Oświetlenie otwartego awkarium.
Moderator: ModTeam
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Re: Oświetlenie otwartego awkarium.
A czy ktokolwiek bierze pod uwagę to czy kolega da radę z nawożeniem i ustabilizowaniem zbiornika przy takim oświetleniu? Przeglądał ktoś wcześniejsze galerie Mateusza? Miał dosyć często problemy z glonami.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Thierry Henry, dobre pytanie.
Najwięcej do powiedzenia mają osoby, które nigdy HQI nie miały lub nigdy nie miały akwarium roślinnego.
Ale temat traktuje o doborze oświetlenia, a nie to czy ktoś da radę, czy nie.
Ja mam wyrobione zdanie co do HQI i akwariów otwartych, ale zachowam to dla siebie.
HQI 150 W z 2x24W T5 na akwarium 112 litrów to jakiś ....... dziwny pomysł.
Tym bardziej, że mając tylko 2x24W postawił bym tam roslinniaka, nawet z bardziej wymagającym zielskiem.
Najwięcej do powiedzenia mają osoby, które nigdy HQI nie miały lub nigdy nie miały akwarium roślinnego.
Ale temat traktuje o doborze oświetlenia, a nie to czy ktoś da radę, czy nie.
Ja mam wyrobione zdanie co do HQI i akwariów otwartych, ale zachowam to dla siebie.
HQI 150 W z 2x24W T5 na akwarium 112 litrów to jakiś ....... dziwny pomysł.
Tym bardziej, że mając tylko 2x24W postawił bym tam roslinniaka, nawet z bardziej wymagającym zielskiem.
-
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
marthinez, sam się przekonałem, że światło to nie wszystko. Odpowiednie nawożenie daje dopiero pozytywne efekty w postaci szybkich przyrostów i pięknym wyglądzie roślin.
- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
marthinez Proszę biorąc pod uwagę to ze mi nie szło jak najlepiej z rosliniakami do tej pory,
doradzi mi jakie oswietlenie kupic/dobrac spełniając funkcję otwartego baniaka. Wiem ze pytanie moze się okazac troche glupie i odechce Ci się odpowiedzi na nie. Po tylu postach w tym temacie wracam na sam początek, z paroma tylko informacjami.
doradzi mi jakie oswietlenie kupic/dobrac spełniając funkcję otwartego baniaka. Wiem ze pytanie moze się okazac troche glupie i odechce Ci się odpowiedzi na nie. Po tylu postach w tym temacie wracam na sam początek, z paroma tylko informacjami.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Thierry Henry, bo to prawda. Roślinom wystarczy zapewnić minimum potrzebne im do wzrostu.
Je kompletnie nie interesuje, czy to T5, HQI itp i ile ma watt oraz ile kosztowało.
matrix82, podstawowe pytanie. Czy to musi być akwa otwarte oraz dlaczego?
Je kompletnie nie interesuje, czy to T5, HQI itp i ile ma watt oraz ile kosztowało.
matrix82, podstawowe pytanie. Czy to musi być akwa otwarte oraz dlaczego?
Marcin, ale kto mu każe pchać tam 150W plus 2x24W?
Po prostu mówię, że może takiej lapy użyć, włoży palnik nie 150 a 70W - i już nie a halopaka na ścianie jak ja miałem ale "normalną" lampę 70W na 112L to nie jest dużo. Jak, się poduczy, rośłin przybędzie to doda sobie 1 24W i ma już gotowe docelowe oświetlenie - zresztą nikt mu nie każe palić 70W plus 24 non stop, 24W może się zapalać np na 2h.
Po prostu mówię, że może takiej lapy użyć, włoży palnik nie 150 a 70W - i już nie a halopaka na ścianie jak ja miałem ale "normalną" lampę 70W na 112L to nie jest dużo. Jak, się poduczy, rośłin przybędzie to doda sobie 1 24W i ma już gotowe docelowe oświetlenie - zresztą nikt mu nie każe palić 70W plus 24 non stop, 24W może się zapalać np na 2h.
