Wszystko o Pielęgnicy Papuziej
Moderator: ModTeam
- pkamil1
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Kamil
Wszystko o Pielęgnicy Papuziej
Witam, powoli przymierzam się do hodowli w/w odmiany pielęgnicy. Jeżeli ktoś je posiada proszę o informacje dotyczące jej hodowli. Odpowiedzi typu "to monstrum - daj sobie spokój" proszę sobie odpuścić. Informację jakie chciałbym uzyskać to m.in.
- jakie podłoże
- jaka temp.
- jaka roślinność (lubię zieleń i korzenie)
- oświetlenie
- jak ilość ryb na 240L aby wyrosły okazy 30cm
- jakie jeszcze rybki ewentualnie do nich
- jakie podłoże
- jaka temp.
- jaka roślinność (lubię zieleń i korzenie)
- oświetlenie
- jak ilość ryb na 240L aby wyrosły okazy 30cm
- jakie jeszcze rybki ewentualnie do nich
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Wszystko o Pielęgnicy Papuziej
Podłoże - żwirek, o granulacji na tyle dużej, żeby uniemożliwić połknięcie
Temperatura - ok. 28 stopni
Zieleń i korzenie - twarde sztuki. Korzenie dowolne, najlepiej duże, rośliny - najlepiej anubiasy. Rosnące w podłożu będą wyrywane. Postaw raczej na dość pusty zbiornik.
Oświetlenie - będziesz miał mało roślin, a więc słabe.
Ilość - w 240l na początek 4-5 sztuk. Jak urosną - będzie konieczność redukcji obsady.
Inne ryby - ja mam z nimi hypostomusa i pecoltię.
Dodam jeszcze - i duży, zewnętrzny filtr. Naprawdę przewymiarowany - traktowałbym sprawę tak jak u welonek
P.S. To są naprawdę fajne, wesołe i inteligentne ryby.
Temperatura - ok. 28 stopni
Zieleń i korzenie - twarde sztuki. Korzenie dowolne, najlepiej duże, rośliny - najlepiej anubiasy. Rosnące w podłożu będą wyrywane. Postaw raczej na dość pusty zbiornik.
Oświetlenie - będziesz miał mało roślin, a więc słabe.
Ilość - w 240l na początek 4-5 sztuk. Jak urosną - będzie konieczność redukcji obsady.
Inne ryby - ja mam z nimi hypostomusa i pecoltię.
Dodam jeszcze - i duży, zewnętrzny filtr. Naprawdę przewymiarowany - traktowałbym sprawę tak jak u welonek

P.S. To są naprawdę fajne, wesołe i inteligentne ryby.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- pkamil1
- Stały bywalec
1. Filtr jaki posiadam to Fluval 305 czy będzie on wystarczający?
2. Czy będzie potrzebne jakieś dodatkowe napowietrzanie czy sam ruch wody z filtra wystarczy?
3. Urosną one do 30cm? po jakim czasie ile lat?
Oświetlenie jakie będzie to 2xT8 30W + 2xT5 39W
2. Czy będzie potrzebne jakieś dodatkowe napowietrzanie czy sam ruch wody z filtra wystarczy?
3. Urosną one do 30cm? po jakim czasie ile lat?
Oświetlenie jakie będzie to 2xT8 30W + 2xT5 39W
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
ad 1. Fluwal 305 powinien być OK.
ad2. Sam ruch tafli wody wystarczy
ad 3. Po...kilku latach. To zależy od wielu przyczyn - warunków, karmienia, szczęścia. Myślę że 3 lata i będzie dobrze
Przy spodziewanej ilości roślin to za dużo światła. Będziesz miał problem z glonami. Myśl o tym akwarium jako o specyficznym Malawi - mało roślin, trochę ciemnawo. Mnie to pasuje - mam akwarium brązowo- pomarańczowe (korzenie, tło + ryby) i taki sam pokój - obie sprawy były "wspólnie" projektowane - ale nie wszystkim takie "puste" zbiorniki się podobają.
ad2. Sam ruch tafli wody wystarczy
ad 3. Po...kilku latach. To zależy od wielu przyczyn - warunków, karmienia, szczęścia. Myślę że 3 lata i będzie dobrze

