http://tlenowyzakatek.pl/

Cyjanobakterie

Wszystko co tyczy się glonów w akwariach.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Mikos
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Piotr
Kontakt:

Cyjanobakterie

Post autor: Mikos » 2010-08-31, 14:36

Witam nie chlubnie sie muszę przyznać że dorobiłem się cyjanobakteri w moim akwa. Czytałem o tym jak im zaradzić czyli zaciemnić akwa. na ponad tydzień i podawać jakiś antybiotyk na receptę i tu właśnie zaczynają sie problemy bo niestety nie wyrobiłem sobie zbytnio znajomości wśród lekarzy (okaz zdrowia ze mnie:])Wiec zakładając że nie uda mi sie zdobyć tego antybiotyku samo zaciemnienie akwa ma szanse powodzenia czy nie ma to żadnego sensu? Jak ryby i rośliny zniosą taka noc "arktyczną" I przedewszystkim najwiekszą prośbe mam o podanie przyczyn powstawania tych cyjanobakteri abym mógł usunąć przyczynę a nie tylko skutek i oczywiście przyda mi sie taka wiedza aby w przyszłości nie popełnić tego samego błędu.
Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania :)
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/12848,45.htm

Tofifi

Re: Cyjanobakterie

Post autor: Tofifi » 2010-08-31, 15:42

wlewaj wódkę - zacznij od 2-3ml na 240L i obserwuj czy się coś zmienia

Awatar użytkownika
Mikos
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Mikos » 2010-08-31, 15:58

Co ile wlewać te 2-3 ml i czy zaciemnić na ten czas akwa. czy nie ma takiej potrzeby?
Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania :)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2010-08-31, 19:06

Mikos pisze:tu właśnie zaczynają sie problemy bo niestety nie wyrobiłem sobie zbytnio znajomości wśród lekarzy (okaz zdrowia ze mnie:])
Idź do weterynarza, powiedz po co Ci to i dostaniesz raczej bez problemu.
Ja tak kiedyś zrobiłem, ale nigdy tego antybiotyku nie zastosowałem.
Przeleżał w szafce, aż komuś oddałem.
Mikos pisze:I przedewszystkim najwiekszą prośbe mam o podanie przyczyn powstawania tych cyjanobakteri abym mógł usunąć przyczynę a nie tylko skutek i oczywiście przyda mi sie taka wiedza aby w przyszłości nie popełnić tego samego błędu.
Wyczyść filtr, odmul podłoże gdzie się da, zrób większą podmianę wody i tyle.

A sinice odsysaj przy każdej cotygodniowej podmianie jeśli się będą pojawiać.
Znikną po jakimś czasie.

Nie ma sensu jakoś specjalnie walczyć z tym glonem/bakterią.

O zerowe no3 (częstą przyczynę) Ciebie raczej nie podejrzewam. ;)
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Mikos
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Mikos » 2010-09-01, 17:27

Czyszczenie filtra odmulanie i podmiana już wcześniej zostały zrobione wiec dziękuję za potwierdzenie moich domysłów że te czynności zaszkodzić nie zaszkodzą a może pomogą.
Co do zerowego NO3 raczej jest to rzecz nie możliwa lecz z braku czasu jeszcze nie zrobiłem testu jutro postaram sie to nadrobić.

Ja sobie tak myślę że u mnie powodem tego wykwitu był fak że chciałem być mądrzejszy od przysłowiowej "kury" i okazało sie że nie miałem racji i pozostaje przy dawkach soli zalecanych przez kolegę marthinez

Linf
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: Jakub

Post autor: Linf » 2010-09-01, 19:21

Zwróć też uwagę na strefy beztlenowe z podłożu i czy przypadkiem sinica nie wychodzi z podłoża.U mnie tak było :( wpuściłem świderki i problem znikł.
Loża Szyderców

Butmanitou
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 102
Imię: Damian
Kontakt:

Post autor: Butmanitou » 2010-09-04, 16:25

Ja także mam(miałem) sinice. Moja rada: podmiana 50% wody, 3-4 dni zaciemnienia (jeśli będziecie mieli szczęście będą leżały na dnie) jeśli nie to proponuje zastosować płyn AQUACLEAR firmy ZOOLEK. Ja wlałem trochę więcej niż potrzeba i po 1h problem rozwiązany(zgasiłem oświetlenie). Martwa sinica będzie leżała na dnie.

