Podmiany wody czyli RO + kran (bezpośrednio) do akwarium

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

Hallam
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Marek

Podmiany wody czyli RO + kran (bezpośrednio) do akwarium

Post autor: Hallam » 2010-09-14, 00:44

Witam

Chciałbym w baniaku który będę zakładać zmontować automatyczny system podmiany wody. Nie chciałbym się tutaj za bardzo rozwodzić nad technika itd bo nie w tym rzecz ;)

W kranie leci woda o twardości ogólnej 26 stopni niemieckich (tak b. twarda) zamierzam mieszać wodę z kranu z tą z filtra RO żeby otrzymać około 8 stopni TWO.

Jeśli akwarium będzie miało 200l a podmiany będą codzienne to chciałbym wymieniać ok 6-7 l wody dziennie co daje np 4,5l RO + 1,5l kranówki.

Tutaj pojawia się pytanie: czy dodatek półtora litra dziennie (w 200l akwarium) nieoczyszczonej z chloru wody może zauważalnie wpłynąć na np bakterie nitryfikacyjne i cały cykl azotowy?

Jeśli tak to pozostaje wyjście z mieszaniem RO i odpadu (który nie ma chloru), ale w tej opcji nie wiem czy woda 'odpadowa' nie ma w sobie innych niepożądanych związków. Tutaj wchodzą w grę inne proporcje z uwagi na zwiększoną twardość odpadu.

Wiem, że odstanie wody z kranu rozwiązałoby ten problem ale w przypadku automatycznych podmian wchodzi wtedy w grę pompa odprowadzająca wodę z dodatkowego zbiornika. W skrócie- jeśli to tylko możliwe chciałbym ominąć opcję z odstaną wodą.

Jak uważacie drodzy forumowicze? Co można na to poradzić? :wink:
Z góry dziękuję za odpowiedzi ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Podmiany wody czyli RO + kran (bezpośrednio) do akwarium

Post autor: maol » 2010-09-14, 07:31

W takim systemie brak odstania wody 1,5 l wody nie ma znaczenia. Jednak aż tak skomplikowany system w 200l? Łatwo nie będzie...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2010-09-14, 07:45

Nie ma to znaczenia, a jeśli koniecznie chcesz zneutralizować chlor (nie wiem czy on w ogóle tam jest) to wystarczy na wyjsciu kranówki zamontować korpus filtra narurowego z wkładem węglowym.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Hallam
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Marek

Post autor: Hallam » 2010-09-14, 20:07

Dzięki za odpowiedzi ;) nie wiedziałem o czymś takim jak filtry narurowe, i miałem wątpliwości co do szkodliwości tego 1,5 l. Skorzystam z któregoś rozwiązania na pewno.

ODPOWIEDZ