Rośliny w 54 l akwarium
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: £ukasz
Rośliny w 54 l akwarium
Jakie moge mieć rośliny w 54l akwarium dla gupików lub zmienniaków? 

Re: Rośliny w 54 l akwarium
roślin nie dobiera się pod ryby, a pod warunki jakie możesz im zapewnić.
Opisz, ile masz Watt oświetlenia, czy będziesz miał butlę co2, ew bimbrownię, jakie podłoże.
Opisz, ile masz Watt oświetlenia, czy będziesz miał butlę co2, ew bimbrownię, jakie podłoże.
- raper_gno
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 98
- Imię: Artur
Dokładnie.
Ps. A po co założyłeś 3 takie same tematy?
Ps. A po co założyłeś 3 takie same tematy?
Oto Ja posyłam anioła przed tobą,
Aby cię strzegł w czasie twojej drogi
I doprowadził cię do miejsca,które ci wyznaczyłem.
Szanuj go i bądź uważny na jego słowa.
(...) bo imię moje jest w nim.
Aby cię strzegł w czasie twojej drogi
I doprowadził cię do miejsca,które ci wyznaczyłem.
Szanuj go i bądź uważny na jego słowa.
(...) bo imię moje jest w nim.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: £ukasz
Aha rozumiem
[ Dodano: 2010-07-19, 16:31 ]
swietlowke 15 W, bez butli co2 i podloże jasny żwirek

