Versatil pisze:Ja tam wole nie eksperymentowac z podlozami, wedlug mnie najlepszy jest zwir i juz, a do tego brazowy. Piasek i ziemia sie ubija, prawda ? : ) Ja wole opierac sie na ksiazkach niz na wypowiedziach ludzi ktorych nie znam.
no to może tak w ramach ksiażek... ,,Rośliny w akwarium'' no i akwarium pani Diany Walstad.
(Ogólne zasady prowadzenia takiego zbiornika:
1. Warstwa podłoża to ziemia doniczkowa lub ogrodowa (bardziej polecam) o gr. 2,5-4 cm przykryta ok. 5 cm warstwą żwiru (2-4 mm).
2. Oświetlenie (0,25-0,5 W/L) to świetlówki najlepiej typu 840, które mogą być wspomagane światłem naturalnym.
3. Woda najlepiej twarda (GH>8 ), jeśli ma mniej to wskazany jest dodatek dolomitu do gleby (wymieszać z nią pół kubka na każde 4 L ziemi).
4. Roślin powinno się zasadzić jak najwięcej i ewentualnie zastępować gatunki, które się nie przyjęły innymi. Nie wyrywamy ich wtedy tylko wycinamy korzenie lub łodygę jak najniżej w żwirku. Wskazane jest umożliwienie roślinom wyrastanie ponad powierzchnię wody dla pozyskania przez nie naturalnego CO2.
5. Obsada ryb umiarkowana.
6. Karmienie ryb powinno być nieco obfitsze ze względu na rośliny.
7. Podmiany wody na ogół 10% co miesiąc bez odmulania.
8. Zaawansowana filtracja biologiczna nie jest konieczna aczkolwiek wskazany jest ruch wody z filtracją mechaniczną. Filtr powinien być czyszczony tylko po zauważeniu znaczącego spadku jego wydajności.
9. Podawanie CO2, nawozów mikro i makro jest zbyteczne z uwagi na żyzne podłoże, dobre karmienie ryb, niewielkie podmiany i brak ciągłego czyszczenia zbiornika.)
Zasady zapożyczone od kolegi z innego forum.Mam nadzieje że się nie obrazi
Akwarium oparte na ziemi...ogrodowej... opisane wszystko w książce... no więc nierozumiem takich stwierdzeń że ,,wolę nie eksperymentować" a czymże jest akwarystyka jak nie eksperymentem utrzymania optymalnych warunków,kondycji roślin oraz kondycji naszych pupili?? To jedno wielkie laboratorium :]