https://www.dobrystart.tychy.pl/pedagog/

Śmierć w akwarium

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

agnieszka.gacek
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: AGA

Śmierć w akwarium

Post autor: agnieszka.gacek » 2010-10-06, 09:18

Witam akwarium posiadam od kilku miesięcy, wielokrotnie czyszczone i nic się nie działo.... aż któregoś pięknego dnia (ok trzech dni po wymianie wody) jedna z dwu welonek pływa brzusiem do góry... w akwarium tak jak wyżej dwie(teraz jedna) młode welonki i glonojad.
Więc ku rozpaczy dziecka kupuję dodatkowo po śmierci welonki - skalarka i 5 neonek, wpuszczam do welony i glonka, po dwu dniach ofiarą padają 2 neonki i skalar :( Przełożone z akwarium do zastępczego welonka glonek i pozostałe neonki trzymają się w porządku pełne energii... Chciałabvm zapytać co może być przyczyną takiego wymarcia w akwarium rybki bez śladów na ciele tak stara jak i nowe. Przyznam że po śmierci starej welony a przed wpuszczeniem nowych ryb woda nie została wymieniona... NIe wiem czy z wodą coś nie tak może być. akwarium wprawdzie amatorskie ale do tej pory było wszystko w porządku.... Może się porwałam z tymi nowymi rybkami chodzi głównie o skalara ale to nie wyjaśnia przyczyny odejścia starej welonki... pomóżcie...

Zielonooka
Forumowicz
Pojemność akwarium: 450
Imię: Karolina

Re: Śmierć w akwarium

Post autor: Zielonooka » 2010-10-06, 09:43

Po pierwsze to wody się nigdy nie wymienia. Jaki litraż? Dokupienie skalara i neonek.. no fatalny błąd.
"Wyobraź sobie, że jesteś tak mały, tak naprawdę maleńki, że możesz wejść do swojego akwarium, by z bliska obserwować i osobiście odczuć efekty własnej konstrukcji."

agnieszka.gacek
Nowicjusz

Post autor: agnieszka.gacek » 2010-10-06, 09:57

Mogę prosić o rozszerzenie "wody się nigdy nie wymienia", jak w takim razie oczyscic akwarium. Ok. 60 l. A jeśli chodzi o kupno tak jak mówie delikatna amatorka także opierając się o opinię sprzedawcy w sklepie akwarystycznym. Dziecko się uparło a sprzedawca pytany o to czy wszystko to spasuję oczywiście jęknął że tak... choć wiadomo że jak skalar podrośnie to zadziubie neonki.
Zielonooka pisze:Po pierwsze to wody się nigdy nie wymienia. Jaki litraż? Dokupienie skalara i neonek.. no fatalny błąd.

[ Dodano: 2010-10-06, 09:59 ]
Dodam że przyjmę każdą krytykę, człowiek na błędach się uczy... ale póki co chciałabym wiedzieć co mogło być przyczyną .... i co ewentualnie zrobić w tym wypadku ze wszystkim co było w akwarium.... zostawić wyparzać czy jak.... no i proszę o sprostowanie co z tą wymianą wody....???

Suja
Rekin forum
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2010-10-06, 10:52

agnieszka.gacek pisze:ak w takim razie oczyscic akwarium
Wykonuje się podmiany wody związane z czyszczeniem akwarium ;]

Prawdopodobnie ryby padły z zatrucia związkami azotowymi. Restarty akwarium i przerybienie dały o sobie znać.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

aidi
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 50
Imię: Gosia
Kontakt:

Post autor: aidi » 2010-10-06, 12:29

agnieszka.gacek,
po pierwsze po restarcie akwarium musi dojrzewać dwa tygodnie (bez ryb) aby się dobrze zaczął cykl azotowy, wykonuje się podmiany za pomocą odmulacza (taki najprostszy to zwykły wąż ogrodniczy o średnicy poniżej 1 cm) odpompowując wodę z okolic dna akwarium
po drugie:
-glonojad powyżej 120l i na większą ilość następnego powyżej 240l
-skalar powyżej 100l i 50cm wysokości zbiornika temperatura powyżej 26* i dobre parametry wody
- welonka na 1 szt 60l a na każdą następną dodatkowe 40 l plus temperatura max 20*C
- neonki ok
po trzecie skalar to drapieżnik i żywi się między innymi neonkami
powodem śmierci prawdopodobnie był szok z uwagi na zmianę parametrów, oraz nieodstane akwarium, opisz dalej zbiornik, oświetlenie, rośliny,

zapraszam do działu : Jak zakładać akwarium, do tematu ,, Dużo pytań i jeszcze więcej odpowiedzi dla początkujących"

Awatar użytkownika
coffee88
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 55
Imię: Ola
Kontakt:

