Cześć jestem zupełnie zielony, aczkolwiek czytam to forum już od jakiegoś czasu i przygotowuję się do założenia zbiornika. Priorytetem jest dla mnie komfort rybek, żeby wszystko ze sobą współgrało. Chciałbym żebyście zweryfikowali moje upodobania i napisali czy możliwe jest hodowanie tych gatunków razem, w jakich ilościach i który litraż bardziej odpowiedni 120l czy 160l.
Ryby które mi się podobają:
glonojad złoty
sumik szklisty
neon
pyszczk socolofi i sculosi
krewetki red cherry
gurami
Księżniczka z Burundi
Motylowiec
Grubowarg dwubarwny
to są moi faworyci ale jestem otwarty na propozycje
w akwa chciałbym też kamienne tło, korzeń (jaki?), kokosy (jak przygotować je do akwa?)
grzałka rozumiem z termostatem
jaki filtr?
co jeszcze z taki akcesoriów?
chce do tego plastykową pokrywę z oświetleniem (jakie musi być to oświetlenie, żeby roślinki rosły ładnie?)
jakie podłoże do tego wszystkiego (ziemia i żwir?)
dużo tych pytań na początek, dzięki za cierpliwość pozdrawiam
120l czy 160l i obsada rybek i roślin
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: piotr
120l czy 160l i obsada rybek i roślin
Ostatnio zmieniony 2010-09-28, 09:53 przez Pinkman, łącznie zmieniany 1 raz.
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Re: 120l czy 160l i obsada rybek i roślin
Pinkman, oczywiście bierz 160 litrów. Im większe, tym lepsze.
Pytasz o sprzęt i inne akcesoria, ale jest za dużo do wyboru, więc najpierw powiedz ile masz pieniędzy na to wszystko.
Motylowce to drapieżniki i mogą posmakować w neonkach. Weź to pod uwagę przy składaniu obsady, każda mała rybka może być atakowana przez motylowce.
Pyszczaki i księżniczki lubią skaliste zbiorniki i są z natury agresywne.
Grubowarg może być uciążliwy dla delikatniejszych ryb, a zwłaszcza bym go nie łączył z krewetkami, bo może się wciskać w ich kryjówki i je wyjadać.
Jak widzisz podobają Ci się skrajnie różne ryby. Najpierw zdecyduj czy masz akwarium roślinne, czy skaliste.
Pytasz o sprzęt i inne akcesoria, ale jest za dużo do wyboru, więc najpierw powiedz ile masz pieniędzy na to wszystko.
Tych ryb ze sobą nie możesz łączyć. Musisz się zdecydować na jakiś biotop, albo dokładniej, czy akwarium będzie roślinne, czy kamieniste.Ryby które mi się podobają:
glonojad złoty
sumik szklisty
neon
pyszczk socolofi i sculosi
krewetki red cherry
gurami
Księżniczka z Burundi
Motylowiec
Grubowarg dwubarwny
Motylowce to drapieżniki i mogą posmakować w neonkach. Weź to pod uwagę przy składaniu obsady, każda mała rybka może być atakowana przez motylowce.
Pyszczaki i księżniczki lubią skaliste zbiorniki i są z natury agresywne.
Grubowarg może być uciążliwy dla delikatniejszych ryb, a zwłaszcza bym go nie łączył z krewetkami, bo może się wciskać w ich kryjówki i je wyjadać.
Jak widzisz podobają Ci się skrajnie różne ryby. Najpierw zdecyduj czy masz akwarium roślinne, czy skaliste.
-
- Nowicjusz
- Imię: piotr
zdecydowanie roślinny, kamienie w ramach dekoracji 
co do kasy to nie mam pojęcia ile to może kosztować ale jestem gotów wyłożyć dużo bo tak jak mówiłem zależy mi na komforcie rybek i chce żeby to było wszystko solidne i posłużyło trochę czasu.
Z tych rybek najbardziej mi zależy na duzym glonajadzie albo dwóch to są moje ulubione rybki a co do reszty to jestem otwarty na propozycje
dzieki pozdrawiam

co do kasy to nie mam pojęcia ile to może kosztować ale jestem gotów wyłożyć dużo bo tak jak mówiłem zależy mi na komforcie rybek i chce żeby to było wszystko solidne i posłużyło trochę czasu.
Z tych rybek najbardziej mi zależy na duzym glonajadzie albo dwóch to są moje ulubione rybki a co do reszty to jestem otwarty na propozycje
dzieki pozdrawiam
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Jeśli chodzi o filtr to myślę że Tetra Tec Ex 700 by był najlepszy.
Grzałka aquaela 200W z termostatem wystarczy.
Akwarium kupujesz z pokrywą firmową czy sam będziesz robił przykrycie? Bo w firmowych jest zdecydowanie za mało światła dla roślin.
O ozdobach poczytaj na forum bo jest tego sporo. http://www.e-akwarystyka.pl/forum54.htm
Grzałka aquaela 200W z termostatem wystarczy.
Akwarium kupujesz z pokrywą firmową czy sam będziesz robił przykrycie? Bo w firmowych jest zdecydowanie za mało światła dla roślin.
O ozdobach poczytaj na forum bo jest tego sporo. http://www.e-akwarystyka.pl/forum54.htm