Mętnienie wody
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mariusz
- Nazwisko: Ko¶cielnik
Mętnienie wody
Witam wszystkich na forum, akwarium (240l) mam dopiero 3 miesiące, więc mam z nim parę problemów
Najpoważniejszy jest z wodą która od jakiegoś czasu robi żółtawa, brunatna. Tydzień temu wymieniłem jakieś 95% wody w akwa ale po paru dniach problem powrócił. czy przyczyną tego mogą być rośliny?? mam 5 żabienic które tracą liście, może to one zatruwają wódę?? I co do samych żabienic wie ktoś dlaczego się tak dzieje??

- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Mętnienie wody
Czy są tam też jakieś rybki? Bardzo zły pomysł, żeby tyle wymieniać na raz. Lepiej było na trzy razy po 30%.Kosciak pisze:ymieniłem jakieś 95% wody w akwa ale po paru dniach pro
Jakieś kokosy, korzenie są w akwarium? Jakie podłoże?Kosciak pisze:ic wie ktoś dlaczego się tak dzieje??
- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
To, że woda jest zabarwiona nie oznacza jeszcze, że jest zatruta
Czy są tam jakieś rybki? I nawet jak ma dziwną barwę to lepiej nie rób tak dużych podmian bo przynosi to raczej więcej szkód, niż pożytku. Może to korzenie? Wkłady filtracyjne są cały czas takie same? Przez 3 miesiące było ok i nagle takie coś sie stało? Jak coś gnije, to lepiej od razu wyjąć. Albo gnijące części albo całą roślinę. Raczej nie jest to od żabienicy bo musiałaby zgnić w tempie naprawdę expresowym żeby tak zabarwić.

Nie tylko chłopaki lubią robaki
-
- Nowicjusz
Wódę wymieniałem w 3 rzutach po około 30%
W akwa obecnie mam 36 rybek. Co do podłoża jest to około2-3cm warstwa ziemi do kwiatków przysypana grubą warstwą grysu (jakieś 5cm), korzeń miałem na jakieś 3 tygodnie w akwa ale został wyciągnięty półtora miesiąca temu
No i THX za szybkie dopowiedzi do wcześniejszego posta :padam:

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: £ukasz
- Kontakt:
Nie jestem fachowcem ale wydaje mi si, że to przez ta ziemie do kwiatków. Moim zdaniem lepiej byłoby porobić te kulki z glina i torfem i wypiec niz sypać samą ziemię.
- Silverrro
- Przyjaciel forum
- Imię: Sylwek
- Nazwisko: R
To nie przez ziemię napewno nie przez to.
Jaką masz filtrację ?
Czy woda którą załałes akwa była odstana ?
Jaką masz filtrację ?
Czy woda którą załałes akwa była odstana ?
-
- Nowicjusz
Filtruje przez wełnę/watę (taka biała szmatka nie wie, jak się nazywa), ceramikę i gąbkę z małymi porami. Sorry za nazewnictwo ale nie ogarniam go jeszcze. Woda nie była odstana.
- Silverrro
- Przyjaciel forum
- Imię: Sylwek
- Nazwisko: R
Woda nie odstana jaką zalałes akwa to mozę być przyczyna.
zrób podmianę tak20 % odtsanej minmum 48 h wody i bezie ok.
zrób podmianę tak20 % odtsanej minmum 48 h wody i bezie ok.
- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
No nie wiem czy nie odstana woda zrobi brąz w akwa. Odstanie służy jej odchlorowaniu a to nie ma wpływu na kolor. Jak lałeś z kranu to była brązowa?
A możesz napisać jakich? I coś więcej o filtracji, parametrach?Kosciak pisze:W akwa obecnie mam 36 rybek.
-
- Nowicjusz
Woda z kranu była ok. Co do rybek to mam 2 glonojady zbrojniki, 4 glonojady syjamskie, 8 brzanek sumatrzańskich, 5 brzanek rekiniastych, 6 mieczyków hallera, 4 skalary, 1 ślimaka i 6 molinezji czarnych. To jak na razie cała obsada mojego zbiornika. A co do wody.. Zastanawiam się czy to nie od roślin..... mam 5 żabienic które z dnia na dzień tracą barwę, dodatkowo pojawiają się im dziury na liściach. Może zabarwienie wody to efekt gnicia tych roślin?? Inne roślin są w porządku
Wczoraj przeczyściłem wkłady do filtra (1 z 2) i wyczyściłem jeden z wężyków do niego (out) może to coś da.

- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
To raczej brak potasu w wodzie. Spróbuj wsypywać tak z pół łyżeczki od herbaty K2SO4.Kosciak pisze:dodatkowo pojawiają się im dziury
-
- Forumowicz
- Imię: przemek
ja tez mam mętną wode jakies 2h temu zastosowałem preparat Tetra Aqua CrystalWater no i zobaczymy niby po12h ma być krystaliczna woda
-
- Forumowicz
- Imię: przemek
ok 2 tyg temu
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Brawo... i już lejesz zupełnie zbędna chemię. Mętnienie wody przez pierwsze 2-3 tygodnie to normalny proces i sam przejdzie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back