Akwarium 102 l, potrzebna pomoc ;)
Moderator: ModTeam
- Redunia
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 102
- Kontakt:
Akwarium 102 l, potrzebna pomoc ;)
Witam jestem nowa na tym forum i potrzebuję pomocy przy obsadzie akwarium.
Nie obcy jest mi problem przerybiania akwariów, ale trochę się zdziwiłam, ktoś na tym forum miał 13 danio i 8 kirysków i powiedziano mu, żeby już nic nie dodawał do tego akwarium (pojemność była mniej więcej jak u mnie)
Wymiary mojego akwa to 80x35x40, jest profilowane.
Ma dopiero miesiąc i powolutku je urządzam, przeszkodą są tylko finanse ;)))
Tylko z tego co piszecie, to już zdaje się mam przerybione akwarium, a wydaje się raczej puste (chociaż to też przez zbyt małą ilość roślin). I to nie tylko moja opinia, że wizualnie brakuje w nim ryb. Zastanawiam się, czy da się znaleźć złoty środek, czy raczej powinnam się pozbyć części obsady.
Proszę o bardzo rzeczowe i uczciwe rady.
Akwarium jest wielogatunkowe, aktualna obsada to:
1 bojownik syjamski
1 glonojad syjamski
2 kiryski spiżowe, 1 pstry i 2 kiryski albinoski
14 neonków (dwa simulans - przez przypadek, były w jednym zbiorniku w sklepie i reszta innesa)
10 gupików (samce)
3 sumy szkliste
3 kosiarki
Proszę także o propozycje co do roślinek, aktualnie jest tylko acorus pussilus i gladophora aegagrophila.
Z góry dziękuję.
Aha, chciałam jeszcze dodać, że docelowo miałam w planach jeszcze jednego pstrego, dodatkowe 2 sumy szkliste, i dodatkowe 7 neonów, a chcę zrezygnować z gupików, czy tak może być?
Nie obcy jest mi problem przerybiania akwariów, ale trochę się zdziwiłam, ktoś na tym forum miał 13 danio i 8 kirysków i powiedziano mu, żeby już nic nie dodawał do tego akwarium (pojemność była mniej więcej jak u mnie)
Wymiary mojego akwa to 80x35x40, jest profilowane.
Ma dopiero miesiąc i powolutku je urządzam, przeszkodą są tylko finanse ;)))
Tylko z tego co piszecie, to już zdaje się mam przerybione akwarium, a wydaje się raczej puste (chociaż to też przez zbyt małą ilość roślin). I to nie tylko moja opinia, że wizualnie brakuje w nim ryb. Zastanawiam się, czy da się znaleźć złoty środek, czy raczej powinnam się pozbyć części obsady.
Proszę o bardzo rzeczowe i uczciwe rady.
Akwarium jest wielogatunkowe, aktualna obsada to:
1 bojownik syjamski
1 glonojad syjamski
2 kiryski spiżowe, 1 pstry i 2 kiryski albinoski
14 neonków (dwa simulans - przez przypadek, były w jednym zbiorniku w sklepie i reszta innesa)
10 gupików (samce)
3 sumy szkliste
3 kosiarki
Proszę także o propozycje co do roślinek, aktualnie jest tylko acorus pussilus i gladophora aegagrophila.
Z góry dziękuję.
Aha, chciałam jeszcze dodać, że docelowo miałam w planach jeszcze jednego pstrego, dodatkowe 2 sumy szkliste, i dodatkowe 7 neonów, a chcę zrezygnować z gupików, czy tak może być?
Ostatnio zmieniony 2007-06-10, 12:17 przez Redunia, łącznie zmieniany 1 raz.
Życie bez miłości jest jak akwarium bez rybek... ;)
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
Re: Akwarium 102 l, potrzebna pomoc ;)
troche za durzo ryb a za mało roślin :-/ dobry pomysł z pozbyciem się gupików, ale neonków bym już nie kupował, co do reszty to na upartego mogą być :-)
Ale przedewszystkim więcej roślin! Napisz w jakiej ilości masz roślinki a najlepiej daj jakieś fotki
Ale przedewszystkim więcej roślin! Napisz w jakiej ilości masz roślinki a najlepiej daj jakieś fotki
- Redunia
- Nowicjusz
- Kontakt:
Czyli w porządku, docelowo pozbywam się gupików, dokupuję kirysa pstrego, 2 sumy szkliste, a na temat neonków poważnie się zastanowię.
