co myslicie o tej obsadzie ??
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Rafa³
- Nazwisko: Kurek
- Kontakt:
co myslicie o tej obsadzie ??
w moim akwarium 96 litrów mam zamiar obserwować 12 neonów 8 kardynałków chińskich do tego 2 bocje wspaniałe + długonosa ciernistego i powiedzmy 4 otoski nie wiem co jeszcze dodać wydaję mi się że obsada jest dobrze dobrana proszę o rady i opinie
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Re: co myslicie o tej obsadzie ??
Żle Ci się wydajemaverick0069 pisze:wydaję mi się że obsada jest dobrze dobrana
Długonosy i bocje wypadają. Za wielki ryby. Długonos 25-30cm ma, a bocja stadne i ok 5 by się ich zdało.
Kardynałki wolą chłodniejszą wodę
Neonki ok
otoski ok, ale są wrażliwe na wahania parametrów wody.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
może i racja z tym że mam pytanko czy lepiej żeby u mnie w 100 litrach pływały dwie bocje czy mają zostac w 30 litrowych sklepowych zbiorniczkach i tam dogorywac wiem ze ludzie z powodzeniem hodują kilka bocji w malym akwa a potem oddają je komuś do większego tak samo jest z węgorkami.
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
maverick0069, wchodzisz na grząski temat dotyczący etyki w akwarystyce. Na ten temat jest już pełno wypowiedzi na forum i bardzo bym nie chciał, aby i ten temat się przerodził w coś podobnego.
Pytałeś czy proponowana obsada pasuje do podanego litrażu. Dostałeś odpowiedź że nie.
To co teraz zrobisz pozostawiamy Twojemu sumieniu.
Pytałeś czy proponowana obsada pasuje do podanego litrażu. Dostałeś odpowiedź że nie.
To co teraz zrobisz pozostawiamy Twojemu sumieniu.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
absolutnie nie.
Dziwię się skąd powstają aż takie rozbieżności jeżeli chodzi o hodowanie bocji, niektórzy piszą że 100 litrów zapewni jej swobodę inni zaś że 200 to minimum, jak dla mnie za duże różnice. co do np jej rozmiarów, żywienia opinie są te same natomiast jeżeli chodzi o litraż akwa to niestety nie
Dziwię się skąd powstają aż takie rozbieżności jeżeli chodzi o hodowanie bocji, niektórzy piszą że 100 litrów zapewni jej swobodę inni zaś że 200 to minimum, jak dla mnie za duże różnice. co do np jej rozmiarów, żywienia opinie są te same natomiast jeżeli chodzi o litraż akwa to niestety nie
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
maverick0069, wyobraź sobie akwa z 5 rybami po 30 cm każda ( widziałam już 25 cm) te ryby później nie będą miały jak się ruszać, 100l wystarczyło by na 1-2 alwe 2 to nadal nie stado a bocja to gatunek stadny niestety, a rozbieżności biorą się stąd że nie wszystkim ryby dorastają do takich rozmiarów, inną sprawą jest to że minimum 100l nie oznacza ,że w 100l będzie im dobrze
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Marlena
- Kontakt:
Zgadzam się z aidim. Póki rybki są młode może starczyć im 100l ale gdy urosną może być za ciasno dla stadka w którym czują się najlepiej
pzdr

Marlus6
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Może pomyśl o kiryskach, piskorkach...