Rybki padają

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

agnieszka.gacek
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: AGA

Rybki padają

Post autor: agnieszka.gacek » 2010-10-15, 12:36

Witam
Tak jak podpowiadaliście założyłam nowe aqa 60 z napowietrzaczem, grzałką, filtrem z deszczownią temp.24st, woda odstana po czym rybki wpuszczone a dokładniej na sam początek 3 głupiki - samce, 3 razbory klinowe - samce, 6 neonek i 1 glonojadek. Rośliny w aqa żywe - nurzaniec, ludwigia, i jeszcze jedna której nazwy nie mogę znaleźć a mi wypadła z głowy... ale mniejsza z tym na samym początku padło 5 neonów, później 2 razbory i dziś rano widzę że i głupik jeden się pożegnał ze światem... Rybki bez żadnych zmian na ciele... pomóżcie bo nie wiem cholibka co jeszcze źle robie....

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Re: Rybki padają

Post autor: blue_betta » 2010-10-15, 12:46

A akwarium dojrzewało 2-3tygodnie (tj. działało z włączonym sprzętem, roślinami)?

PS: GUPIK
PSII. gupiki są stadne, to samo razbory, a glonojad (najprawdopodobniej zbrojnik niebieski) jest za duży do takiego litrażu.

Awatar użytkownika
Mikos
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Mikos » 2010-10-15, 12:50

Zbiornik miał czas aby dojrzeć?
Jak wpuściłaś te rybki? (metodą kropelkową, chlup do wody)

Według mnie z tego co napisałaś to za dużo rybek naraz umieściłaś w akwa to się robi stopniowo po kilka sztuk nie wszystkie na raz.
Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania :)
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/12848,45.htm

agnieszka.gacek
Nowicjusz
Imię: AGA

Post autor: agnieszka.gacek » 2010-10-15, 13:10

aqa miało 2 tyg z roślinami i włączonym sprzętem, rybki były najpierw włożone w worku do aqa a póżniej do wody wpuszczone bezpośrednio z otwrtego worka. glonojad jest zwyczajny. A jeśli chodzi o rybki to tak doradził pan w hurtowni akwarystycznej. Ale ok w takim razie nie wiem skoro są to stadne rybki co wiem to jak je wpuszczać najpierw np. stado gupików, później stado neonów. czy np. po kilka z każdego rodzaju i potem dokupować reszte.

Awatar użytkownika
Mikos
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Mikos » 2010-10-15, 13:24

Metoda kropelkowa polega nie tylko na potrzymaniu chwile worka z rybkami w akwa trzeba co jakieś 20/30min ulać z worka wody i uzupełnić wodą z akwa i to powtórzyć kilka razy aż zamienimy całą wodę w worku na tą z akwa im wolniej to robimy tym lepiej. Co do wpuszczania to tak po 4/5 sztuk rybek i za kilka dni kolejne 4/5 szt aż do uzyskania zaplanowanej obsady.
Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania :)
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/12848,45.htm

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2010-10-15, 13:25

agnieszka.gacek pisze:rybki były najpierw włożone w worku do aqa a póżniej do wody wpuszczone bezpośrednio z otwrtego worka.
Tu może być problem, bo do tego worka powinnaś najpierw po trochu dolewać wody z akwarium, żeby ryby się przestawiły na Twoją wodę, bo w sklepie może być zupełnie inna.

Druga sprawa to czas dojrzewania akwarium. Jeśli nie dałaś jakiegoś startera z bakteriami lub nie dodawałaś nic, co mogło zacząć sobie podgniwać ( ja zawsze sypię trochę pokarmu jako pożywka dla bakterii w podłożu ) to zbiornik może być jeszcze niedojrzały. Bez testów to raczej można tylko zgadywać.
Obrazek

ODPOWIEDZ