200L
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Darek
200L
OBSADA:
1x sum rekini
1x labeo
8x kirysek czarny
4x bocja wspaniała
37x neon innesa
9x danio
10x kardynałek chiński
10x razbora klinowa
3x zbrojnik niebieski
6x kosiarka
4x barwniak czerwonobrzuchy(2 kupione i 2 młode z wylęgu)
WYPOSAŻENIE:
filtr aquael unimax 250
filtr aquael fan 2 plus
grzałka aquael 200w
oświetlenie 2x39w T5
akwarium ma ok 0,5 roku
prosze o sugestie i oceny.
1x sum rekini
1x labeo
8x kirysek czarny
4x bocja wspaniała
37x neon innesa
9x danio
10x kardynałek chiński
10x razbora klinowa
3x zbrojnik niebieski
6x kosiarka
4x barwniak czerwonobrzuchy(2 kupione i 2 młode z wylęgu)
WYPOSAŻENIE:
filtr aquael unimax 250
filtr aquael fan 2 plus
grzałka aquael 200w
oświetlenie 2x39w T5
akwarium ma ok 0,5 roku
prosze o sugestie i oceny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2010-09-29, 13:58 przez ESOX, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Re: 200L
całkiem fajne akwarium, spróbowałbym jedynie dodać jakieś czerwone rośliny, światło masz mocne więc może się przyjmą.
No i termometr można przytwierdzić przyssawką do bocznej ścianki akwa
No i termometr można przytwierdzić przyssawką do bocznej ścianki akwa

- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Całkiem przyjemne. Przydałby się jakiś trawniczek i bardziej obsadzić lewą stronę.Trochę brak pierwszego i drugiego planu. Fajny korzeń. Ta grota po lewej to plastikowa?No i obsada to totalna zupa rybna.
-
- Nowicjusz
no faktycznie obsada to zupa rybna 
ale tak wyszło :kwasny:
chyba sie danio pozbęde (na razie)
skałka po lewej to jedyna rzecz sztuczna w akwarium (z jakiegoś tworzywa nie wiem co to, jak żywica czy coś? na plastik nie wygląda)

skałka po lewej to jedyna rzecz sztuczna w akwarium (z jakiegoś tworzywa nie wiem co to, jak żywica czy coś? na plastik nie wygląda)
- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
Polecam skok do działu obsad i tam się coś poradziESOX pisze:no faktycznie obsada to zupa rybna

Ja jak taką wrzątkiem polałem, to jej zapach odrzucał na kilometr więc wywaliłem i nie polecam sztuczności do akwa. Lepiej se tam ze dwie połówki kokosa wrzuć. ;)ESOX pisze:skałka po lewej to jedyna rzecz sztuczna w akwarium (z jakiegoś tworzywa nie wiem co to, jak żywica czy coś? na plastik nie wygląda)
-
- Nowicjusz
no faktycznie ja swoją na początku też sparzyłem i zapach był j/w Napisałeś :kwasny:Plewek01 pisze:Ja jak taką wrzątkiem polałem, to jej zapach odrzucał na kilometr więc wywaliłem i nie polecam sztuczności do akwa. Lepiej se tam ze dwie połówki kokosa wrzuć.
ale po wystygnięciu nie było nic czuć więc wsadziłem do akwarium i jest ok (też jestem zwolennikiem jak najmniejszej sztuczności w baniaku) ale ta skałka bardzo mi sie spodobała a nic podobnego naturalnego na razie nie widziałem

ps. też myślałem o trawniczku na pierwszym planie(wg. mnie za jasny żwir pospieszyłem sie) :kwasny: ) zakupiłem keidyś glosie ale nie przyjeła sie a raczej bocje nie dały jej sie przyjąć bo wyskubały ja zanim sie ukorzeniła. Co by można było dać na pierwszy plan żeby zdążyło sie ukorzenić zanim bocja to wyrwie?
-
- Nowicjusz
zakupiłem dzisiaj filtr wewnętrzny aquael fan 2 plus jako dodatkowy.
poleprzyła sie o wiele cyrkulacja wody w baniaku no i wreszcie mam super dystrybutor CO2 z bimbrowni ;)
poleprzyła sie o wiele cyrkulacja wody w baniaku no i wreszcie mam super dystrybutor CO2 z bimbrowni ;)
- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
ESOX pisze: wewnętrzny aquael fan 2 plus jako dodatkowy

