Roślińce w 120
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: £ukasz
Re: Roślińce w 120
A niby to czemu masz wyrzucać test na Fe - jam miałem identyczną sytuację Fe na poziomie 0 - sprawdzane było testem "Zoltek" oraz "JBL" wynik cały czas się powtarzał. Często w zbiornikach roślinnych pojawia się niedobór żelaza. Chyba że wynik uzyskałaś testem paskowym?..
- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
Nie, mam JBL. Chyba kolejny temat - rzeka się zaczyna...
Nie tylko chłopaki lubią robaki
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: £ukasz
OK koniec tematuLermi pisze:Nie, mam JBL. Chyba kolejny temat - rzeka się zaczyna...

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Piotrze stosując nawozy ADA faktycznie wypadało by mieć bardzo miękką wodę (filtr RO), ale Lermi nie stosuje nawozów ADA.
Ja także nie stosuję, mam tylko amazonię i power sand, a leję kran (GH - 15, KH- 8). Sprawdza sie to wyśmienicie.
Lermi, masz fajny poziom azotanów w kranie. W zasadzie mogło by się obyć bez dodatkowego no3, ale dla pewności lepiej trochę dorzucać.
prezes_spik, musisz poszukać informacji o roli chelatów, zachowania mikroelementów w wodzie, czasie ich rozpadu oraz co tak naprawdę mierzy test na fe.
Sporo tego, ale warto to znać. ;)
Ja także nie stosuję, mam tylko amazonię i power sand, a leję kran (GH - 15, KH- 8). Sprawdza sie to wyśmienicie.
Lermi, masz fajny poziom azotanów w kranie. W zasadzie mogło by się obyć bez dodatkowego no3, ale dla pewności lepiej trochę dorzucać.
prezes_spik, musisz poszukać informacji o roli chelatów, zachowania mikroelementów w wodzie, czasie ich rozpadu oraz co tak naprawdę mierzy test na fe.
Sporo tego, ale warto to znać. ;)
- Lermi
- Akwarysta
- Kontakt:
Będę dorzucać dla pewności. Wczoraj pierwsza dawka fosforu. Mam nadzieję że pomoże, bo ostatnio coś słabiej mi rosną roślinki.
A to obiecane zdjęcie. Niestety moge zrobić tylko wieczorem jak już listki są złożone, ale zawsze jakieś.
A teraz obraz problemu z jakim się borykam od założenia akwarium. Takie brązowe plamki robią się na liściach. Kiepskie zdjęcie ale to HQI mi nie ułatwia.
Może to objaw braku fosforu?
[ Dodano: 2010-10-24, 16:57 ]
Dzięki słusznej uwadze - po co się dziewczyno przejmujesz - syp tych prochów ile wlezie - nastąpiła znaczna poprawa. Roślnki rosną i normalnieją. Blyxa nadal ma brązowawe listki, ale jej przechodzi
[ Dodano: 2010-11-07, 22:35 ]
W końcu rośliny ruszyły i wyglądają całkiem nieźle. Muszę mikro podreperować, bo nadal tam gdzie powinno być czerwono jest zielono. Jednak wolę na czerwień poczekać i nie dorobić się glonów. Dopiero co zrobione zdjęcie (niestety telefonem).
I nareszcie zieloniutka blyxa
Jeszcze dużo pracy przede mną ale już całe szczęście roślinom nic nie dolega. Dziękuję tym, którzy mi pomogli w temacie i w doprowadzeniu roślinek do stanu w jakim są :]
A to obiecane zdjęcie. Niestety moge zrobić tylko wieczorem jak już listki są złożone, ale zawsze jakieś.

A teraz obraz problemu z jakim się borykam od założenia akwarium. Takie brązowe plamki robią się na liściach. Kiepskie zdjęcie ale to HQI mi nie ułatwia.

Może to objaw braku fosforu?
[ Dodano: 2010-10-24, 16:57 ]
Dzięki słusznej uwadze - po co się dziewczyno przejmujesz - syp tych prochów ile wlezie - nastąpiła znaczna poprawa. Roślnki rosną i normalnieją. Blyxa nadal ma brązowawe listki, ale jej przechodzi

[ Dodano: 2010-11-07, 22:35 ]
W końcu rośliny ruszyły i wyglądają całkiem nieźle. Muszę mikro podreperować, bo nadal tam gdzie powinno być czerwono jest zielono. Jednak wolę na czerwień poczekać i nie dorobić się glonów. Dopiero co zrobione zdjęcie (niestety telefonem).

