Bojownik- biały pasek na pyszczku

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

makami
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Martyna

Bojownik- biały pasek na pyszczku

Post autor: makami » 2010-10-12, 11:04

Witam dzisiaj zauważyłam w akwarium małe robaczki znalazłam w necie że jest to oczlik jego ogon jest w kształcie litery v powiedzcie mi czy one są groźne dla mojego bojownika?? a druga sprawa to taka że pojawiła się u niego na pyszczku a w zasadzie pod pyszczkiem taka biała kreska dolałam mu FUNGISTOP czy to dobrze czy źle?? odrazu zaznacze że jestem początkującym akwarystom . Bojownik jak narazie ma się dobrze pływa normalnie jego płetwy nie są postrzępione (przynajmniej tak mi się wydaje). a i poradźcie jak pozbyć się tych robali

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Bojownik- biały pasek na pyszczku

Post autor: maol » 2010-10-12, 11:49

Oczlik to może i robal, ale bardzo chętnie przez ryby zjadany. Także nawet gdyby (bo nie mam pojęcia skąd) znalazł się w akwarium, stałby się szybkim i pożywnym obiadem. To co odkryłaś, to zwykle stułbie lub wypławki. Nieszkodliwe, choć nieładne - ale molinezja chętnie się nimi zajmie. Proponuje nabyć (jeżeli może być w Twoim akwarium).

Biała kreska na pyszczku - zwykle określiłbym to jako pleśniawkę. Czyli kąpiel w roztworze MFC i po problemie :). Ale pomogłoby nam trochę na przykład zdjęcie.

I jeszcze jedno - nigdy nie lej do akwarium niczego, czego działania nie znasz i nie ma po temu konkretnej przyczyny. Inaczej bardziej zaszkodzisz niż pomożesz.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2010-10-12, 12:44

Spotkałem się z czymś podobnym jak "biała kreska na pyszczku", ale bardziej przypominało to narośl. Okazało się, że była to flexibakterioza, ale sam nie wiem. Najlepiej by było, gdybyś dodała zdjęcie.

makami
Nowicjusz

Post autor: makami » 2010-10-12, 13:21

a te preparat fungistop pomoze czy wymienic wode i dolac CMF?? Na zdjęcia widać tą "kreske" ale w na live nie jest tak duża jak na zdjeciach
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2010-10-12, 13:24

Fungistop to preparat przeciwgrzybiczy. Raczej nie pomoże. nadal proponuje kąpiel w MFC i dokładną obserwację skutków.

P.S. Akwarium na parapecie... nie wygląda to dobrze, i ryby tego nie lubią.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

makami
Nowicjusz

Post autor: makami » 2010-10-12, 13:34

ok nie wiedziałam dzięki dzisiaj wymienie wode i dodam tropical cmf

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2010-10-12, 14:46

Nic nie wymieniaj! Wymiana (a nawet gwałtowna podmiana) wody to naprawdę nie jest sprawa, której chora ryba oczekuje. Za to zależy jej na stabilnych warunkach i spokoju.

P.S. Proponuję trochę ogólnokształcącej lektury:

http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/3876.htm
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/7187.htm

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2010-10-12, 15:06

BTW. przy leczeniu bojownika (obstawiając pleśniawkę) należy podnieść temperaturę nawet do 31*C, ale trzeba to robić stopniowo.
Na wzmocnienie możesz podawać pokarm wcześniej namoczony w sera fishtamin.

Widzę, że nie masz pokrywy - przy bojownikach to obowiązek - inaczej prócz pleśniawki można rybke doprowadzić do innych chorób od strony błędnika.

ODPOWIEDZ