kiryśnik

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

kaska z
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 112

kiryśnik

Post autor: kaska z » 2007-06-04, 10:56

proszę o jakieś informacje o kiryśniku -to moja ulubiona rybka w moim akwarium chciałabym wiedzieć więcej o niej i stworzyć jej jak najlepsze warunki ,mam ja już około 4 miesiące ma jakieś 10 cm;-)
kaskaz

Awatar użytkownika
D4ni3l
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Daniel
Kontakt:

Re: kiryśnik

Post autor: D4ni3l » 2007-06-04, 15:50

"Kirysek pstry (Corydoras paleatus) jest jedną z najpopularniejszych ryb zasiedlających nasze akwaria. Jest sumowcem, należy do rodziny Kirysowatych (Callichthyidae). Dorasta do ośmiu centymetrów długości, jest koloru oliwkowo - zielonego, na całym ciele posiada nieregularne pod względem kształtu i wielkości ciemne plamki, a u góry grzbietu trzy, cztery duże plamy, które kształtem przypominają rozchodzące się na boki pasy. Posiada (przy pyszczku) dwie pary krótkich wąsików. Zachodzące na siebie podłużnego kształtu, ustawione w poprzek ciała dwa rzędy twardych łusek, tworzą na rybie pancerzyk chroniący ją przed drapieżnikami. Do ochrony służą jej także kolce umieszczone w płetwach piersiowych i płetwie tłuszczowej. Ryba ta pochodzi z Ameryki Południowej, ze zlewiska rzeki La Plata. Trzyma się wód stojących, lub posiadających bardzo słaby nurt, lekko zabagnionych, ale przejrzystych. Nie lubi wartkiego prądu wody. Toleruje dużą rozpiętość temperatur. Można ją trzymać w wodzie o temp. od 18 do 26-27°C. Nie potrzebuje silnego natlenienia. W razie spadku ilości tlenu w wodzie, ryba podpływa ku powierzchni i łapie powietrze znad wody, łykając je. Taki sposób oddychania nazywany jest "oddychaniem jelitowym", tlen pobierany jest do organizmu poprzez ścianki mocno ukrwionych jelit.

Odczyn i twardość wody są tym rybom też właściwie obojętne, choć najlepiej, gdyby jej pH wynosiło około 7 i do rozmnażania woda była lekko "zmiękczona" poprzez dodanie do niej np. wody z filtra odwróconej osmozy, destylowanej, czy też preparowanej "kationitami".

Kiryski żywią się opadłym na dno zbiornika pokarmem. Pod względem żywienia jest rybą wszechstronną, choć preferującą głównie pokarm roślinny. Mitem jest, że zjada odchody innych ryb, oczyszczając w ten sposób dna akwariów. Owszem, pełni rolę "służby sanitarnej" w zbiornikach, zjadając czasami padłe mniejsze rybki, czy resztki karmy, ale jeśli ktoś posiada w akwarium kiryski, nie znaczy to, że w tym układzie nie musi czyścić podłoża, czy podawać im karmy (bywają pokarmy, które nie toną i tym samym nie docierają do dna - ryby denne wtedy głodują).

Dojrzałość płciową kirysek pstry osiąga po około roku życia. Samiec jest mniejszy i smuklejszy od samicy, ma wyższą płetwę grzbietową z lekko zaostrzoną jej końcówką, samica zaś posiada wyraźne zaokrąglenie w brzusznej partii ciała. Zachowania godowe tych ryb są jednymi z bardziej interesujących i widowiskowych, z punktu widzenia akwarysty (o tym jak się to odbywa piszę niżej).

Ryby do tarła dobierają się w proporcjach - jedna samica i dwa samce. Zachowania godowe są stymulowane w naturze porą deszczową. Dochodzi wtedy do znacznego odświeżenia wody i jej ochłodzenia, oraz natlenienia. Woda deszczowa oprócz tego ma to do siebie, że jej twardość jest niewielka, co za tym idzie, po opadach woda w zbiorniku zostaje zmiękczona. Pora deszczowa w rejonach występowania tych ryb przypada na okres od września do marca. Co jest interesujące, ryby od pokoleń trzymane w akwariach, nie zatraciły całkowicie instynktu sezonowości rozrodu i najintensywniej rozmnażają się właśnie w tym okresie. Mogę dodać, że z zasłyszanych wiadomości i moich obserwacji wiem, że optymalne warunki do tarła następują (oprócz momentów wyżej opisanych) wtedy, gdy spada ciśnienie atmosferyczne (szczególnie przed burzą) i do tego..... jest pełnia księżyca. Nie wnikałem w to, dlaczego tarło ma związek z pełnią, ale praktyka wykazuje, że jednak ma. Kiryski hodowane przeze mnie rozmnażałem "na barometr" i "na kalendarz".

Technika rozmnażania kirysków w moich akwariach była następująca:

Ryby trzymane w akwarium ogólnym, były przez dwa - trzy tygodnie obficiej karmione i w tym czasie nie wymieniałem wody w zbiorniku. W trakcie przygotowywania rybek do tarła obserwowałem barometr i prognozę pogody, oraz przygotowywałem dla nich zbiornik tarliskowy (u mnie piętnasto litrowy). Przygotowanie zbiornika polegało na tym, że został w 1/2 zalany wodą ze zbiornika ogólnego. Woda była tylko napowietrzana, nie ogrzewana. Gdy prognoza pogody była odpowiednia, dokładałem do akwarium tarliskowego grzałkę ustawioną na temperaturę 22°C, później następował odłów kirysków ze zbiornika ogólnego, i przeniesienie ich do małego zbiorniczka. W następnej kolejności dolewałem do akwarium z rybkami świeżą, chłodną wodę, która obniżała temperaturę do 18°C. Grzałka podnosiła temperaturę o 3 - 4°C na dobę, do temperatury 25 - 26°C. Po dobie, lub półtorej doby rozpoczynało się tarło. Widoczna w tym momencie zaczyna być zwiększona aktywność ruchowa rybek. Dwa samce pływają za uciekającą samicą, starając się ją dogonić. Po dość długiej gonitwie, samica zmęczona, lub zapędzona do narożnika akwarium, poddaje się zalotom samca. Samiec zagradzający drogę samicy, ustawia się do niej bokiem, kierując w stronę jej pyszczka swój otwór analny. Pozycję kopulacyjną rybek można przyrównać do litery "T" (gdzie samiec jest jej daszkiem). Akt kopulacji poprzedzony jest złożeniem przez samicę do "koszyczka" utworzonego z płetw brzusznych kilku (3 do 8) ziarenek ikry. Następnie samica przysysa się do otworu analnego samca, połykając wydzielany przez niego "mlecz". Nasienie po "przejściu" prawdopodobnie (są dwie wersje dotyczące przebiegu drogi nasienia w kierunku jaj) przez przewód pokarmowy samicy dociera do "koszyczka" z jajeczkami, zapładniając je."

PS: w encyklopedii nie ma ?:P
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.

Awatar użytkownika
Kubutek
Forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Kontakt:

Post autor: Kubutek » 2007-06-04, 16:42

a mi sie wydaje ze chodzi o Kiryśnika Czarnoplamego.
Oto jego fotka, jesli to ten to zamiescilem jego opis w encykopedii.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

koki
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Kontakt:

Post autor: koki » 2007-06-05, 22:31

Mam go dosc dawno i nie mam do niego zastrzezen, rybka nie jest agresywna, zjada resztki jedzenia na dnie. POLECAM
Witam [you]

ODPOWIEDZ