Co do roślin, akwarium ma dopiero miesiąc, i z przyczyn finansowych, o czym już napisałam, dobre warunki do życia rybek nie stworzą się z dnia na dzień.
Dlatego wciąż czekam na propozycje, rośliny są tylko te o których napisałam w sztukach po 1.
Nie za bardzo wiem jak dodać zdjęcie, ale poszukam, może jest gdzieś info.
(Szczerze mówiąc to nie znalazłam, więc gdyby był ktoś łaskawy wysłać mi to na pw, byłabym wdzięczna)
http://666reda.fm.interia.pl/akwaczerwiec2007v2c.jpg
Co do roślin, akwarium ma dopiero miesiąc, i z przyczyn finansowych, o czym już napisałam, dobre warunki do życia rybek nie stworzą się z dnia na dzień.
Dlatego wciąż czekam na propozycje, rośliny są tylko te o których napisałam w sztukach po 1.
Nie za bardzo wiem jak dodać zdjęcie, ale poszukam, może jest gdzieś info.
(Szczerze mówiąc to nie znalazłam, więc gdyby był ktoś łaskawy wysłać mi to na pw, byłabym wdzięczna)
http://666reda.fm.interia.pl/akwaczerwiec2007v2c.jpg
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
uuuhuhu...
na razie nie jest zbyt kolorowo :-| ale 100 to bardzo dobre akwa, można już podziałać :-)
zaczne od wody: jest mętna, musisz sobie filtr kupić, polecam aquaela, to porządna firma, w karzdym zoologicznym taki kupisz za ok 50 zl
dno - za gruby żwir, patrz post http://e-akwarystyka.pl/topics29/ ... 9/1881.htm[/img]
ten sympatyczny pan wie wszystko o roślinach, polecam wszystkie jego posty
baardzo mało roślin! ja w mojej dzikiej 25 litrów mam 8 garunków, najwięcej trawy, bo około 8 kępek, z nazw pamiętam tylko kryptokoryne, wywłucznik, hydrophilje, amazonke i mech javaiski
rozumiem sprawe finansów, sam tak mam :-(
ale nie odrazu rzym zbudowano :-)
na razie nie jest zbyt kolorowo :-| ale 100 to bardzo dobre akwa, można już podziałać :-)
zaczne od wody: jest mętna, musisz sobie filtr kupić, polecam aquaela, to porządna firma, w karzdym zoologicznym taki kupisz za ok 50 zl
dno - za gruby żwir, patrz post http://e-akwarystyka.pl/topics29/ ... 9/1881.htm[/img]
ten sympatyczny pan wie wszystko o roślinach, polecam wszystkie jego posty
baardzo mało roślin! ja w mojej dzikiej 25 litrów mam 8 garunków, najwięcej trawy, bo około 8 kępek, z nazw pamiętam tylko kryptokoryne, wywłucznik, hydrophilje, amazonke i mech javaiski
rozumiem sprawe finansów, sam tak mam :-(
ale nie odrazu rzym zbudowano :-)
- Inos
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Iwona
Roślinki;
1) tylna część zbiornika
-nurzaniec azjatycki
-wywłucznik brazylijski
-kabomba zielona
2)środkowa i przednia część zb.
-mikrozorium uskrzydlone
anubias niski
-zwartkaWillisa
zwartka falista
-mech jawajski ...jeśli masz w planach kupno korzenia mażna zasadzić na nim mech
Te roślinki nie są wymagające w hodowli i nie potrzebują bardzo jasnego światła -dobre dla początkujących ;-)
Tak mech jawajski można przywiązać lub użyć siatki...na korzeniach można też umieścić anubiasa niskiego i mikrozorium...
1) tylna część zbiornika
-nurzaniec azjatycki
-wywłucznik brazylijski
-kabomba zielona
2)środkowa i przednia część zb.
-mikrozorium uskrzydlone
anubias niski
-zwartkaWillisa
zwartka falista
-mech jawajski ...jeśli masz w planach kupno korzenia mażna zasadzić na nim mech
Te roślinki nie są wymagające w hodowli i nie potrzebują bardzo jasnego światła -dobre dla początkujących ;-)
Tak mech jawajski można przywiązać lub użyć siatki...na korzeniach można też umieścić anubiasa niskiego i mikrozorium...
