1. Czy wystarczy wody dojrzałej na przeniesienie z dnia na dzień z 25 do 65 l . Filtr jest dojrzały (Aqua szut N300),a samo akwarium 25 l jest zalane jakieś 4 m-ce. Wcześniej woda dojrzewała normalnym trybem jakieś 4 tygodnie
2. Czy wyparzać żwirek . W poprzednim akwa miałem wypławki i trochę problemów z glonami więc sensownym wydawałoby mi się wyparzyć żwir - kwestia jak to wpłynie na roślinki i dojrzałość akwarium.
3. Ziemia ogrodowa. Poprzednio miałem w podłożu ziemię ogrodową. Chciałbym także i tutaj włożyć ziemię. Dręczy mnie pytanie czy nie zaszkodzi to aktualnym mieszkańcom (rybki) w związku z różnymi substancjami zawartymi w podłożu. Poprzednio woda po zalaniu była herbaciana ale przeszła cały proces dojrzewania i pewnie jakieś syfki były rozłożone w procesie dojrzewania...
4. Ile mniej więcej potrzeba żwiru do 63 l przy założeniu że będzie ziemia ogrodowa. Aktualnie mam jakieś 2 woreczki .
5. Planuje oświetlenie 2x13 W . Mam 4 zdobyczne świetlówki 2 x2700k i 2x 4000k . Jak myślicie co lepiej będzie założyć?
Pozdrawiam serdecznie i czekam na Wasze opinie.
Wojtek
[ Dodano: 2010-09-25, 22:46 ]
Nikt nic nie pomorze ??