[ Dodano: 2010-07-19, 16:31 ]
swietlowke 15 W, bez butli co2 i podloże jasny żwirek
- draco sarumojad
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 238
- Imię: Eugieniusz
Nie prawda, że roślin nie dobiera się pod ryby. Żeby ryby (w tym przypadku jajorodne) dobrze funkcjonowały, miały dobre samopoczucie, wymaga się często pewnych określonych gatunków. Zmienniki i gupiki na przykład dobrze by się czuły mając w akwarium rośliny szybko rosnące, lubiące światło i wodę bogatą w produkty przemiany materii.
Odpowiednie będą wywłóczniki, alternantera Reinckego (wyjątkowo światłolubna), czy nurzaniec śrubowy (osobiście przeze mnie polecany, ponieważ ma mniejsze wymagania niż powyższe gatunki i bardzo szybko się rozrasta).
Możesz też wrzucić do akwarium moczarkę kanadyjską, która dobrze sprawdza się w każdych warunkach i przy tym szybko rośnie.
W sklepie zoologicznym możesz zapytać o inne niewymagające rośliny (no ale od czego byłoby forum:/?). Jeżeli nie będą potrafili ci odpowiedzieć nie kupuj. No chyba że mają nosa. Wtedy kup, ukłoń się i wynoś się ze sklepu natychmiast. Voldemort wciąż jest wśród nas.
Zważaj kolego na słownictwo!!!
Odpowiednie będą wywłóczniki, alternantera Reinckego (wyjątkowo światłolubna), czy nurzaniec śrubowy (osobiście przeze mnie polecany, ponieważ ma mniejsze wymagania niż powyższe gatunki i bardzo szybko się rozrasta).
Możesz też wrzucić do akwarium moczarkę kanadyjską, która dobrze sprawdza się w każdych warunkach i przy tym szybko rośnie.
W sklepie zoologicznym możesz zapytać o inne niewymagające rośliny (no ale od czego byłoby forum:/?). Jeżeli nie będą potrafili ci odpowiedzieć nie kupuj. No chyba że mają nosa. Wtedy kup, ukłoń się i wynoś się ze sklepu natychmiast. Voldemort wciąż jest wśród nas.
Zważaj kolego na słownictwo!!!
Ostatnio zmieniony 2010-10-01, 15:03 przez draco sarumojad, łącznie zmieniany 2 razy.
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
To spróbuj np. przy welonach posadzić kabombę :hyhy:draco sarumojad pisze:prawda, że roślin nie dobiera się pod ryby.
A określone gatunki roślin wymagaja okreslonych warunków i kółko się zamyka ;)draco sarumojad pisze:dobrze funkcjonowały, miały dobre samopoczucie, wymaga się często pewnych określonych gatunków
- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
To spróbuj u roślinożerców posadzic rosliny o miękkich liściach.draco sarumojad pisze:roślin nie dobiera się pod ryby.
Tak jak pisał Plewek01, zostaną zjedzone.
Mogą źle doradzic. Często nie wiedza o co wogóle chodzi.draco sarumojad pisze:W sklepie zoologicznym możesz zapytać o inne niewymagające rośliny
- draco sarumojad
- Forumowicz
Maradona
Plewak01draco sarumojad napisał/a:
roślin nie dobiera się pod ryby.
To spróbuj u roślinożerców posadzic rosliny o miękkich liściach.
Tak jak pisał Plewek01, zostaną zjedzone.
draco sarumojaddraco sarumojad napisał/a:
prawda, że roślin nie dobiera się pod ryby.
To spróbuj np. przy welonach posadzić kabombę
Zdanie jest wyrwane z kontekstu -_-:cenzura: prawda, że roślin nie dobiera się pod ryby.
Mogą źle doradzić, ale ja doradzilem, by przy nie doradzaniu nie kupować w danym sklepie w ogóle. Nie poruszałem tego czy doradzą dobrze czy nie. Bo owszem mogą, ale zapytać warto. Szczególnie w sklepach sprawdzonych lub poleconych... przez zaufanych ludzi którzy je sprawdzili.Mogą źle doradzic. Często nie wiedza o co wogóle chodzi.
Ostatnio zmieniony 2010-10-01, 15:21 przez draco sarumojad, łącznie zmieniany 1 raz.
- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
Chyba, że w sprawdzonych sklepach ;)draco sarumojad pisze:Mogą źle doradzić, ale ja doradzilem, by przy nie doradzaniu nie kupować w danym sklepie w ogóle. Nie poruszałem tego czy doradzą dobrze czy nie. Bo owszem mogą, ale zapytać warto. Szczególnie w sklepach sprawdzonych lub poleconych... przez zaufanych ludzi którzy je sprawdzili.
Wybacz, że wyrwaliśmy zdanie z kontekstu :wstyd:
- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Przed zmianą było tak napisane, że miało odwrotne znaczenie. ;)draco sarumojad pisze:Zdanie jest wyrwane z kontekstu -_-
- draco sarumojad
- Forumowicz
Hm. Może. Może faktycznie Draco się pomylił (jak to możliwe?).
A może nie. Bo Draconowi zdaje się że zdanie miało identyczne znaczenie przed zmianą.
Zresztą to nie istotne. Ja już się w ogóle nie odzywam, bo mnie następne mody pogonią : o
A może nie. Bo Draconowi zdaje się że zdanie miało identyczne znaczenie przed zmianą.
Zresztą to nie istotne. Ja już się w ogóle nie odzywam, bo mnie następne mody pogonią : o
- Bartekskk5
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Bartek
- Kontakt:
Może ja się wtrącę...
Rośliny także dobiera się do zwierząt w akwarium, np. nie wolno anubiasa dawać do akwarium z krewetkami, po złamaniu łodygi krewetki natychmiast zostają zatrute
Tak samo krewetki potrzebują mech, rośliny drobnolistne (tak poza tematem, polecam Bacope Monnieri + Hygrophila Polysperma + Mchy do krewetkariów).
Z tego wynika że tak jakby popieram draco sarumojad, ;)
Rośliny także dobiera się do zwierząt w akwarium, np. nie wolno anubiasa dawać do akwarium z krewetkami, po złamaniu łodygi krewetki natychmiast zostają zatrute

Tak samo krewetki potrzebują mech, rośliny drobnolistne (tak poza tematem, polecam Bacope Monnieri + Hygrophila Polysperma + Mchy do krewetkariów).
Z tego wynika że tak jakby popieram draco sarumojad, ;)
Akwarium 25l obsada:
XX - Krewetki Sakura Red Grade & Red Cherry
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/13802,45.htm
Akwarium 20l obsada:
2 - Gupik koloru pomarańczowego
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... htm#138462
XX - Krewetki Sakura Red Grade & Red Cherry
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/13802,45.htm
Akwarium 20l obsada:
2 - Gupik koloru pomarańczowego

./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... htm#138462