Roślińce w 120
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: £ukasz
Re: Roślińce w 120
Zapomnieli także co to znaczy zdrowy wzrost bardziej wymagających roślin oraz odpowiednie ich wybarwienie.
A niby to czemu?
50gram NO3 rozpuszczone jest 200 ml wody
A niby to czemu?
50gram NO3 rozpuszczone jest 200 ml wody
- Silverrro
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Sylwek
- Nazwisko: R
podepne sie pod temat jak rozpuścic i dozować żelazo w proszku.
Mam porcję żelaza taka małą torebkę foliową w jakich sprzedaje sie nawóz.]
jak to rozrobić w jakich proporcjach podawać i czy rozrobić z woda destylowaną ?
Mam porcję żelaza taka małą torebkę foliową w jakich sprzedaje sie nawóz.]
jak to rozrobić w jakich proporcjach podawać i czy rozrobić z woda destylowaną ?
-
- Nowicjusz
Sorr : pyatnie nie do mnie - za rano byłoszalinski_2005 pisze:Lermi, witam po przeczytaniu tematu mam pytanie czy używasz wody z RO ??

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Popytaj stosujących.prezes_spik pisze:A niby to czemu?
Najlepiej na forach roślinnych.
Na EI rośliny pędzą szybko to fakt, ale szybki wzrost nie oznacza dobrej kondycji.
Wierz mi, próbowałem tego już kilka lat.
Nie temat, żeby o tym pisać.
Teraz wszystko jasne.prezes_spik pisze:50gram KNO3 rozpuszczone jest 200 ml wody
W jednej dawce podajesz około 3,8 mg/l no3, czyli dawka duza, ale do zaakceptowania.
I znowu kalkulator nawozów: http://pomoce.akwahobby.com/kalk_chem.phpSilverrro pisze:podepne sie pod temat jak rozpuścic i dozować żelazo w proszku.
Rubryka "kalkulator chelat fe".
- Silverrro
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Sylwek
- Nazwisko: R
Kalkulator fajny ale nie kapuje go w ogóle.
Mam jedna torebkę Fe i ile muszę do niej dolać wody żeby to rozrobić i jak dawkować
Poprawiłem błędy spowodowane z tego co widzę przestawieniem klawiatury na język angielski, zmień w opcjach
Mam jedna torebkę Fe i ile muszę do niej dolać wody żeby to rozrobić i jak dawkować
Poprawiłem błędy spowodowane z tego co widzę przestawieniem klawiatury na język angielski, zmień w opcjach
Ostatnio zmieniony 2010-10-04, 21:28 przez Silverrro, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
Popytaj stosujących. -
"Stresowanie roślin"
[ Dodano: 2010-10-04, 21:40 ]
Kinga może wstawisz aktualne zdjęcie zbiornika bo trochę zboczyliśmy z tematu

[ Dodano: 2010-10-04, 21:40 ]
Kinga może wstawisz aktualne zdjęcie zbiornika bo trochę zboczyliśmy z tematu

