Dzień dobry i witam wszystkich jako nowy użytkownik, i przechodzę od razu do sedna.
Ów przypadłość od czasu do czasu obserwowałam u różnych ryb. Bardzo często „chorują” na to rybki dopiero co kupione, czasem wychodzą, czasem nie.
Proszę o pomoc ludzi, aktorzy o akwarystyce wiedza więcej niż ja.
Objawy: rybka „chudnie” i „garbi się” – zapada jej się brzuszek, trzyma płetwy przy ciele „kurczy” ogonek, w dalszej fazie wygina jej się kręgosłup, pływa chwiejnie, w końcu zdycha. Na pewno każdy z was wie o czym mówię, bo to częsta przypadłość.
Ale co to jest, i jak z tym walczyć?
Tajemnicza Choroba
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Ewelina
Tajemnicza Choroba
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
Re: Tajemnicza Choroba
Plewek, lubisz tę posocznicę ;)
Palpatinka piszesz że ryby po zakupieniu na to chorują. Po jakim czasie od wpuszczenia pojawiają się pierwsze objawy? Czy ryby mają nitkowate odchody? Jak długo trwa moment od pierwszych objawów do śnięcia? No i czy masz dostęp do leków? Coś w zbiorniku jest nie tak, jak trzeba - i teraz rachunek sumienia: woda podmieniana regularnie? żadnych wahających się parametrów wody? odpowiednia ilość ryb do litrażu? To banały, ale fundamentalne dla zdrowia ryb.
Palpatinka piszesz że ryby po zakupieniu na to chorują. Po jakim czasie od wpuszczenia pojawiają się pierwsze objawy? Czy ryby mają nitkowate odchody? Jak długo trwa moment od pierwszych objawów do śnięcia? No i czy masz dostęp do leków? Coś w zbiorniku jest nie tak, jak trzeba - i teraz rachunek sumienia: woda podmieniana regularnie? żadnych wahających się parametrów wody? odpowiednia ilość ryb do litrażu? To banały, ale fundamentalne dla zdrowia ryb.
Nie tylko chłopaki lubią robaki
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
To raczej nie posocznica - a infekcja bakteryjna. Zwykle wskazująca na fatalne warunki w zbiorniku. Napiszesz nam coś więcej o Twoim akwarium?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
To moja ulubiona choroba ;) Akurat dużo objawów się zgadza, zwłaszcza deformacje ciała.Plewek01 pisze:Plewek, lubisz tę posocznicę