Awatar użytkownika
Mikos
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Mikos » 2010-09-06, 16:16

Puki co zastosowałem sie do porady mathineza i kolegi linf ponieważ u mnie przedewszystkim ta śnica wychodzi z podłoża a najwiecej jej jest miedzy przednią szyba a żwirem

[ Dodano: 2010-09-08, 16:52 ]
Ps. bo zapomniałem napisać jeśli chodzi o NO3 to u mnie jest na poziomie 10ppm

aqualuk
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 25
Imię: £ukasz

Post autor: aqualuk » 2010-10-04, 12:27

Mikos, udało Ci się zwalczyć dziada? Też zostałem zaatakowany, dlatego pytam. Póki co, zrobiłem konkretne czyszczenie, usunąłem ile się dało ręcznie, zrobiłem konkretną przycinkę, podmianka około 40% i zaciemnienie na 2 dni (jutro odciemniam i zobaczę jak to wygląda). Póki co nie chcę zaciemniać na dłużej, gdyż mam na względzie psychiczne zdrowie bojka i krewetek :). Ale obawiam się, że z sinicami nie będzie łatwo i mogą powrócić. W zasadzie pojawiły się jak zacząłem stosować Easy Carbo (nie mam CO2 więc pomyślałem że to dobre rozwiązanie), czy to zbieg okoliczności, czy może atak sinic ma związek z Easy Carbo? Bo teraz nie wiem czy przerwać Easy czy podawać dalej. :/

Awatar użytkownika
Mikos
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Mikos » 2010-10-04, 13:24

Owszem jak na razie nie widzę obecności sinic lecz pomogło dopiero zaciemnienie na 8 dni, mechaniczna walka nie przynosiła u mnie zbyt dobrych efektów. Nie wiem czy nie doczekam sie powrotu bo dopiero 6 dni akwarium jest oświetlane po 5h/dzień i nie podawałem żadnej chemi zwalczającej cyjanobakterie.

aqualuk
Zainteresowany

Post autor: aqualuk » 2010-10-05, 23:01

Na innym forum kolega zasugerował że przyczyną powstawania sinic prawdopodobnie jest niedobór azotu. Zrobiłem u siebie test na NO3 i okazało się że jest na zerowym poziomie, jutro zacznę nawożenie Easy Life Nitro i zobaczę jakie będą rezultaty. Póki co, po kilku dniach po sprzątaniu nie przybyło dziadostwa, ale tak czy inaczej NO3 mam brak i na 99% to główny powód plagi sinic. Najbardziej niepokoi mnie mech na kokosie, bo nie dałem rady wszystkiego usunąć - a ten syf pokrył niemal cały i boję się, że będę musiał mech zlikwidować. Teoria jest taka, że jak wprowadziłem EC to rośliny za bardzo poniosło i zaczęły więcej N ciągnąć co doprowadziło do braków i w rezultacie pojawiły się cyjanobakterie.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2010-10-05, 23:07

aqualuk pisze:Na innym forum kolega zasugerował że przyczyną powstawania sinic prawdopodobnie jest niedobór azotu.
Zobacz co napisałem wyżej. ;)
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Mikos
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Mikos » 2010-10-06, 00:43

Na tym forum tez doskonale wiemy ze zerowy poziom NO3 prowadzi do rozkwitu sinic lecz w moim przypadku przyczyna była inna, a co do podniesienia i utrzymania NO3 na poziomie 10\15ppm polecam własnej roboty roztwór soli KNO3 według zaleceń marthineza.
Ostatnio zmieniony 2010-10-06, 12:42 przez Mikos, łącznie zmieniany 1 raz.

aqualuk
Zainteresowany

Post autor: aqualuk » 2010-10-06, 11:01

No, na przyszłość będę czytał dokładniej i w skupieniu :wstyd: :) ale wiecie, ogólna panika sprawiła, że cały internet przeczytałem o cyjanobakteriach. Więc z drugiej strony to nawet dobrze, że takie syfy się zdarzają bo sporo się można nauczyć :) Od jutra planuję zacząć nawożenie KNO3 i zobaczę co z tego wyniknie.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

ODPOWIEDZ