jakieś 3 tygodnie temu wykluła mi się w akwarium ważka, uważałem więc za logiczne, że woda jest gotowa na ryby skoro wykluł się typowy rzeczny owad.... akwarium dzisiaj cały dzień stało bez światła bo nie było mnie w domu, jeszcze wczoraj wszystko było OK, a dzisiaj ryby potraciły kolory i są całkowicie niemrawe, co to może być?
Obsada:
- 1 bojo
- 1 raczek cambarellus
- 2 garra rufa
- 9 rodostomus

Awatar użytkownika
Lermi
Akwarysta
Pojemność akwarium: 450
Imię: Kinga
Kontakt:

Re: Duży problem...

Post autor: Lermi » 2010-08-23, 08:02

To znaczy najpierw było wyłączone światło cały dzień, a później ryby zaczęły być niemrawe, tak? No generalnie bez oświetlenia ryby tracą kolory. Tylko to podejrzane z raczkiem...Tysiąc chorób i milion powodów. Niestety bez testów trzeba czekać. Jeśli wystąpią jakieś konkretne objawy, się zobaczy... Kiedy była ostatnia podmiana wody i w jakiej ilości?
Nie tylko chłopaki lubią robaki

kejdz
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 70
Imię: Karol

Re: Duży problem...

Post autor: kejdz » 2010-08-23, 08:09

Lermi wszystko ok, normalnie jakiś cud dzisiaj rano włączam światło, a wszystkie rybki znowu mają kolory i żwawo pływają :) ide do Częstochowy na kolanach ;)
Bojowniki to mordercy raków

ODPOWIEDZ