Czas na małą aktualizację. Dzięki waszej pomocy, udało mi się wystartować, małe przyjemne dla oka i duszy

akwa. Najpierw za waszą radą zameldowałem krewetki i helenki. Z krewetkami był taki problem, że nabyłem 5 sztuk RC Sakura (piękne i krwisto czerwone) i 5 amano. (Chociaż amano jak się później douczyłem są nieco za duże na takie akwa, ale człowiek na błędach się uczy). Problem był w tym, że zbijając temperaturę, zostawiłem akwa z otwartą pokrywą i 3 sztuki amano udały się na zwiedzanie mieszkania. Jedną wysuszoną znalazłem w kuchni, drugą w innym pokoju, a trzecią znalazł mój synek na dywanie i zanim zdążyłem dobiec i zabrać krewetkę z rączki to ją zjadł :przestraszony: Na szczęście nic mu nie było, ale zastanawiam się czemu wyskoczyły. Krewetki wprowadzałem stopniowo dodając im wody z akwa i wyrównując temperatury więc raczej jakiegoś szoku nie miały (oczywiście bojka jeszcze nie było, więc nie zrobiły tego ze strachu). Ostatecznie zostało 5RC i 2 Amano i teraz zastanawiam się czy zostawić te 2 amanki czy co, w sumie powinny być w grupie, a na pewno nie dokupię amano. Jak sugerujecie? czy 2 sztuki mogą zostać? Chciałbym je zostawić bo w sumie lepiej sobie radzą z glonami niż RC. Tydzień później do akwa zawitał bojek i tu ku mojej uciesze okazało się że nie jest w ogóle agresywny do krewetek. Z początku przyglądał się im z zaciekawieniem, ale nie atakował, a teraz to już wcale nie zwraca na nie uwagi, więc wszyscy żyją sobie w zgodzie.
Więc obsada wygląda teraz tak:
1xbojek
2xamano
5xRC
3xHelena
Aha, w akwarium są chyba setki jajeczek Helenek (takie malutkie kwadratowe jajka sadzone

- są dosłownie wszędzie), więc wkrótce (nie wiem dokładnie po jakim czasie się wykluwają) myślę, że będę miał sporo ich do oddania, jakby ktoś był chętny

Co do bojka, to jedyny problem jaki miałem to jego wybredność żywieniowa. Nie zjadł nic oprócz kuleczek Hikari i ochotki. Powoli udaje mi się go przekonać do Tropical Betta i Dafni (choć ta suszona Dafnia w ogóle mu nie podchodzi). Ale mała głodówka robi swoje, w końcu to dla jego dobra, żeby miał urozmaicony pokarm.
Postaram się zrobić fotki i wrzucić jak znajdę chwilę.
Jeszcze raz dzięki za pomoc