Czy to normalne?
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 70
- Imię: Karol
Czy to normalne?
Witam wszystkich! Mam pytanie, czy to normalne, że moje ryby są żarłoczne jak jakieś rekiny? Karmie je 2 razy dziennie, raz w tygodniu głodówka, ale zawsze jak podchodzę do akwarium to wszystkie zlatują się do powierzchni w miejsce gdzie wrzucam pokarm i pływają jak szalone czekając aż coś wrzucę.... czy taki apetyt to norma u ryb?
Bojowniki to mordercy raków
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Karolina
Re: Czy to normalne?
To normalne 
Tylko nie daj się im naciągać na dodatkową porcję ;)

Tylko nie daj się im naciągać na dodatkową porcję ;)
"Wyobraź sobie, że jesteś tak mały, tak naprawdę maleńki, że możesz wejść do swojego akwarium, by z bliska obserwować i osobiście odczuć efekty własnej konstrukcji."
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 70
- Imię: Karol
Nie dam nie dam, nie chce mieć wielorybów w akwarium ;) Zastanawiało mnie to bo u człowieka, gdy ma w sobie tasiemca to wtedy ma nieograniczony apetyt, myślałem, że u ryb to również może być oznaka jakiegoś pasożyta, ale jednak nie. Dziękuje za podpowiedź 

Bojowniki to mordercy raków
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: £ukasz
- Kontakt:
W środowisku naturalnym ryby cały czas szukają pokarmu więc kiedy mają go pod nosem to wcinają. Matka natura nie zaopatrzyła je w hamulec jeśli chodzi o pobieranie pokarmu.
- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
U ryb jest właśnie odwrotnie. Jak mają dużo robali to przestają jeśćkejdz pisze:u człowieka, gdy ma w sobie tasiemca to wtedy ma nieograniczony apetyt,
Nie tylko chłopaki lubią robaki
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Jakub
- Kontakt:
Witam wszystkich forumowiczów po dość długiej przerwie ;]
Niedawno zmieniłem aranżacje mojego mniejszego akwarium(a moja 280 l jest w wstępnej fazie transformacji
, ale o tym kiedyś opowiem).
Już kiedy kupowałem mój większy zbiornik wiedziałem, że będą w nim Neony Czarne. Każdy zna te małe sympatyczne, a nie raz niedoceniane rybki, które mnie urzekły swoimi barwami bardziej niż Neony Innesa. Stado składające się z 9 sztuk najwyraźniej znalazło sobie Samca/Samice Alfa - jednak z rybek jakby przegania resztę swojego stada. Jest to dla mnie dziwne, bo przeważnie pływały w grupach... Czy to normalne zachowanie?
Niedawno zmieniłem aranżacje mojego mniejszego akwarium(a moja 280 l jest w wstępnej fazie transformacji

Już kiedy kupowałem mój większy zbiornik wiedziałem, że będą w nim Neony Czarne. Każdy zna te małe sympatyczne, a nie raz niedoceniane rybki, które mnie urzekły swoimi barwami bardziej niż Neony Innesa. Stado składające się z 9 sztuk najwyraźniej znalazło sobie Samca/Samice Alfa - jednak z rybek jakby przegania resztę swojego stada. Jest to dla mnie dziwne, bo przeważnie pływały w grupach... Czy to normalne zachowanie?
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Raczej tak.Jac0b pisze:Jest to dla mnie dziwne, bo przeważnie pływały w grupach... Czy to normalne zachowanie?
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
Zgadzam się z przedmówcą, ryby przywykły już do zbiornika i nie potrzebują poczucie bezpieczeństwa które daje pływanie w ławicy.
- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
Neonki wbrew pozorom nie pływają w "zbitych" ławicach.
Mi się rozpływały po całym akwarium.
Mi się rozpływały po całym akwarium.
- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
U mnie zawsze od 19 już pływają i nie wiem od czego to zależymaradona pisze:pozorom nie pływają w "zbitych" ławicach.