- matrix82
- Moderator
- Kontakt:
Tak
Najwazniejszym powodem jest to iz mam nie doswietlone boki jakarium jakies 20-30%
Natomiast po prostu bardzo mi sie podoba takie akwarium, a i nie nawidzę co tydzien sciągac tej pokrywy, tak przy otwartym mam swobodny dostęp w kazdej chwili.
Najwazniejszym powodem jest to iz mam nie doswietlone boki jakarium jakies 20-30%
Natomiast po prostu bardzo mi sie podoba takie akwarium, a i nie nawidzę co tydzien sciągac tej pokrywy, tak przy otwartym mam swobodny dostęp w kazdej chwili.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Trzeba zmieniać mocowanie palnika (150W jest kilka mm dłuższy) oraz statecznik.Tofifi pisze:Po prostu mówię, że może takiej lapy użyć, włoży palnik nie 150 a 70W
Gdzie tu opłacalność i sens?
matrix82, mając pieniądze zrobił bym pokrywę z PVC: www.retez.pl (to rozwiązuje problem ściągania pokrywy przy grzebaniu w zbiorniku
oraz wpakował tam takie coś:
http://aqva-light.pl/shop.php?UID_c=9ed ... f0d7cfd05e
http://aqva-light.pl/shop.php?UID_c=a5c ... f0d7cfd05e
z tym statecznikiem: http://aqva-light.pl/shop.php?UID_c=714 ... ffd0a9c2bd
Do tego odbłyśniki.
Masz droższe rozwiązanie, ale dające pełną kontrole nad światłem oraz doświetlone boki.
Jeśli to rozwiązanie Ci nie odpowiada to pozostaje HQI, bo każda belka ze świetlówkami to niedoświetlone boki, chociaż przy HQI to także nieuniknione.
Zbiorniki 112 są ciężkie jeśli chodzi o dobór oświetlenia.
A zbiornik otwarty kiepskiej jakości ze wzmocnieniami nie wygląda zbyt estetycznie, chociaż tutaj można pokombinować z ramką maskującą.
Zmień akwarium na takie o szerokości 90cm i wtedy dokup sobie obojętnie jaką belkę 2x39W i git. ;)
- matrix82
- Moderator
- Kontakt:
O tuż zmiana akwarium nie wchodzi w gre :/ Tatę juz prosiłem wiele razy.
No cóż jezeli pokrywa no to pokrywa. Przemysle jeszcze zrobienie lampy 3x24w (mam juz jedną 24w) Takiej lampy z rury.
Ale taka pokrywa raczej nie wchodzi w grę ;/ koszty przeszły by pewnie 300-400zl
No cóż jezeli pokrywa no to pokrywa. Przemysle jeszcze zrobienie lampy 3x24w (mam juz jedną 24w) Takiej lampy z rury.
Ale taka pokrywa raczej nie wchodzi w grę ;/ koszty przeszły by pewnie 300-400zl
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Zrobienie dobrej pokrywy pvc z bardzo dobrym oświetleniem, które proponowałem to koszt około 350 zł, czyli tyle ile chciałeś wydać na belkę.
Zrobienie takiej pokrywy jest banalnie proste. Jakby co moge pomóc.
Nie wiem tylko z jakiej części małopolski pochodzisz, bo możesz mieć problem z dostaniem spienionego pvc, a potrzebne jest kupienie formatek pociętych na dokładne wymiary.
Podejrzewam, że znalazła by się firma robiąca to wysyłkowo, tylko trzeba poszukać.
Zrobienie takiej pokrywy jest banalnie proste. Jakby co moge pomóc.
Nie wiem tylko z jakiej części małopolski pochodzisz, bo możesz mieć problem z dostaniem spienionego pvc, a potrzebne jest kupienie formatek pociętych na dokładne wymiary.
Podejrzewam, że znalazła by się firma robiąca to wysyłkowo, tylko trzeba poszukać.
