Witam.
Akwarium 75x36 wys. 40, 108l netto, 100l brutto.
Będzie pokrywa DIY ze spienionego PCW.
Akwarium jeszcze nie na chodzie.
Jakie są długości i moce świetlówek widziałem 55cm i 60cm, ale które są najpopularniejsze.
Najpopularniejsze to chyba 24W i 39W. Myślę że 2x24W by wystarczyło do mojego akwarium. Czy po przekroczeniu 0,5w/l np. 0,7w/l będę musiał podawać CO2 i nawozy ?
Pozdrawiam Bogusław.
Oświetlenie 100l T5
Moderator: ModTeam
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Oświetlenie 100l T5
Żeby uniknąć kłopotów z niedoborami, etc. przy takim światełku już raczej trzeba za takimi specyfikami się rozglądnąć. Ale ja za dużo w tym temacie powiedzieć nie mogę, bo nigdzie nie kombinowałem przy światełku ;)
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Chyba PCV ;) Stronka dla Ciebie http://www.retez.pl/index.php .BoNes pisze:spienionego PCW.
Raczej tak. Moc raczej zależna od długości. I zależy czy T5 czy T8.BoNes pisze:musiał podawać CO2 i nawozy ?
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Bogus³aw
- Kontakt:
Czyli potrzebuje kupić 2x24W 55cm bo 60cm to jest T8. Szkoda że stateczniki z wygaszaniem są drogie. Tak jak i kupno 2x 1x24W żeby można jedną zgasić a później drugą.
Co do linka to właśnie mnie zainspirował i skłonił do działania.
PCV PVC PCW każdy inaczej nazywa, ale chyba PCW jest taką dokładną polską nazwą, a raczej skrótem.
Co do linka to właśnie mnie zainspirował i skłonił do działania.

PCV PVC PCW każdy inaczej nazywa, ale chyba PCW jest taką dokładną polską nazwą, a raczej skrótem.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Chyba jednak PCW, polichlorek winylu.Plewek01 pisze:BoNes napisał/a:
spienionego PCW.
Chyba PCV ;)
Co do oświetlenia wsadzając tam 2x24W będziesz miał prawie 0,5W/l. Czyli spokojnie możesz wsadzać takie światło.
A CO2 zawsze warto podawać.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Bogus³aw
- Kontakt:
Dzięki wielkie za odpowiedz ;)
Jeszcze jedno pytanko. Co myślicie o daniu lustra zamiast odbłyśników ? koszt mniejszy, ale jak z rozpraszaniem światła ? ma ktoś taki patent ?
Jeszcze jedno pytanko. Co myślicie o daniu lustra zamiast odbłyśników ? koszt mniejszy, ale jak z rozpraszaniem światła ? ma ktoś taki patent ?