Post autor: coffee88 » 2010-10-06, 12:31

Chodzi o to, że nigdy nie powinnaś wymieniać całej wody w akwarium. Podmieniasz tylko ok. 30% na 2 tygodnie. Jeśli chodzi o czyszczenie, to ogranicza się ono do odmulenia dna i przetarcia szyb czyścikiem + co jakiś czas czyścisz filtr (ale nie gąbkę).
Myślę, że powinnaś założyć akwarium jeszcze raz od początku, pamiętając o tym, żeby odczekać dwa tygodnie przed wpuszczeniem ryb(i najlepiej dobrać je do wielkości akwarium, bo welony i "glonojad" to niezbyt dobry zestaw do 60l.)
polecam ten artykuł: http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
pozdrawiam Ola

Awatar użytkownika
Mikos
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Mikos » 2010-10-06, 12:53

aidi pisze:agnieszka.gacek,
-glonojad powyżej 120l i na większą ilość następnego powyżej 240l
-skalar powyżej 100l i 50cm wysokości zbiornika temperatura powyżej 26* i dobre parametry wody
Dla "Glonojada" zbrojnika niebieskiego to 100L wystarczy a jeśli chodzi o skalary to min to 200L i 50cm wys.

Reszta tak jak piszą wyżej plus to że welony to ryby zimno lubne max do 20 stopni a skalar glonojad i neonki to ryby ciepło lubne od 24 do 28 stopni.

Ps. W jaki sposób wpuszczałaś rybki do akwa.
Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania :)
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/12848,45.htm

agnieszka.gacek
Nowicjusz

Post autor: agnieszka.gacek » 2010-10-06, 14:59

Rybki wpuszczałam siatką... jeśli chodzi o to....

A jeszcze zapytam odnośnie temperatury w akwarium... moje welony od początku czyli jakieś 4 miesiące żyją sobie w temperaturze 23st. i nic im nie było wręcz ogólnie widać było że forma OK

Dodam jeszcze że pozostałe rybki czują się ok i przynajmniej na razie nie widać żeby coś nie grało.

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Magda

Post autor: maradona » 2010-10-06, 15:02

agnieszka.gacek pisze:Rybki wpuszczałam siatką...
Czyli jak?
Chlup do akwarium? Czy metoda kropelkowa?
agnieszka.gacek pisze:Dodam jeszcze że pozostałe rybki czują się ok i przynajmniej na razie nie widać żeby coś nie grało.
Narazie....
agnieszka.gacek pisze:moje welony od początku czyli jakieś 4 miesiące żyją sobie w temperaturze 23st. i nic im nie było wręcz ogólnie widać było że forma OK
Dla welona idealna tempetarura to 15-18*C.

Awatar użytkownika
Mikos
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Mikos » 2010-10-06, 16:05

agnieszka.gacek pisze: A jeszcze zapytam odnośnie temperatury w akwarium... moje welony od początku czyli jakieś 4 miesiące żyją sobie w temperaturze 23st. i nic im nie było wręcz ogólnie widać było że forma OK
Bardzo dobra obserwacja lecz brak wyciągniętych wniosków a mianowicie welony przy wyższych temp. właśnie szybciej pływają wykazują jak by nadmiar energi a w niskich temp. np pod lodem praktycznie nie poruszają sie w ogóle i wcale im to nie szkodzi. Tak jak przedmówca napisał najlepiej zapewnij im 15-18*C odpowiedni litraż i bardzo wydajną filtracje.
Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania :)
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/12848,45.htm

Zielonooka
Forumowicz
Pojemność akwarium: 450
Imię: Karolina

Post autor: Zielonooka » 2010-10-06, 20:51

Czasem nie warto ulegać dziecku i słuchać sprzedawcy, potem to tylko kłopoty, a żywe stworzenia to nie zabawki...
Załóż akwarium jeszcze raz. Proponuję abyś oddała te rybki, a w międzyczasie duuuużo czytaj.
Powodzenia! :)
"Wyobraź sobie, że jesteś tak mały, tak naprawdę maleńki, że możesz wejść do swojego akwarium, by z bliska obserwować i osobiście odczuć efekty własnej konstrukcji."

Awatar użytkownika
Aneta_M
Stały bywalec
Imię: Aneta

Post autor: Aneta_M » 2010-10-06, 21:16

coffee88 pisze:co jakiś czas czyścisz filtr (ale nie gąbkę).
Czyli gąbki na której zbierają się wszystkie kupy i inne brudy się nie czyści :znudzony: Jaki więc sens ma takie czyszczenie? :dontgetit:

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2010-10-06, 21:19

Gąbkę się czyści i to dość często ;)

Chodziło pewnie o to, czy prócz gąbki został wyczyszczony również miejsce, gdzie znajduje się 'wirniczek' :)

Awatar użytkownika
Aneta_M
Stały bywalec
Imię: Aneta

Post autor: Aneta_M » 2010-10-06, 21:26

blue_betta pisze:Gąbkę się czyści i to dość często ;)

Chodziło pewnie o to, czy prócz gąbki został wyczyszczony również miejsce, gdzie znajduje się 'wirniczek' :)
Aaaaa o to chodzi, źle zrozumiałam;)

aidi
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 50
Imię: Gosia
Kontakt:

Post autor: aidi » 2010-10-07, 09:13

Aneta_M, gąbkę też się czyści tylko w wodzie odpompowanej z akwarium

ODPOWIEDZ