- matrix82
- Moderator
- Kontakt:
Pochodzę z okolic Brzeska linia Krakow-Tarnów
kusi mnie ta pokrywa ale jak bym miał własnie gotowe pocięte kawałki bo o to się rozchodzi najbardziej, bo potem będzie pestka, tate elektryka mam wiec spox.
Ale kusi mnie terz ta belka:
http://allegro.pl/oprawa-oswietleniowa- ... 65173.html
Nie wiem czy tak nie doswietlone boki bym miał, patrz jak ona ma ułożone swietlowki, na całej długosci akwarium.
kusi mnie ta pokrywa ale jak bym miał własnie gotowe pocięte kawałki bo o to się rozchodzi najbardziej, bo potem będzie pestka, tate elektryka mam wiec spox.
Ale kusi mnie terz ta belka:
http://allegro.pl/oprawa-oswietleniowa- ... 65173.html
Nie wiem czy tak nie doswietlone boki bym miał, patrz jak ona ma ułożone swietlowki, na całej długosci akwarium.
-
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Marcin , w Castoramie idzie znaleźć PVC? Jeżeli tak to problem z tym tworzywem Mateusz ma z głowy. Podjedzie do Tarnowa i kupi co potrzeba. Na 100% znajdzie PVC gdzieś w Tarnowie, tylko trzeba poszukać.
- matrix82
- Moderator
- Kontakt:
Marcin jak na zawołanie podany przez Ciebie zestaw
http://allegro.pl/atti-zestaw-t5-2x35w- ... 96799.html
Tak jak mowie najgorsze będzie pocięcie tego z precycją do milimetra nawet i mniej.
No i przerąbane będzie wyliczyc wymiary tych kawałeczków ;/

Tak jak mowie najgorsze będzie pocięcie tego z precycją do milimetra nawet i mniej.
No i przerąbane będzie wyliczyc wymiary tych kawałeczków ;/
Ostatnio zmieniony 2010-09-13, 21:45 przez matrix82, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mikos
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Witam kolegow z okolic, Mokrzyska sie klania. Co do wymiarow czeaci skladowych takiej pokrywy to nie jest to takie strasznie trudne kiedys znalazlem stronke ktora obliczala wszystkie wymiary potrzebnych elementow teraz ci nie moge jej podac bo jestem w pracy ale jak znajde jutro chwile to postaram sie ja dla ciebie znalesc moze ci pomoze. Moim zdaniem i tak ktorys z przed mowcow ma racje co do poszukania firm zajmojacych sie sprzedaza wysylkowa pocietych czesci w brew pozora odnoszd wrazenie ze to bedzie wtedy najtansze rozwiozanie i najlepsze bo tobie pozostanie tylko posklejac to w calosc a do tego nie potrzeba wielkich umiejetnosci manualnych.
Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania 
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/12848,45.htm

./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/12848,45.htm
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Jest za mocna do 112. Moim zdaniem.matrix82 pisze:Ale kusi mnie terz ta belka:
Cena dobra, więc....matrix82 pisze:Marcin jak na zawołanie podany przez Ciebie zestaw
Idzie.Thierry Henry pisze:Marcin , w Castoramie idzie znaleźć PVC?
Mają 6mm i cieńsze.
Problemem jest pocięcie, bo potrzeba do tego piły stołowej.
Musi być bardzo dokładnie.
U mnie w mieście jest firma do której dzwonie, mówie o jaka grubość chodzi, podaję dokładne wymiary.
Podjeżdżam po godzince, płace i odbieram dokładnie dociete elementy.
Mikos, stronka, o której piszesz to www.retez.pl
Podawałem kilka postów wyzej.
Jest na niej arkusz kalkulacyjny ( w menu "opis pokrywy") dzieki któremu obliczymy dokładnie jakich elementów będziemy potrzebować.
Wystarczy wprowadzić wymiary zbiornika oraz grubość pvc z którego chcemy ją wykonać.
Później to tylko puzzle za pomocą kleju. ;)