Jak dobrac rośliny?
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Mateusz
Jak dobrac rośliny?
Witam serdecznie!
Posiadam akwarim 50l, planuje miec w nim neonki, kiryski, moze dwa gupiki. I tutaj tam pytanie. Jakie dobrac roślinki do takich ryb? Powinno być ich dużo? Jakie dobrać podłoże, zeby roslinki czuły się komfortowo?
Dodam, ze interesują mnie nieco mniej wymagajace roślinki a jednoczesnie przyjemne dla oka:)
Posiadam akwarim 50l, planuje miec w nim neonki, kiryski, moze dwa gupiki. I tutaj tam pytanie. Jakie dobrac roślinki do takich ryb? Powinno być ich dużo? Jakie dobrać podłoże, zeby roslinki czuły się komfortowo?
Dodam, ze interesują mnie nieco mniej wymagajace roślinki a jednoczesnie przyjemne dla oka:)
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Jak dobrac rośliny?
1. Gupiki są stadne, a 2 sztuki to nie stado.
2. Domyślam się, że nie zmieniasz światła i masz 15W, czyli: limnophila sessiliflora, anubias, microzorium, mchy, wątrobowce, nurzaniec, rogatek, zwartki, strzałka wodna, bolbitis - te rośliny powinny wytrzymać przy takim świetle.
3. Żwir najlepiej drobno lub średnioziarnisty - ja polecam rzeczny i bazaltowy.
4. Na początek roślin trzeba dać jak najwięcej.
5. Pamiętaj, że akwarium musi "dojrzeć".
Powodzenia
2. Domyślam się, że nie zmieniasz światła i masz 15W, czyli: limnophila sessiliflora, anubias, microzorium, mchy, wątrobowce, nurzaniec, rogatek, zwartki, strzałka wodna, bolbitis - te rośliny powinny wytrzymać przy takim świetle.
3. Żwir najlepiej drobno lub średnioziarnisty - ja polecam rzeczny i bazaltowy.
4. Na początek roślin trzeba dać jak najwięcej.
5. Pamiętaj, że akwarium musi "dojrzeć".
Powodzenia

- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
A ja pod żwir polecam coś żyznego. Np. ziemia ogrodowa/z kretowiska.blue_betta pisze:3. Żwir najlepiej drobno lub średnioziarnisty - ja polecam rzeczny i bazaltowy.
-
- Moderator
- Kontakt:
No można tez tak, ale jeśli ziemia to tutaj zaczyna 'zalatywać' LT, a tu już wymaga zasadzenia od razu naprawdę sporej ilości roślin. Poza tym jeśli ziemia będzie dotykać ścianek baniaka, na którego 'wali' słońce to glony murowane ;)
Oczywiście nie chce się czepiać - oczywiście można dawać substraty, ale nie jest to konieczne
Oczywiście nie chce się czepiać - oczywiście można dawać substraty, ale nie jest to konieczne

-
- Zainteresowany
Ziemia ogrodowa? Hmmm...ciekawy pomysl, ale troche sie boje. Jestem poczatkujacy wiec nie chce zrobic bagna 

-
- Moderator
- Kontakt:
Nie zrobisz bagna, jeśli ziemię przysypiesz drobnym żwirem. Ale mając ziemię współczuję tym, którzy robią restart... ..właśnie z tego powodu zrezygnowałem z LT. 2 razy musiałem zrobić restart i to jest masakra.
- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
A czy między ziemią a substratem to jest taka duża różnica? Wydaje mi się, że akwa na ziemi ze żwirkiem, normalnym nawożeniem, co2 i oświetleniem 0,5w/l to takie normalne HT będzie. Czy się mylę?blue_betta pisze:le jeśli ziemia to tutaj zaczyna 'zalatywać' LT
-
- Zainteresowany
Co2, nawozenie to chyba koszty, a poki co to nie mam mozliwosci wylozyc wiecej niz mam
A gdybym zdecydował się na ziemie + żwirek i chciał wyczyscic dno odmulaczem to co wtedy?

A gdybym zdecydował się na ziemie + żwirek i chciał wyczyscic dno odmulaczem to co wtedy?

-
- Stały bywalec
- Imię: Jêdrek
Co2, to zero kosztów, http://www.bimbrownia.net/wykonanie.php korzystam z tej metody i jest super!
- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
Jak nie będziesz grzebać w podłożu to nic nie będzie.A gdybym zdecydował się na ziemie + żwirek i chciał wyczyscic dno odmulaczem to co wtedy?
-
- Stały bywalec
- Imię: Jêdrek
Odmulaczem bierzesz z dna a nie z pod dna ;)
- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Ja nie odmulam wcale i też jakoś żyje. Ale ja staram się prowadzić typowy LT ;) Ale jak pisze Magdamatisse pisze:się na ziemie + żwirek i chciał wyczyscic dno odmulaczem to co wtedy?
;)maradona pisze:Jak nie będziesz grzebać w podłożu to nic nie będzie.