Mętna woda
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: £ukasz
- Kontakt:
Re: Mętna woda
2 pierwsze rośliny - roślina próbuję się ukorzeniać?
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Basia
Tak wysoko próbuje się ukorzeniać. To może by tak poniżej tych nowych korzenie te roślinki pociąć i zasadzić obok. :oczami:
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
No i dzięki zdjęciom widać, że to nie nitki glony tylko nitki korzenie roślin jak pisał Astarot, . Nic strasznego. Nawozisz czymś akwarium?
Ostatnio zmieniony 2010-08-30, 20:07 przez Plewek01, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
Podczas zakładania dałam pod żwir Tetra Initial Sticks w ilości zalecanej na opakowaniu. Co mam robić z tymi roślinami?
Dzisiaj wymieniliśmy 50% wody - powracając do tematu mętności.
Jutro dostaniemy od kolegi wodę wyciśniętą z filtra oraz włożymy do filtra jedną tabletkę bactozymu. Zobaczymy czy coś się wyklaruje.
Dzisiaj wymieniliśmy 50% wody - powracając do tematu mętności.
Jutro dostaniemy od kolegi wodę wyciśniętą z filtra oraz włożymy do filtra jedną tabletkę bactozymu. Zobaczymy czy coś się wyklaruje.
- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Możesz nic nie robić a możeszBarborka pisze:Co mam robić z tymi roślinami?
Barborka pisze:o może by tak poniżej tych nowych korzenie te roślinki pociąć i zasadzić obok. :oczami:

Często takie korzenie wypuszczają żeby pobierać dodatkowe składniki odżywcze. Potem jak złapią dodatkowe składniki z podłoża nie powinno to już tak się nasilać. Nie wiem czy tabletka potrzebna. Po wyciśnięciu z filtra i właściwym czasie woda powinna być klarowna.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: £ukasz
- Kontakt:
Rośliny wytnij w miejscu gdzie jest spore zagęszczenie korzeni, włóż w podłoże i erotycznie mówiąc UPRAWIAJ ;)
-
- Nowicjusz
Czyli jutro rusza uprawa:) A co do mętnienia wody i pierwotniaków to znalazłam takie zdanie:
"bakterie nitryfikacyjne nawet jako względne beztlenowce powinny być cały czas w ruchu aby się nie podusiły. Jeśli brak cyrkulacji, to brakuje nawet NO3 jako źródła tlenu i bakterie się uduszą.
A z braku natleniania padają w pierwszej kolejności pierwotniaki, które rozkładając się, troją bakterie, które rozkładając się zużywają tlen i produkują CO2, co powoduje zmiany w pH, co również niekorzystnie odbija się na bakteriach."
Jak Wy to widzicie, czy 12 godz. napowietrzanie może mieć wpływ na mętnienie i rozwój pierwotniaków.
"bakterie nitryfikacyjne nawet jako względne beztlenowce powinny być cały czas w ruchu aby się nie podusiły. Jeśli brak cyrkulacji, to brakuje nawet NO3 jako źródła tlenu i bakterie się uduszą.
A z braku natleniania padają w pierwszej kolejności pierwotniaki, które rozkładając się, troją bakterie, które rozkładając się zużywają tlen i produkują CO2, co powoduje zmiany w pH, co również niekorzystnie odbija się na bakteriach."
Jak Wy to widzicie, czy 12 godz. napowietrzanie może mieć wpływ na mętnienie i rozwój pierwotniaków.

-
- Akwarysta
- Imię: Jakub
Jaki macie filtr :?: Może nie potrzebne jest dodatkowe napowietrzanie.
-
- Nowicjusz
- Imię: Beata
Mam akwarium od miesiąca wcześniej miałam mniejsze teraz 112 l . Zakupiłam 5 dni temu nowe ryby 2 skalary 2 kiryski 2 prętniki . Do tej pory nie miałam problemów z wodą a po zakupieniu nowych ryb w ciągu 4 dni z wody zrobiło mi się prawie mleko i śmierdziała . Wyłowiłam ryby bo już niektóre padły dałam je do świeżej wody która w dniu następnym też zrobiła się mleczna i wszystkie ryby mi padły . Zakupiłam też nowy pokarm . Co mogło być przyczyną tego zmętnienia czy bakteria przyniesiona z wodą ze sklepu czy może pokarm , chcę zaznaczyć że ryby miały się dobrze do póki nie sypnęłam im pokarmu , wszystkie jak jedna zdechły wraz .
- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
betka39, a czy akwarium dojrzewało przynajmniej 2 tygodnie?
Ryby wpusciłaś do odstanej wody?
Co to był za pokarm?
Ryby wpusciłaś do odstanej wody?
Co to był za pokarm?
- pan_kamillo
- Nowicjusz
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Ja także mam mętną wodę, ale tylko trochę. Pewnie dlatego, że mam podłoże z białego żwiru. Na razie jest taka drugi dzień i mam pytanie. Czy ona stanie się jeszcze czystsza?
Moje akwarium: 30l
Obsada: 3 glonojady, 2 kirysy, piskorek i 10 neonek
Obsada: 3 glonojady, 2 kirysy, piskorek i 10 neonek
-
- Nowicjusz
wszystko było ok zrobione jak trzeba woda odstana bo miałam ją podmieniać a pokarm to jakieś czipsy na wybarwienie , polecono mi go w sklepie
- maradona
- Rekin forum
betka39, a filtr jaki masz, ile litrów na godzinę?
pan_kamillo masz świeży zbiornik. Woda powinna się wyklarować po kilku dniach. Filtrujesz wodę cały czas?
pan_kamillo masz świeży zbiornik. Woda powinna się wyklarować po kilku dniach. Filtrujesz wodę cały czas?
-
- Nowicjusz
filtr nowy z wkładem węglowym 650 l/h wodę już w tej chwili mam ok wymieniłam ją umyłam zbiornik dałam odkażalnik i jest ok . Ja chcę wiedzieć jaka była przyczyna tak silnego zmętnienia wody w ciągu 8 godzin . Wychodząc do pracy zbiornik był normalny a jak wróciłam nie było prawie nic widać . No i ryby padły wszystkie . Wodę filtruję cały czas . Byłam w sklepie i pytałam czy nie mieli problemu u siebie i nic . Kurde szkoda mi najbardziej rybek bo miałam ich ok 30 szt
- maradona
- Rekin forum
betka39 tak się dzieje w świeżych zbiornikach. To zupełnie normalne.