Ostatnio zmieniony 2007-06-10, 13:14 przez Inos, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Inos
Inos
- Redunia
- Nowicjusz
- Kontakt:
Do matmax426:
Mam filtr ;) Woda jest mętna na zdjęciu
Co do żwiru, gruby jest z przodu i tam nie bedzie roślin, z tyłu jest drobny żwirek, a pod spodem torf. Dziękuję, że śledzisz wątek 
Kryptokoryna mi się w ogóle nie podoba, więc ją od razu odrzucam.
Do Inos:
Bardzo dziękuję za porady, na pewno z nich skorzystam.
Ponieważ mam korzenie bardzo chciałabym na jednym z nich zaszczepić mech, chociaż nie do końca wiem jak to zrobić ;) Przywiązać?
I pewnie za nim do tego dojdzie minął długie miesiące, znaczy do nawożenia itd. więc proszę o porady odnośnie roślin, które dadzą sobie radę bez przesadnej opieki ;) i które nie potrzebują bardzo silnego światła (póki co mam tylko 32 W, ale mam nadzieję, że to się zmieni niedługo.
Zastanawiam się nad kupnem kilku roślinek, takiego kompletu, sprzedają na allegro sadzonki i to wychodzi znacznie taniej niż w sklepie, co o tym sądzicie? To bezpieczna metoda (nie chciałabym mieć jakiś ślimaków czy sprowadzić sobie choroby do akwa, chociaż hm, w sklepie ryzyko jest conajmniej równie duże ;)
Wczoraj oglądałam roślinki w zoologicznym i były takie zmarnowane, przywiędnięte, aż żal patrzeć.
Czy ktoś ma jeszcze jakieś propozycje co do roślinek?
Mam filtr ;) Woda jest mętna na zdjęciu

Kryptokoryna mi się w ogóle nie podoba, więc ją od razu odrzucam.
Do Inos:
Bardzo dziękuję za porady, na pewno z nich skorzystam.
Ponieważ mam korzenie bardzo chciałabym na jednym z nich zaszczepić mech, chociaż nie do końca wiem jak to zrobić ;) Przywiązać?
I pewnie za nim do tego dojdzie minął długie miesiące, znaczy do nawożenia itd. więc proszę o porady odnośnie roślin, które dadzą sobie radę bez przesadnej opieki ;) i które nie potrzebują bardzo silnego światła (póki co mam tylko 32 W, ale mam nadzieję, że to się zmieni niedługo.
Zastanawiam się nad kupnem kilku roślinek, takiego kompletu, sprzedają na allegro sadzonki i to wychodzi znacznie taniej niż w sklepie, co o tym sądzicie? To bezpieczna metoda (nie chciałabym mieć jakiś ślimaków czy sprowadzić sobie choroby do akwa, chociaż hm, w sklepie ryzyko jest conajmniej równie duże ;)
Wczoraj oglądałam roślinki w zoologicznym i były takie zmarnowane, przywiędnięte, aż żal patrzeć.
Czy ktoś ma jeszcze jakieś propozycje co do roślinek?
- Vinnitshekh
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 140
Bdw dobre wrazenie robi korzen oblepiony galeziarka - w tym celu dobrze ejst galeziarke kupic, po czym ja rozlozyc na pasma i przyczepic zylka. Robi to po jakism czasie ciekawy efekt.
Bdw sumiki koneicnzie dokup, 3 to za malo dla nich - w stadzie powinno byc z 5. Osobiscie bardzo lubie te ryby. I faktycznie przyda sie wiecej roslin. Sumiki lubia zarosneinte zbiorniki, w tym nie beda sie czuly kwitnaco.
Bdw sumiki koneicnzie dokup, 3 to za malo dla nich - w stadzie powinno byc z 5. Osobiscie bardzo lubie te ryby. I faktycznie przyda sie wiecej roslin. Sumiki lubia zarosneinte zbiorniki, w tym nie beda sie czuly kwitnaco.
Art is the expresion of a dream. And dreams, my friend, are what we are as heart...
Vinnitshekh - Slimak Chaosu
Vinnitshekh - Slimak Chaosu
- Redunia
- Nowicjusz
- Kontakt:
Doszły Sagittaria subulata, Rotala rotundifolia, Hemianthus micranthemoides, Heteranthera zosterifolia - wszystkie po kilka (ok 5) sadzonek do tego pelia i mech jawajski, no jakoś to wygląda, ale jeszcze dużo brakuje. Za to byłam już w 3 sklepach i nigdzie nie ma kirysa pstrego i sumów szklistych