Dobre oświetlenie do 240L
Moderator: ModTeam
- pkamil1
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Kamil
Dobre oświetlenie do 240L
Witam mam zakupione akwarium o poj. 240L wszystko w standardzie pokrywa również (plastikowa) tylko tyle, że ma 2 świetlówki i nie wiem jakie światło założyć aby było dobrze czytałem o dołożeniu świetlówek ale nie wiem na jakiej zasadzie sie to robi i czy to jest konieczne bo być może 2szt jakiejś fajnej firmy i dobre to może wystarczą.
- SuperCool
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Gabriel
- Kontakt:
Re: Dobre oświetlenie do 240L
Witaj ...
bardzo zależy czy chcesz mieć piękne rośliny tam czy jakiś biotop np tanganika ... malawi
Ogólna zasada brzmi 0.5 w / l
w tym wypadku - no ... jest to już dość spory litraż - należało by się najmniej 100 watów.
Przeczytaj jakiej mocy są te świetlówki
Dokładanie świetlówek można sobie uprościć zakładając całą belkę oświetleniową - drogie ale dla wygodne ... -
dla leniów ;)
Szybko się zorientowałem że dawane są tam świetlówki 2x30 w ... :zdziwko: ... jak zawsze w oryginalnych pokrywach
ja to bym dołożył drugie tyle :|
conajmniej 2 x 20
ale to już zależy od Ciebie czy będziesz chciał mieć Holenderskie akwarium ;) czy jakieś mało wymagające rośliny i looz
Pozdrawiam - jak coś pogmatwałem to pytaj - albo opiernicz ;)
bardzo zależy czy chcesz mieć piękne rośliny tam czy jakiś biotop np tanganika ... malawi
Ogólna zasada brzmi 0.5 w / l

Przeczytaj jakiej mocy są te świetlówki

Dokładanie świetlówek można sobie uprościć zakładając całą belkę oświetleniową - drogie ale dla wygodne ... -

Szybko się zorientowałem że dawane są tam świetlówki 2x30 w ... :zdziwko: ... jak zawsze w oryginalnych pokrywach
ja to bym dołożył drugie tyle :|
conajmniej 2 x 20
ale to już zależy od Ciebie czy będziesz chciał mieć Holenderskie akwarium ;) czy jakieś mało wymagające rośliny i looz

Pozdrawiam - jak coś pogmatwałem to pytaj - albo opiernicz ;)
- pkamil1
- Stały bywalec
Chyba sobie żartujesz:) Nie mam z kim tak pogadać normalnie prze tel. bo na forum to schodzi się czasowoSuperCool pisze:jak coś pogmatwałem to pytaj - albo opiernicz ;)

-
- Forumowicz
- Imię: Robert
- Kontakt:
Jeśli akwa nie jest profilowe tylko proste i ma klasyczną obudowę 2x30W do wrzuć do środka dodatkowo 2x54W T5. Razem będziesz miał 168W co daje bardzo dobre 0,7W/L. Ja u siebie tak mam i jestem bardzo zadowolony. Świetlówki wchodzą na styk, doświetlają doskonale boki i wymagają tylko delikatnej modyfikacji w pokrywie (wycięcie po bokach 2 małych otworków na oprawki bryzgoszczelne + malutkie dziurki na śrubki mocujące dla odbłyśników)
Ingerencja ta jest praktycznie niezauważalna optycznie lub w minimalnym stopniu i nie wpływa na walory estetyczne obudowy.
Ingerencja ta jest praktycznie niezauważalna optycznie lub w minimalnym stopniu i nie wpływa na walory estetyczne obudowy.
- pkamil1
- Stały bywalec
0,7W/L to nie za dużo a może dołożyć 2x24W lub 2x39W ? Bo Twoja wersja nie będzie pożywką dla glonów? Tak akwarium mam w prostokącie.
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
pkamil1, im więcej dołożysz tym więcej będziesz musiał dawać innych składników potrzebnych dla roślin do wzrostu tak aby nie mieć glonarium. Może tu coś znajdziesz więcej: http://www.e-akwarystyka.pl/topics5/10809.htm
- pkamil1
- Stały bywalec
Dokupiłem zestaw bez ingerencji w pokrywe GLO coś tam... do tego kupiłem 2 świetlówki 1x Sylvania grolox i sylvania aqua..... 2x39W