czy to ospa???
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Re: czy to ospa???
zalałem wczoraj cmf (mam akwarium 300l) więc poszła cała 30ml buteleczka. Pytanie czy teraz dolać kolejną dawkę w proporcji 5ml na każde 100l po podmianie 20% wody czy może wstrzymać się z podmianą i nie dodawać już CMF-u.
Jeśli chodzi o ocieranie się to od dwóch dni nie widać aby papuzia się ocierała ale albo mi się wydaje albo ma małą białą krosteczkę w okolicy skrzeli.
Napiszcie proszę co powinienem zrobić aby było dobrze. Temp. 29st C
Dodam jeszcze, że je bardzo pięknie
Jeśli chodzi o ocieranie się to od dwóch dni nie widać aby papuzia się ocierała ale albo mi się wydaje albo ma małą białą krosteczkę w okolicy skrzeli.
Napiszcie proszę co powinienem zrobić aby było dobrze. Temp. 29st C
Dodam jeszcze, że je bardzo pięknie
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 65
- Imię: Krystian
Po wlasnych doswiadczeniach i rozmowy z akwarysta z 10 letnim stazem powiedzial mi ze na ospe podnosi sie temp. do 32 stopni ale wtedy pompka musi dzialac bez przerwy i nie leje sie zadnej chemi, sama temperatura to zrobi.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Znając cykl rozwojowy kulorzęska, można spróbować zrobić to sama temperaturą. Ale to nie takie proste, i trzeba mieć co najmniej 2 akwaria kwarantannowe. Preparaty są sprawdzone i proste w użyciu - szczególnie dla początkujących.
P.S. Nie "pompka musi działać bez przerwy" a natlenianie musi być bardzo intensywne. To "dość" duża różnica.
P.S. Nie "pompka musi działać bez przerwy" a natlenianie musi być bardzo intensywne. To "dość" duża różnica.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
ok jutro mija 3 dzień po zastosowaniu CMF powinienem podmienić 20% wody i uzupełnic CMF Czy mogę wlewając nową wodę dodać do nie uzdatniacz SAFE WATER gdyż nie mam możliwości by woda się odstała? Bardzo proszę o pilną pomoc!!
i kolejny zły symptom. Samiec p.kakadu trzyma się ciągle dna można powiedzieć, że siedzi na nim. Zastosowałem mu 20 minutową kąpiel w CMF Ale nie wiem co robić nie reaguje na inne rybki wszystko mu jest obojętne (wcześniej szalał po akwarium).
A przy okazji może zastosować COSTAPUR?
i kolejny zły symptom. Samiec p.kakadu trzyma się ciągle dna można powiedzieć, że siedzi na nim. Zastosowałem mu 20 minutową kąpiel w CMF Ale nie wiem co robić nie reaguje na inne rybki wszystko mu jest obojętne (wcześniej szalał po akwarium).
A przy okazji może zastosować COSTAPUR?
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Tak zrób.dzem3 pisze:zastosowaniu CMF powinienem podmienić 20% wody i uzupełnic CMF
Raczej bym tego nie robił.dzem3 pisze:odę dodać do nie uzdatniacz SAFE WATER gdyż nie ma
Łączenie leków raczej jest nie wskazane. Obserwuj samca.dzem3 pisze:zji może zastosować COSTAPUR?
- Szyszka
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Rafa³
- Kontakt:
Pozwolę sobie podpiąć pod temat i zadać dwa pytanka.
Czy zieleń malachitowa nie zaszkodzi krewetkom Red Cherry? Pytam się bo w głównym mam ospę i krewetki. W razie czego skombinuję chwilowe akwarium zastępcze.
I drugie pytanie: Jakie środki polecacie w walce z ospą? (proszę o pełne nazwy leków)
Przepraszam, że odkopuję temat ale nie chciałem tworzyć nowego.
Czy zieleń malachitowa nie zaszkodzi krewetkom Red Cherry? Pytam się bo w głównym mam ospę i krewetki. W razie czego skombinuję chwilowe akwarium zastępcze.
I drugie pytanie: Jakie środki polecacie w walce z ospą? (proszę o pełne nazwy leków)
Przepraszam, że odkopuję temat ale nie chciałem tworzyć nowego.
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Jeżeli jest w początkowym stadium najlepsza będzie temperatura (jeśli krewetki red cherry - wytrzymają). Ja zawsze robię tak -> temperatura na 32*C na 10-11 godzin lub 31*C na dwa dni, później skręcam na 29*C do momentu zniknięcia białych kropek. W okresie leczenia rybki karmię pokarmem namoczonym w sera fishtamin (są dość drogie
. Jeżeli to nie pomaga - do akcji wkracza chemia.
Stworki, które leczyłem to: platki, molinezje, mieczyki, neony innesa, bojowniki, w obsadzie bywały krewety - nic się nie działo (w sumie niektórzy trzymają je z paletkami, które raczej nie należą do ryb zimnolubnych
).

Stworki, które leczyłem to: platki, molinezje, mieczyki, neony innesa, bojowniki, w obsadzie bywały krewety - nic się nie działo (w sumie niektórzy trzymają je z paletkami, które raczej nie należą do ryb zimnolubnych

- Szyszka
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Rafa³
- Kontakt:
Więc mogę podawać środki zawierające zieleń malachitową bez obawy o życie krewetek??
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Hmmm w sumie nie wiem - u mnie ZAWSZE pomagała temperatura, czytając różne Fora natknąłem się na to, że Ichtiosan (lek na ospę) wybił kilka sztuk krewetek lub na takie, że ten lek nie wpłynął w żaden sposób na stan zdrowia krewetek w akwarium.