Środki do nawożenia roślin
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Miko³aj
Środki do nawożenia roślin
Witam
Ostatnio tak jak słabo rosną mi rośliny. Tak jak by przychorowały. Niektóre mają dziury i czarne plamy na sobie. Jakie nawozy polecacie do roślin ? Ostatnio zacząłem dawać żelazo ale samo nie wystarczy i butlę co2.
Światło w akwarium włączam od około godziny 8-9 rano do godziny 21. Czy to dobry przedział czasowy ?
Wodę czyszczę co miesiąc. Czy to dobry przedział ?
Pozdrawiam
Ostatnio tak jak słabo rosną mi rośliny. Tak jak by przychorowały. Niektóre mają dziury i czarne plamy na sobie. Jakie nawozy polecacie do roślin ? Ostatnio zacząłem dawać żelazo ale samo nie wystarczy i butlę co2.
Światło w akwarium włączam od około godziny 8-9 rano do godziny 21. Czy to dobry przedział czasowy ?
Wodę czyszczę co miesiąc. Czy to dobry przedział ?
Pozdrawiam
- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
Re: Środki do nawożenia roślin
Co masz na myśli?mikolaj90 pisze:Wodę czyszczę co miesiąc.
Możesz wstawić foto roślin? I co to za roślinka wiesz może?
-
- Nowicjusz
Przepraszam za złe sformułowanie. Zmieniam co miesiąc 20% wody na nową, czystą.
Oto zdjęcia dwóch roślin, sorry za jakość:
Na pierwszym zdjęciu to ta roślina nazywa się z wymowy ,,Witenbafia" :rotfl: Łacińska nazwa i nie wiem jak to napisać, ale tak się wymawia jej nazwę. Mam dwie takie rośliny i obie są w takim stanie.

A na drugim niestety nie wiem jak się nazywa ta roślina.
Ps. Prosiłbym o odpowiedzenie na wszystkie moje pytania, gdyż chciałbym wiedzieć co robię źle.
Pozdrawiam
Oto zdjęcia dwóch roślin, sorry za jakość:

Na pierwszym zdjęciu to ta roślina nazywa się z wymowy ,,Witenbafia" :rotfl: Łacińska nazwa i nie wiem jak to napisać, ale tak się wymawia jej nazwę. Mam dwie takie rośliny i obie są w takim stanie.

A na drugim niestety nie wiem jak się nazywa ta roślina.
Ps. Prosiłbym o odpowiedzenie na wszystkie moje pytania, gdyż chciałbym wiedzieć co robię źle.
Pozdrawiam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
A możesz dokładniej opisać swoje akwarium?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
Ale jak dokładniej opisać ? Mi chodzi tylko o rośliny, o środki (nawozy), które skutecznie poprawiają wzrost itd... roślinom.
- maol
- Moderator
A mi chodzi o to jak duże jest akwarium, jak oświetlone, jakie jest podłoże, jaka jest obsada ryb i jak wygląda filtracja. Ważne są też zmierzone parametry wody. To jest układ zamknięty, wszystko ma wpływ na życie roślin w zbiorniku.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
Akwarium 112 litrów. Oświetlenie HAILEA TROPICAL RED (idealnie podkreśla kolory i stymuluje wzrost roślin 18W), podłoże mam z nawozami dla roślin (nie znam nazwy), ryby: 4x zbrojnik, 2x mieczyk, 3x bocja wspaniała, 1x bocja siatkowana, 1x molinezja. Filtr Tetra Tec EX 600. Temperatura wody 25-27 stopni C. Ph nie znam.
- maol
- Moderator
To zanim przejdziemy do roślin, trzeba zrobić tu trochę porządku:
- masz bardzo bogatą obsadę kompletnie nie pasująca do takiego zbiornika. Z 4 zbrojników (o ile to nie otoski) powinien zostać jeden. Bocja wspaniała wogóle nie nadaje się do takiego akwarium, a siatkowanej powinno być jakieś 5 sztuk.
- zdecydowanie za rzadko dokonujesz podmian. Nie 20% co miesiąc, a 20% co tydzień.
Od tego zacznijmy. Teraz rośliny:
- masz w akwarium za ciemno, co najmniej o jedną świetlówkę, a jeszcze lepiej o dwie.
- bez wystarczającej ilości światła rośliny nie będą przyswajały nawozów w żadnej formie.
- CO2 jest również bezużyteczne przy tym oświetleniu.
- rośliny na zdjęciach wyglądają rachitycznie i słabo. I jest ich bardzo, bardzo mało.
Czyli - najważniejszą sprawa jest w tym momencie ilość światła w zbiorniku. Musisz ją zdecydowanie zwiększyć. Potem dosadź roślin i zapewnij im CO2. I zacznij dopiero wtedy nawozić - nie samym żelazem, ale odpowiednio zbilansowanymi nawozami makro i mikro.
- masz bardzo bogatą obsadę kompletnie nie pasująca do takiego zbiornika. Z 4 zbrojników (o ile to nie otoski) powinien zostać jeden. Bocja wspaniała wogóle nie nadaje się do takiego akwarium, a siatkowanej powinno być jakieś 5 sztuk.
- zdecydowanie za rzadko dokonujesz podmian. Nie 20% co miesiąc, a 20% co tydzień.
Od tego zacznijmy. Teraz rośliny:
- masz w akwarium za ciemno, co najmniej o jedną świetlówkę, a jeszcze lepiej o dwie.
- bez wystarczającej ilości światła rośliny nie będą przyswajały nawozów w żadnej formie.
- CO2 jest również bezużyteczne przy tym oświetleniu.
- rośliny na zdjęciach wyglądają rachitycznie i słabo. I jest ich bardzo, bardzo mało.
Czyli - najważniejszą sprawa jest w tym momencie ilość światła w zbiorniku. Musisz ją zdecydowanie zwiększyć. Potem dosadź roślin i zapewnij im CO2. I zacznij dopiero wtedy nawozić - nie samym żelazem, ale odpowiednio zbilansowanymi nawozami makro i mikro.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
Jaka powinna być odpowiednia moc świetlówek ?
- maol
- Moderator
W Twoim akwarium w sumie ok. 60 W
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
Dwie świetlówki po 60 W tak ?
- maol
- Moderator
Nie zmieszczą się. 3x18 W to właściwy dla Ciebie układ.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
Czyli te 2 świetlówki co mam po 18 W zostawić (nie kupować innych) i przymocować jeszcze jedną 18 W. 54 W wystarczy ?
Jeszcze chciałbym widzieć, ile godzin mają świecić świetlówki.
Jeszcze chciałbym widzieć, ile godzin mają świecić świetlówki.
- maol
- Moderator
...lepiej
W końcu napisałeś ile świetlówek w tej chwili masz. Tak - do dwóch istniejących dołóż trzecią - jest na ten temat mnóstwo wątków na forum.
Świetlówki powinny świecic od 10 do 12 godzin dziennie, najlepiej automatycznie sterowane zegarem.

Świetlówki powinny świecic od 10 do 12 godzin dziennie, najlepiej automatycznie sterowane zegarem.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
Tylko gdzie ja znajdę miejsce na tą trzecią ?