Muszle i molinezje

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Vinnitshekh
Forumowicz
Pojemność akwarium: 140

Muszle i molinezje

Post autor: Vinnitshekh » 2007-06-07, 15:25

Mam w aqua parke molinezji zaglopletwych, wraz z innymi rybami slodkowodnymi. Nie dodaje soli, ze wzglendu na innych meiszkancow zbiornika, ale molinezje nei wygladaja jakby im bylo zle z tym faktem. To rpawda ze tu i tam pisze sie, iz powinny miec dodatke soli, niemniej mozna znalezc tkaze informacje, ze beda w stanie poradzic sobie i bez tego dodatku. Mozliwe, ze nie beda sie rozmnazac - ale na tym mi akurat nie zalezy.
Niemniej zastanawiam sie czy w jakis sposb nie podwyzszyc nieco twardosci wody, np umeiszczajac w zbiorniku jakas muszle. Nie wiem jednak czy uwalnaiajcy sie wapn nie zaszkodzilby innym rybom...
Z drugiej strony, mozliwe ze nie ma o co kruszyc kopii, skoro molinezje czuja sie naprawde dobrze i nie wygladaja jakby bylo im zle z powodu wody...
Art is the expresion of a dream. And dreams, my friend, are what we are as heart...

Vinnitshekh - Slimak Chaosu

oleq_30
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: Bogus³aw
Kontakt:

Re: Muszle i molinezje

Post autor: oleq_30 » 2007-06-07, 23:00

tez mam dwie molinezje tyle ze ostroustne w akwa i soli im nie dodaje ( samice kopilem na giełdzie wygladala na lekko kotna w niedziele a w poniedzialek sie okocila malym załozyłem mały 25 litrowy zbiornik i tez soli nie dawałem zreszta jak zyje i jak długo miałem akwa poprzednie mialem okolo 10 lat typowo zyworodne tzn molinezja mieczyk platynka głupik tez nie dawałem soli i zyły rybki mnożyły sie nie było problemu w hodowli
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium

./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona

Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy

Awatar użytkownika
Doma
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Dominika

Post autor: Doma » 2007-06-10, 14:43

JAk masz odmianę Black Molly ( inne mniej potrzebują słonawej wody ) to rób jej kompiele z słonej wody - wystarczy słoik ok. 2l. wsyp tam soli akwarystycznej i wsadź rybki na 10 - 25 minut. Takie kompiele stosuje się 1 raz w miesiącu.
Pozdrawiam Dominika ;-)
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle

oleq_30
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: Bogus³aw
Kontakt:

Post autor: oleq_30 » 2007-06-10, 19:48

Doma pisze:JAk masz odmianę Black Molly ( inne mniej potrzebują słonawej wody ) to rób jej kompiele z słonej wody - wystarczy słoik ok. 2l. wsyp tam soli akwarystycznej i wsadź rybki na 10 - 25 minut. Takie kompiele stosuje się 1 raz w miesiącu.
skąd taki pomysł wynalazłaś ? tak z ciekawości
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium

./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona

Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy

Awatar użytkownika
Kubutek
Forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Kontakt:

Post autor: Kubutek » 2007-06-10, 21:03

no ja tez pierwsze slysze o takim pomyśle...chyba black molly nie potrzebuje zadnych kąpieli w soli...

Awatar użytkownika
Vinnitshekh
Forumowicz
Pojemność akwarium: 140

Post autor: Vinnitshekh » 2007-06-12, 12:19

To nie jest black molly, te sa nakrapiane. Slyszalem ze black potrzebuje slonej wody bardziej nawet niz inne odmiany.
Co do moich rybek, to jednak przeniose je do osobnego akwa - aktualnie oszczedzam na nie. Tam zrobie im odpowiednie warunki. Zreszta moj duzy zbiornik i tak jest za maly na nie, przy calej obsadzie moglbym miec problem z przerybieniem. Na razie wiekszosc rybek jest mala, wiec jest jeszcze troche czasu. Za tydzien najdalej zaloze akwa dla molinezji, ze slona woda, min 30 l.
Art is the expresion of a dream. And dreams, my friend, are what we are as heart...

Vinnitshekh - Slimak Chaosu

ODPOWIEDZ