Zmiana akwarium na większe...25L>63L
Moderator: ModTeam
- Aneta_M
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Aneta
Re: Zmiana akwarium na większe...25L>63L
A ja mam pytanie, kiedy sadzić rośliny? Przed zasypaniem ziemi kamieniami i zmoczeniem?
- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Nasypać ziemi, obsypać żwirkiem, zmoczyć, usypać odpowiednią warstwę żwirku, wlać wody do 1/3 pojemności zbiornika lub nalać cały zbiornik (tu różnie robiąAneta_M pisze:Przed zasypaniem ziemi kamieniami i zmoczeniem?

- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
Ja sadziłam dokładnie w ten sposób. Może trochę ziemi się wydostanie, ale tym sie zbytnio nie przejmujPlewek01 pisze:Nasypać ziemi, obsypać żwirkiem, zmoczyć, usypać odpowiednią warstwę żwirku, wlać wody do 1/3 pojemności zbiornika lub nalać cały zbiornik (tu różnie robią ), i wtedy sadzić roślinki, najlepiej pęsetą a nie paluchami

Ostatnio zmieniony 2010-10-13, 15:51 przez maradona, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Wojtek
Witajcie.
Dzisiaj zalałem akwarium... Ciekawe jak to wszystko wyjdzie. Jednak muszę przyznać że roślinki z 25 to trochę przepaść w 63l. Nie dość że są rzadko to jeszcze niziastwo. Trochę jeszcze zostało w 25 żeby rybki miały jakieś krzaczki ale niewiele . Jeszcze liczę na heniusia że przez 2 tygodnie odbije i zrobi się trochę zieleniej . Tak się jeszcze zastanawiam czy dawać jakieś nawozy czy lepiej sobie odpuścić aż się wszystko ładnie dojrzeje? Jak myślicie?
Dzisiaj zalałem akwarium... Ciekawe jak to wszystko wyjdzie. Jednak muszę przyznać że roślinki z 25 to trochę przepaść w 63l. Nie dość że są rzadko to jeszcze niziastwo. Trochę jeszcze zostało w 25 żeby rybki miały jakieś krzaczki ale niewiele . Jeszcze liczę na heniusia że przez 2 tygodnie odbije i zrobi się trochę zieleniej . Tak się jeszcze zastanawiam czy dawać jakieś nawozy czy lepiej sobie odpuścić aż się wszystko ładnie dojrzeje? Jak myślicie?
- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
Poczekaj aż dojrzeje.nabuch pisze:dawać jakieś nawozy czy lepiej sobie odpuścić aż się wszystko ładnie dojrzeje? Jak myślicie?
-
- Nowicjusz
Hmmm trochę się dzisiaj zbulwersowałem ... Jak już wcześniej pisałem w 25 l miałem wypławki albo coś podobnego. Dzisiaj zauważyłem to samo 63
Tak się zastanawiam czy jest sens żeby akwarium dalej dojrzewało czy może dolać już wody ze starego akwa bo i tak to co miało nie przeleźć już przelazło. Zawsze trochę przyśpieszyłoby to proces dojrzewania... Jak myślicie? Pewnie gdzieś z roślinkami się to gadostwo przeniosło:( Czy może jest jakaś szansa że to jest coś innego -małe nitkowate ok 3 mm długie koloru białego. Brałem ziemię ogrodową . Czy jest to możliwe żeby to były jakieś pozostałości po ziemi ?Chociaż tyle się pocieszam że po tygodniu zrobiłem 1 sza małą przycinkę najasa:) Pozdrawiam Wojtek

- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
A co w tym złego? Przecież wypławki nie jedzą roślin, ryb, a wręcz przeciwnie, często same stają się ich pokarmem. Niech akwarium dojrzewa dalej.
- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
Wcale tak mocno nie przyspiesz. Nawet baniaki zalane w 80% starą woda musza dojrzeć na nowo. Podłoże też dojrzewa ;)nabuch pisze:przyśpieszyłoby to proces dojrzewania
-
- Nowicjusz
W 25 miałem wcześniej krewetki i wydaje mi się że niestety większość młodych została upolowana przez wypławki. Teraz przy neonkach praktycznie nie widziałem żadnego wypławka. Dobrze to będę jeszcze czekał...w sumie do 2 tygodni zostało już 4 dni Chyba przerzucę kilka sztuk neonek a nie wszystkie od razu i reszcie dam jeszcze z tydzień na przerzucenie. Trochę jeszcze roślinek doprodukuję w starym akwarium a szczególnie henia.
- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
Pomysłnabuch pisze:kilka sztuk neonek a nie wszystkie od razu