Akwarium 200l. może ktoś mi pomoże marnieja rosliny
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 200
- Kontakt:
Akwarium 200l. może ktoś mi pomoże marnieja rosliny
Witam, oto moje akwarium ale mam problem z roślinami nie chcą rosnąc (poza niestety Kryptokoryną) może kilka rad?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Re: Akwarium 200l. może ktoś mi pomoże marnieja rosliny
Oczywiscie kazdy zapyta Cie jakie masz oswietlenie, ile czasu naswietlasz akwarium, czy masz CO2, jakie masz podloze, oraz jakich uzywasz nawozow... Po raz kolejny polecam kolege o nicku Slanter ;)
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Dzieki Daniel :mrgreen: ale taki wszystkowiedzacy to ja raczej nie jestem haha. Jesli chodzi o te rosliny. Tak jak poprzednik powiedzial, dobrze byloby gdybys podal kilka szczegolow z zycia tego akwa. Swiatlo, nawozenie (jesli jakies jest) i CO2 (jest czy nie?) Na pierwszy rzut oka wyglada na slabe swiatlo ktore dodatkowo przesloniete jest przez te rozrosnieta kryptokoryne. Bedziesz musial z nia cos zrobic (przyciac) lub mozesz ja zostawic jak jest pod warunkiem, ze zmienisz rosliny ktore pod nia rosna. Zabienice lubia swiatlo i jesli go nie otrzymuja to po prostu siedza bezczynnie jak w Twoim przypadku. Druga sprawa to podloze. Ten zwir nie jest za dobry dla roslin. Podejrzewam, ze jest to ten sztucznie barwiony, pokryty warstwa epoxy (czy jak to tam sie zwie). Ziarna zwiru powinny byc jak najdrobniejsze i naturalne (dobrze jesli sa porowate). Zabienice polegaja mocno na pozywieniu z podloza wiec dobrze jest zapewnic im nawoz (tabletki, kulki itp) w okolicy korzenia. Sprawa zasadnicza to jednak swiatlo (jego brak). To jest ladnej wielkosci zbiornik ze sporym potencjalem.D4ni3l pisze: Po raz kolejny polecam kolege o nicku Slanter
-
- Stały bywalec
- Imię: Pawe³
To jak koledzy sie zajęli sprawą roślin to ja się nie wcinam bo wole ryby i wygląd akwa :-P
no to tak zamiast tej tapety radze tło z czarnego lub niebieskiego kartonu (sprawa gustu) poza tym może być tylko zamaskuj grzałkę i filtr według swojeo gustu zaprowadzi tam jakiś ład bo ja się go nie mogę dopatrzeć jak prezentujesz to napisz moc grzałki model filtra oświetlenie faunę i florę.
no to tak zamiast tej tapety radze tło z czarnego lub niebieskiego kartonu (sprawa gustu) poza tym może być tylko zamaskuj grzałkę i filtr według swojeo gustu zaprowadzi tam jakiś ład bo ja się go nie mogę dopatrzeć jak prezentujesz to napisz moc grzałki model filtra oświetlenie faunę i florę.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Witam dzięki za zainteresowanie.
Opowiem troszkę o moim akwarium 200 l oświetlenie 1-świetlówka Aqua-glo 20w i 2- 18w,
filtr Aquel Turbo 14w, grzałka 150w, oświetlenie włącza się samo ok 7 rano i wyłącza ok 21 30, poza tym latem w akwarium jest wysoka temp. (bardzo nasłonecznione mieszkanie) powiem szczerze że nie stosowałem nawozów jak i CO2 , zakupiłem ostatnio na Allegro kulki pod korzenie i nawóz który rozpuszcza sie w wodzie i dozuje po kilka ml dziennie wydawało sie że roślinki zaczęły odżywać ( nie mówię o kryptokorynie rośnie jak na drożdżach) ale glonojady w nocy zjadły większość liści. Podłoże jest w tym akwarium od ok 8 lat, wodę odświeżam ok 30l średnio raz w miesiącu.
Jeżeli ,macie jakieś rady to bardzo proszę.
Opowiem troszkę o moim akwarium 200 l oświetlenie 1-świetlówka Aqua-glo 20w i 2- 18w,
filtr Aquel Turbo 14w, grzałka 150w, oświetlenie włącza się samo ok 7 rano i wyłącza ok 21 30, poza tym latem w akwarium jest wysoka temp. (bardzo nasłonecznione mieszkanie) powiem szczerze że nie stosowałem nawozów jak i CO2 , zakupiłem ostatnio na Allegro kulki pod korzenie i nawóz który rozpuszcza sie w wodzie i dozuje po kilka ml dziennie wydawało sie że roślinki zaczęły odżywać ( nie mówię o kryptokorynie rośnie jak na drożdżach) ale glonojady w nocy zjadły większość liści. Podłoże jest w tym akwarium od ok 8 lat, wodę odświeżam ok 30l średnio raz w miesiącu.
Jeżeli ,macie jakieś rady to bardzo proszę.
-
- Przyjaciel forum
- Imię: Grzegorz
Za malo swiatla. Dozowanie CO2 nic by tu nie pomoglo. W sobote lub niedziele napisze dluzszy post na temat swiatla w akwariach roslinnych w dziale "jak zalozyc akwarium..." Swiatlo jest zazwyczaj glownym problemem slabo rosnacych roslin.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Ok. dzięki za informację będę czekał. :-P
- Piotrek
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
Nieraz też są takie przypadki że Cryptocoryne aponogetifolia (Zwartka aponogetonolistna) pobiera wszystki minerały a inne rośliny przez to marnieją.
Przecież to nawed proste czego inne rośliny marnieja a Cryptocoryna nie.
Ja w swoim akwarium miełem to samo.
Sprubuj tak zrobić.
Przecież to nawed proste czego inne rośliny marnieja a Cryptocoryna nie.
Ja w swoim akwarium miełem to samo.
Sprubuj tak zrobić.
- maol
- Moderator
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Po co odświeżać tak stary temat? Dawno nieaktualny i wyczerpany?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back