I nareszcie zieloniutka blyxa

Jeszcze dużo pracy przede mną ale już całe szczęście roślinom nic nie dolega. Dziękuję tym, którzy mi pomogli w temacie i w doprowadzeniu roślinek do stanu w jakim są :]
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Może aktualizacja?
- Lermi
- Akwarysta
- Kontakt:
:rotfl: Musiałabyś to akwarium teraz widzieć. Jest w nim całe stado haszczy podciętych w sobotę. Miały pójść do 30l akwarium, ale się nie zmieściły. Tak więc pływają sobie swobodnie pod powierzchnią i czekają do środy, aż zostaną oddane do nowych właścicieli. Te z akwarium 30l już dzisiaj pojechały w świat ;)
Oczywiście jak zwykle po wywaleniu części blyxy, która mi zasłoniła co się da, woda zzieleniała i zrobił się krajobraz jesiennej łąki nad ranem :rotfl:
Aaaa no i jest nowy piękny mały heniek od Szalinski :] Za którego ogromnie dziękuję. Codziennie podchodzę do szyby i prawie modły odprawiam, żeby mu się dobrze rosło. Jak się przejaśni, od razu się chwalę
Oczywiście jak zwykle po wywaleniu części blyxy, która mi zasłoniła co się da, woda zzieleniała i zrobił się krajobraz jesiennej łąki nad ranem :rotfl:
Aaaa no i jest nowy piękny mały heniek od Szalinski :] Za którego ogromnie dziękuję. Codziennie podchodzę do szyby i prawie modły odprawiam, żeby mu się dobrze rosło. Jak się przejaśni, od razu się chwalę

- wojtek229
- Stały bywalec
- Imię: wojtek
hej! ;] To może teraz uda ci się wstawić jakieś zdjęcie ? 

- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
I zdjęć nie ma... 

- Lermi
- Akwarysta
- Kontakt:
No co poradzę, że nie mam aparatu? Muszę skombinować jakiś lepsiejszy, bo na razie z komórki wychodzi to:
Jeszcze mgła nie zeszła, jak na taką rewolucję to właściwie się nie dziwię...

Jeszcze mgła nie zeszła, jak na taką rewolucję to właściwie się nie dziwię...
- wojtek229
- Stały bywalec
- Imię: wojtek
No mnie się bardzo podoba
Ale.. robiłaś restart czy jak?:D Taka woda mętna mi się wydaje / chyba że to glony
[ Dodano: 2010-11-28, 18:03 ]

[ Dodano: 2010-11-28, 18:03 ]
Wszystko wyjaśniaLermi pisze: Jeszcze mgła nie zeszła, jak na taką rewolucję to właściwie się nie dziwię...

- Lermi
- Akwarysta
- Kontakt:
Restartu nie było, ale musiałam zrobić czystkę z blyxą, która zajęła 3/4 podłoża. Jak próbowałam jedną wyrwać, to mi się pół ziemi w akwarium podniosło. Starałam się zadziałać w miarę bez inwazyjnie, ale z adowym piachem to nie jest proste. Przy takiej ilości nawozu w słupie wody jeszcze przez trochę zielone się utrzymuje. Dopóki nie szkodzi to roślinom, czekam aż naturalnie przejdzie :]
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Kingo a dlaczego tej blyxy po prostu nie wycięłaś, zamiast ją wyrywać? Nie miałabyś teraz problemów z wodą...
Czekam na zdjęcie gdy zamglenie przejdzie ;)
Czekam na zdjęcie gdy zamglenie przejdzie ;)
- Lermi
- Akwarysta
- Kontakt:
Z tej prostej przyczyny że zrobiła po prostu dywan korzeniowy. Był problem posadzić cokolwiek nowego, o heńku już nie wspominając. Jestem w szoku że się tak ukorzeniła. Nawet orzech nie miał takich długich korzeni! Kurka, mogłam zrobić jednej zdjęcie. No ale już trudno. A i tak dużą część wycięłam.