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Kolejna fajna teoria. ;)prezes_spik pisze:Popytaj stosujących. -"Stresowanie roślin"
- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
Jeśli chodzi o pomiary to podam wieczorem, bo muszę ukraść z pracy szczegółowy zestaw testów :hyhy:
Zauważyłam, że ilu akwarystów tyle metod podawania soli. Dla mnie najważniejsze żeby właściciel był zadowolony z efektu. Na szleńczym wzroście roślin mi nie zależy. Skoro będę podawała ilości które roślinom wystarczą, to po co dozować więcej?
Na razie podaję co 2 dni, a jeśli okaże się za mało, to zwiększę.
Nie stosuję RO, bo po częstych podmianach to bym musiała sobie chyba 100l baniak samej RO posatwić w pokoju. Poza tym po prostu nie widzę potrzeby.
Zdjęcie także zrobię wieczorem, bo jeszcze jest noc w akwarium a nie chcę stresować rybki. Obsada zwiększyła się bowiem o mieczyka - 1 szt. Jest ledwo żywy. Pływał w zbiorniku 25l z dominującym samcem który prawie go zamęczył. Biedaczek wszystkiego się boi. Dzisiaj udało mi się go nakarmić pincetą, bo nawet przed pokarmem ucieka. Jest sam a cały czas chowa się w najgęstszych krzakach. Trzymajcie za niego kciuki, może uda się go wyratować.
Zauważyłam, że ilu akwarystów tyle metod podawania soli. Dla mnie najważniejsze żeby właściciel był zadowolony z efektu. Na szleńczym wzroście roślin mi nie zależy. Skoro będę podawała ilości które roślinom wystarczą, to po co dozować więcej?
Na razie podaję co 2 dni, a jeśli okaże się za mało, to zwiększę.
Nie stosuję RO, bo po częstych podmianach to bym musiała sobie chyba 100l baniak samej RO posatwić w pokoju. Poza tym po prostu nie widzę potrzeby.
Zdjęcie także zrobię wieczorem, bo jeszcze jest noc w akwarium a nie chcę stresować rybki. Obsada zwiększyła się bowiem o mieczyka - 1 szt. Jest ledwo żywy. Pływał w zbiorniku 25l z dominującym samcem który prawie go zamęczył. Biedaczek wszystkiego się boi. Dzisiaj udało mi się go nakarmić pincetą, bo nawet przed pokarmem ucieka. Jest sam a cały czas chowa się w najgęstszych krzakach. Trzymajcie za niego kciuki, może uda się go wyratować.
Nie tylko chłopaki lubią robaki
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Lermi, znasz może parametry swojej wody kranowej?
Dobrze, że one nie czytaja tych naszych wywodów. :hyhy:
Eeeetam, każdy podaje tak samo. Jeden więcej, drugi mniej. Ważne by roślinom nie zabrakło.Lermi pisze:Zauważyłam, że ilu akwarystów tyle metod podawania soli.
-
- Nowicjusz
Święta prawda :rotfl:marthinez pisze:Lermi, znasz może parametry swojej wody kranowej?
Eeeetam, każdy podaje tak samo. Jeden więcej, drugi mniej. Ważne by roślinom nie zabrakło.Lermi pisze:Zauważyłam, że ilu akwarystów tyle metod podawania soli.
- Lermi
- Akwarysta
- Kontakt:
Nie podam kranówy bo po prostu nie chce mi się dzisiaj 
Trzy godziny sadzenia hemiantusa i aniubiasów w ogólnym, a przed chwilą parametry, obranie brzydkich roślin i podmiana wody. Juuutro podam. Pomiary dały wgląd na wieeele problemów (ale jutro zacznę się nimi martwić):
PH - 7
KH- 7
GH - 14
PO - 0,05 mg/l
FE - 0
NO2 - 0,4 mg/l
NO3 - 5 mg/l
NH - 0,5 mg/l
Zdjęcia nie zdążyłam zrobić, ale mam nadzieję, że jutro się uda.

Trzy godziny sadzenia hemiantusa i aniubiasów w ogólnym, a przed chwilą parametry, obranie brzydkich roślin i podmiana wody. Juuutro podam. Pomiary dały wgląd na wieeele problemów (ale jutro zacznę się nimi martwić):
PH - 7
KH- 7
GH - 14
PO - 0,05 mg/l
FE - 0
NO2 - 0,4 mg/l
NO3 - 5 mg/l
NH - 0,5 mg/l
Zdjęcia nie zdążyłam zrobić, ale mam nadzieję, że jutro się uda.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Chodzi mi o wyniki laboratoryjne, a nie testy akwarystyczne.Lermi pisze:Nie podam kranówy bo po prostu nie chce mi się dzisiaj
Braki.Lermi pisze:PO - 0,05 mg/l
Ten test bym sprzedał, zakopał głęboko w szafce albo wyrzucił.Lermi pisze:FE - 0
- Lermi
- Akwarysta
- Kontakt:
Dostawca przyznaje się do takich wyników w okolicy mojej wsi, a dokładnych pomiarów kranówy nie zrobię, bo sobie liczą jak za zboże.

Mam do sprzedania test na FE
A tak na serio, to czasami pokazuje trochę fioletowego. Może to zależy od dnia tygodnia, albo pogody...

Mam do sprzedania test na FE

A tak na serio, to czasami pokazuje trochę fioletowego. Może to zależy od dnia tygodnia, albo pogody...
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
pytałem o RO bo wg. mnie przy nawozach typu ADA itp. woda z RO to podstawa a zwłaszcza KH masz 7 a powinnaś mieć 3-4 . wiem na własnym przykładzie jak wszystko się zmieniło po wodzie z RO na początku mieszałem z kranówą było dużo lepiej a RO plus sole załatwiły wszelakie wątpliwości miałem do d... kranówę ;)
miłego dnia 

- Lermi
- Akwarysta
- Kontakt:
Skąd ja wezmę na tej wsi RO?? Oj trzeba się będzie rozejrzeć za filterkiem. Ale to nie w tym miesiącu
A jeszcze poza niedoborem fosforu i wysokiej twardości coś wali po oczach?