Przy takim zbiorniku bimbrownia raczej będzie za mała. Proponuję zacząć odkładać na butlę ;)ESOX pisze:super dystrybutor CO2 z bimbrowni
-
- Nowicjusz
pewnie masz rację ale na razie musze pozostać przy bimbrowni.Plewek01 pisze:Przy takim zbiorniku bimbrownia raczej będzie za mała. Proponuję zacząć odkładać na butlę
moja małżonka mogłaby sie lekko wkurzyć kolejnym nieplanowanym wydatkiem na "pierdoły do niczego nie potrzebne"

- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
Hehe...mam to samo, a nie raz łapię ją na zaglądaniu w zbiornik i potem tłumaczenie, że myślała że rybka padła i chciała się upewnić :rotfl: . Ale póki co jest twarda i twierdzi, że to nie dla niej, mam nadzieję że Twoja będzie bardziej miękka (że się tak wyrażę) :]ESOX pisze:a "pierdoły do niczego nie potrzebne"
[ Dodano: 2010-09-29, 20:55 ]
Póki co obserwuj zbiornik czy nie ma większego zapotrzebowania. W razie czego może dwa zaciery postawićESOX pisze:ze pozostać przy bimbrowni.

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Jêdrek
Moja mama robi tak samo. Patrzy na krewetki i się uśmiecha ajak wchodzę do pokoju udaje że szafkę czyści xdPlewek01 pisze:a nie raz łapię ją na zaglądaniu w zbiornik i potem tłumaczenie, że myślała że rybka padła i chciała się upewnić
Popraw obsadę, a tak to ładnie masz. J abym trawniczka nie robił tylko dał jakąś skałkę ;)
-
- Nowicjusz
:] moja żonka na początku była przeciwna akwarium później jak dała sie namówić to tylko 112L ale na szczęście nie posłuchałem i zamówiłem 200L teraz to przesiaduje przed akwarium i o wszystko mnie sie wypytuje
a jak już barwniaki mają młode to ciągle sie dopytuje ile jest i czy " są wszystkie" :hyhy: .
[ Dodano: 2010-10-01, 16:43 ]
http://www.e-akwarystyka.pl/topics12/14489.htm
ustawiłem 1 krople na 9sek a bąble tak zapierdzielają że boje się żeby ryb nie podtruć :szok:
[ Dodano: 2010-10-04, 10:49 ]
http://allegro.pl/marsilea-hirsuta-latw ... 17816.html
to drugie podejście do trawnika za pierwszym razem glosia nie miała szans z bocjami zobaczymy co będzie teraz jak będą efekty to dam fotke
[ Dodano: 2010-11-08, 15:12 ]
oto najnowsze foty mojego baniaka
troszke zmodernizowałem co2 w akwarium, a mianowicie nie bawie sie już w bimbrownie tylko wykorzystałem do tego butle co2 20 oz od paintballa. wszak reduktor do niej nie pasuje ale ja zastosowałem tańszy myk i podłączyłem to bez reduktora (butla wyposażona w zawór on/off) z pinowym zaworem bez reduktora nie da rady :/ .
wygląda to tak:

[ Dodano: 2010-10-01, 16:43 ]
zrobiłem dzisiaj reaktor Co2 z tego co widze będzie wydajniejszy (powinien wystarczyć)Plewek01 pisze:Przy takim zbiorniku bimbrownia raczej będzie za mała. Proponuję zacząć odkładać na butlę

http://www.e-akwarystyka.pl/topics12/14489.htm
ustawiłem 1 krople na 9sek a bąble tak zapierdzielają że boje się żeby ryb nie podtruć :szok:
[ Dodano: 2010-10-04, 10:49 ]
zamówiłem właśnie :Plewek01 pisze: Przydałby się jakiś trawniczek
http://allegro.pl/marsilea-hirsuta-latw ... 17816.html
to drugie podejście do trawnika za pierwszym razem glosia nie miała szans z bocjami zobaczymy co będzie teraz jak będą efekty to dam fotke
[ Dodano: 2010-11-08, 15:12 ]
oto najnowsze foty mojego baniaka
troszke zmodernizowałem co2 w akwarium, a mianowicie nie bawie sie już w bimbrownie tylko wykorzystałem do tego butle co2 20 oz od paintballa. wszak reduktor do niej nie pasuje ale ja zastosowałem tańszy myk i podłączyłem to bez reduktora (butla wyposażona w zawór on/off) z pinowym zaworem bez reduktora nie da rady :/ .
wygląda to tak:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.