[60 L] Akwarium "zimnowodne"

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

szczygielskim
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 60
Imię: Mateusz
Kontakt:

[60 L] Akwarium "zimnowodne"

Post autor: szczygielskim » 2010-09-05, 23:38

Witam.

Jestem tutaj nowy, także witam wszystkich. Postanowiłem się zarejestrować, by zaprezentować swoje według mnie troszkę nietypowe akwarium.

Zbiornik sam w sobie ma objętość 60 litrów. Ciekawostką są natomiast ryby, w głównej mierze są to gatunki "krajowe" znane każdemu z nas z rzek jak i wód wolno stojących. Stopniowo w miarę możliwości zwiększam zasób gatunkowy, jednak nie zawsze mi się udaje (ostatnią porażką są cierniki i mała płoć). Ale za to z powodzeniem hoduje od naprawdę długiego czasu np kiełbia, lina (niestety dieta karaskowa źle mu służy, muszę coś z tym zrobić bo jest najbardziej odchudzoną rybą w całym zbiorniku), dwie złote dorodne karasie, stadko różanek jak i też karaś srebrzysty. Do tego pozostałość po pierwotnej wersji zbiornika (4 molinezje, i 5 neonów - żyją w zgodzie z tamtymi gatunkami).

W planach mam pozyskiwanie kolejnych ryb, poluje na mniejszego linka, sumika karłowatego, malutkiego okonka, jazgarza, chętnie widziałbym tutaj też "krasnopiórki". Nie zawsze jednak łatwo pozyskać takie małe "sztuki"...

Zdjęcia może nie są pierwszorzędnej jakości, ale np uchwycenie wiecznie pędzącego kiełbia, starym aparatem marki SONY, potrafi przyprawić o niezły ból głowy ;) Jednak lin, chyba lubi pozować do zdjęć:

Obrazek

Zapomniałem wspomnieć o trzech malutkich "szczeżujach", przywiezionych wprost z mazurskich jezior. Chętnie odpowiem na pytania, jeśli ktoś chciałby założyć podobne akwarium ;) Reszta galerii:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
ruby_anger
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 160
Imię: aga

Re: [60 L] Akwarium "zimnowodne"

Post autor: ruby_anger » 2010-09-06, 01:07

a te szczerzuje to nie boisz sie ze ci czyms ryby zaraza?i widze ze slimaczkow nadmiar ci sie robi?

szczygielskim
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 60
Imię: Mateusz
Kontakt:

Post autor: szczygielskim » 2010-09-06, 09:13

Szczeżuje przywiózł mi kolega, na początku wakacji więc jakby miało się coś złego stać to do tej pory na pewno miało by to miejsce ;) Żyją, przemieszczają się, widuje je no i domyślam się że spełniają jakieś tam funkcję.

Aranżacja akwarium nie ukrywam że mistrzowska nie jest, ale mam w planie założenie większego zbiornika z dnem typowo rzecznym. Samo akwarium już czeka, i ma 120 litrów.

A ze ślimakami się zgodzę, nie mam za to pomysłu jak z nimi walczyć

kejdz
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 70
Imię: Karol

Post autor: kejdz » 2010-09-06, 13:37

Na forum jest wiele wątków na temat walki ze ślimakami, wystarczy poszukać ;) i zmieniaj jak najszybciej akwarium na większe bo masz przerybienie, nie wachałbym się nawet uznać, że przydałoby się tutaj 200L.

Z akwarystycznym pozdrowieniem!
Karol
Bojowniki to mordercy raków

Awatar użytkownika
Lermi
Akwarysta
Pojemność akwarium: 450
Imię: Kinga
Kontakt:

Post autor: Lermi » 2010-09-06, 21:16

Genialne, akwaria takie jak Twoje podobają mi się najbardziej. Wpadłeś na ekstra pomysł z rybami krajowymi. Pięknymi i mało popularnymi w szkle. Trzymaj się tej linii, bo zbiornik wyjątkowy. Oczywiście z mojej strony zawsze znajdzie się parę "tylko". Absolutnie proszę nie ruszać tych ślimaków. Ograniczać ale nie zlikwidować! Co to za zbiornik w naszym kraju bez ślimaków?! Zauroczyły mnie te szczeżuje. Ładne zdjęcie proszę :D (na tych co są nie zauważyłam). Neonom i molinezjom mówimy zdecydowane "nie". Podobnie jak fototapecie. Tak właśnie ma być, że ciemny zbiorniczek, prosty, jeziorko, że aż miło. Z roślin brakuje mi rogatka sztywnego. Da się przecież coś skombinować z jeziorek (oczywiście po dezynfekcji). No i ten litraż...oj 200l co najmniej. Niestety żyjemy w kraju suma i tylko czekać, aż rybki przestaną zakręcać. Jednak trzymaj się tej koncepcji, bo będzie z tego coś wyjątkowego :)
Nie tylko chłopaki lubią robaki

ODPOWIEDZ