Przy spodziewanej ilości roślin to za dużo światła. Będziesz miał problem z glonami. Myśl o tym akwarium jako o specyficznym Malawi - mało roślin, trochę ciemnawo. Mnie to pasuje - mam akwarium brązowo- pomarańczowe (korzenie, tło + ryby) i taki sam pokój - obie sprawy były "wspólnie" projektowane - ale nie wszystkim takie "puste" zbiorniki się podobają.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- pkamil1
- Stały bywalec
To co znalazłem na innych forach dotyczących "Papuzich" wklejam wycięte "kawałki" tyczy to się oświetlenia i roślinności. Jak możecie to skomentujcie:
"Warunki hodowlane
Potrzebują obszernego akwarium z jasnym oświetleniem."
"Niezbędnym wystrojem naszego zbiornika są rośliny, dlatego montujemy silne oświetlenie. Na dnie naszego akwarium umieszczamy ciemne podłoże. Ma to zapewnić komfort psychiczny pielęgnicom, które wbrew pozorom należą do ryb płochliwych. Do tego celu, więc stosujemy ciemny piasek rzeczny albo żwir bazaltowy, który dobrze będzie spełniał rolę ciemnego podłoża. Ryby te często wzbogacają swój jadłospis pokarmem roślinnym. Dlatego dobierając do akwarium rośliny lepiej abyśmy wybrali te mocniejsze gatunki. Aby zapewnić rybom warunki zbliżone do naturalnych zaopatrzamy zbiornik w rośliny pływające. Zapewnią one im pół cień, który tak często występuje w naturalnych warunkach środowiskowych pielęgnic."
I co wy na to?
1. Czyli może być silne oświetlenie + rośliny pływające + jakieś mocne, duże w żwirek?
2. Co dać na dno kupiłem już Sera floredepot 2x5L i czymś by wypadało to przykryć
3. Co myślicie o tym co wkleiłem z innych forum.
"Warunki hodowlane
Potrzebują obszernego akwarium z jasnym oświetleniem."
"Niezbędnym wystrojem naszego zbiornika są rośliny, dlatego montujemy silne oświetlenie. Na dnie naszego akwarium umieszczamy ciemne podłoże. Ma to zapewnić komfort psychiczny pielęgnicom, które wbrew pozorom należą do ryb płochliwych. Do tego celu, więc stosujemy ciemny piasek rzeczny albo żwir bazaltowy, który dobrze będzie spełniał rolę ciemnego podłoża. Ryby te często wzbogacają swój jadłospis pokarmem roślinnym. Dlatego dobierając do akwarium rośliny lepiej abyśmy wybrali te mocniejsze gatunki. Aby zapewnić rybom warunki zbliżone do naturalnych zaopatrzamy zbiornik w rośliny pływające. Zapewnią one im pół cień, który tak często występuje w naturalnych warunkach środowiskowych pielęgnic."
I co wy na to?
1. Czyli może być silne oświetlenie + rośliny pływające + jakieś mocne, duże w żwirek?
2. Co dać na dno kupiłem już Sera floredepot 2x5L i czymś by wypadało to przykryć
3. Co myślicie o tym co wkleiłem z innych forum.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Przepraszam za oftopic, ale co to za środowisko naturalne w którym występują papuzie?pkamil1 pisze:Aby zapewnić rybom warunki zbliżone do naturalnych zaopatrzamy zbiornik w rośliny pływające. Zapewnią one im pół cień, który tak często występuje w naturalnych warunkach środowiskowych pielęgnic."
Laboratorium? :hyhy:
I druga sprawa:
pkamil1 pisze:montujemy silne oświetlenie
Te dwie sprawy się wykluczają.pkamil1 pisze:rośliny pływające. Zapewnią one im pół cień
Po co montować silne światło, by później przyciemniać je pływającym zielskiem.
Pływające ziele da cień, który nie spodobał by się roślinom bardziej światłolubnym, wiec po co to wszystko?
Jak dla mnie to Marcin Ci dobrze napisał.pkamil1 pisze:Czyli może być silne oświetlenie + rośliny pływające + jakieś mocne, duże w żwirek?
Wystarczy standardowe 2x30W.
Rośliny to głównie zwartki (są mocne i maja silny system korzeniowy), anubiasy, mogą być lotosy, które po wypuszczeniu liści nadwodnych dadzą rybom cień.
Oczywiście coś pływającego też można dać.
Nie wiem na jakim stopniu zaawansowania jest autor tego.pkamil1 pisze:3. Co myślicie o tym co wkleiłem z innych forum.
- pkamil1
- Stały bywalec
Zgadza się ale tak już jest i już, większość pielęgnic to labolatorium. Ja już mam dodatkowe 2x39W T5 więc roślinką tak i tak będzie lepiej - okaże to się w praniu ale zobaczymy już nie mogę się doczekaćmarthinez pisze:Przepraszam za oftopic, ale co to za środowisko naturalne w którym występują papuzie?
Laboratorium? :hyhy:

- matix
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Mateusz
- Nazwisko: Konieczny
http://gatunki.cba.pl/akwariowe%20ryby% ... mooka.html
Co powiesz o tej rybce.?
Co powiesz o tej rybce.?
- pkamil1
- Stały bywalec