Czy mozna preparowac korzen bez gotowania w soli???

Moderator: ModTeam

rybcia1baby
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 2010-09-18, 18:02
Pojemność akwarium: 450
Imię: Monika
Lokalizacja: Kętrzyn

Czy mozna preparowac korzen bez gotowania w soli???

Post autor: rybcia1baby » 2010-09-18, 19:30

Znalazlam piekny ogromny korzen ale nie wejdzie on do zadnego gara....:( czy jest mozliwosc zeby go spreparowac inaczej?? np moczyc dlugo????

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Posty: 1982
Rejestracja: 2010-04-20, 22:24
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Lokalizacja: Hajnówka
Kontakt:

Re: Czy mozna preparowac korzen bez gotowania w soli???

Post autor: Plewek01 » 2010-09-18, 19:37

Dłuuugo moczyć i polewać wrzątkiem powinno wystarczyć.

rybcia1baby
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 2010-09-18, 18:02
Pojemność akwarium: 450
Imię: Monika
Lokalizacja: Kętrzyn

Re: Czy mozna preparowac korzen bez gotowania w soli???

Post autor: rybcia1baby » 2010-09-18, 19:40

A to dluuugo to w przyblizeniu ile??? :) myslalam zeby zalac wrzatkiem z sola bo on jest suchy i codziennie czynnosc powtarzac przez jakies 5 dni a potem nastepne 5 juz bez soli... to wystarczy???

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum
Posty: 2284
Rejestracja: 2010-06-23, 20:50
Pojemność akwarium: 112
Imię: Magda
Lokalizacja: Goczałkowice

Re: Czy mozna preparowac korzen bez gotowania w soli???

Post autor: maradona » 2010-09-18, 19:50

rybcia1baby pisze: on jest suchy i codziennie czynnosc powtarzac przez jakies 5 dni a potem nastepne 5 juz bez soli... to wystarczy???
dwa lata powinny wystarczyć ;) żeby zatonał

rybcia1baby
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 2010-09-18, 18:02
Pojemność akwarium: 450
Imię: Monika
Lokalizacja: Kętrzyn

Re: Czy mozna preparowac korzen bez gotowania w soli???

Post autor: rybcia1baby » 2010-09-18, 20:00

Ej no nie az tak suchy:) przywloklam go z mokradel ale juz 4 tyg w domu lezy to pseschnal....;P

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum
Posty: 2284
Rejestracja: 2010-06-23, 20:50
Pojemność akwarium: 112
Imię: Magda
Lokalizacja: Goczałkowice

Re: Czy mozna preparowac korzen bez gotowania w soli???

Post autor: maradona » 2010-09-18, 20:06

Korzenie długo się topią.. Zależy od korzenia, jeden utopi się po pół roku, inny po dwóch latach...
Jak się odpowiednio wypreparuje możesz spróbować go jakoś obciążyć.
A korzonek z jakiego drzewa jest?

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Posty: 1982
Rejestracja: 2010-04-20, 22:24
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Lokalizacja: Hajnówka
Kontakt:

Re: Czy mozna preparowac korzen bez gotowania w soli???

Post autor: Plewek01 » 2010-09-18, 20:07

Zlej go tym wrzątkiem ze 3 razy. Potem mocz aż zacznie tonąć. Reguły nie ma albo miesiąc albo rok - bywa różnie. Jak zatonie też można jeszcze sparzyć parę razy.

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum
Posty: 2284
Rejestracja: 2010-06-23, 20:50
Pojemność akwarium: 112
Imię: Magda
Lokalizacja: Goczałkowice

Re: Czy mozna preparowac korzen bez gotowania w soli???

Post autor: maradona » 2010-09-18, 20:08

Plewek01 do garnka też można chyba wsadzić i trochę pogotować. Jak myślisz?

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Posty: 1982
Rejestracja: 2010-04-20, 22:24
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Lokalizacja: Hajnówka
Kontakt:

Re: Czy mozna preparowac korzen bez gotowania w soli???

Post autor: Plewek01 » 2010-09-18, 20:10

Magda można by ale:
rybcia1baby pisze:piekny ogromny korzen ale nie wejdzie on do zadnego gara..

rybcia1baby
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 2010-09-18, 18:02
Pojemność akwarium: 450
Imię: Monika
Lokalizacja: Kętrzyn

Re: Czy mozna preparowac korzen bez gotowania w soli???

Post autor: rybcia1baby » 2010-09-18, 20:11

Trudno mi powiedziec, napewno lisciaste mysle dab to to nie jest, ale jakies twarde drzewo bo pomimo ze podpruchniale nieco juz to ciezko bylo go odrabac...lekko byl podpruchnialy ale go wydrazylam z pruchna idealne miejscowki beda dla anubiasa i mikrosarium:) jest ogromny wysoki na jakies 40-45 cm dlugi na 68 i szeroki na 30( w najszerszym miejscu ale bardzo fikusny

[ Dodano: 2010-09-18, 20:13 ]
Garnek stanowczo odpada, przywloklam do domu balie do ktorej wejdzie ale balia na kuchenke sie nie zmiesci hehehe

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Posty: 1982
Rejestracja: 2010-04-20, 22:24
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Lokalizacja: Hajnówka
Kontakt:

Re: Czy mozna preparowac korzen bez gotowania w soli???

Post autor: Plewek01 » 2010-09-18, 20:15

Może balię z wodą nad ogniskiem na cegłach postawić i niech się gotuje :hyhy:

rybcia1baby
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 2010-09-18, 18:02
Pojemność akwarium: 450
Imię: Monika
Lokalizacja: Kętrzyn

Re: Czy mozna preparowac korzen bez gotowania w soli???

Post autor: rybcia1baby » 2010-09-18, 20:18

Rany........... ja w bloku mieszkam i działki nieeeet.............:( pomysl z ogniskiem odpada. ale jutro bede go juz tym wrzatkiem traktowac ;)

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Posty: 1982
Rejestracja: 2010-04-20, 22:24
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Lokalizacja: Hajnówka
Kontakt:

Re: Czy mozna preparowac korzen bez gotowania w soli???

Post autor: Plewek01 » 2010-09-18, 20:20

To grzałkę w balię i da radę ;) , ja sobie przed blokiem ostatnio grilla zrobiłem i nikt nie narzekał :P

rybcia1baby
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 2010-09-18, 18:02
Pojemność akwarium: 450
Imię: Monika
Lokalizacja: Kętrzyn

Re: Czy mozna preparowac korzen bez gotowania w soli???

Post autor: rybcia1baby » 2010-09-18, 20:23

Ja mam takiego sasiada ze chetnie bym zamienila go w ten korzen i moczyla pod woda kilka mies hehe
A jak juz opadnie i jeszcze go wyparze i wsadze do akwa a bedzie jednak za malo spreparowany to jakie objawy beda??? Rybki mi nie popadaja???

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Posty: 7898
Rejestracja: 2007-05-25, 14:18
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski
Lokalizacja: Łódź

Re: Czy mozna preparowac korzen bez gotowania w soli???

Post autor: maol » 2010-09-18, 23:05

Dokładne, powolne i kilkukrotne zlanie wrzątkiem naprawdę wystarczy. Czy zatonie i czy będzie barwił wodę - to inna sprawa :)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