ogólnie o akwarium

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

seku
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Slawek

ogólnie o akwarium

Post autor: seku » 2010-10-15, 19:10

witam, miesiąc temu założyłem akwarium 102 l i mam kilka uwag i problemów - może ktoś będzie potrafił mi pomóc. Akwarium 102l, 2 świetlówki 18W 6500K oraz 10 000 K - philips - wiem że wymagane około 0,5 W/l, ale rośliny przy tym oświetleniu rosną - nie są zbyt wymagające. Filrt wewnętrzny JBL i100 (z wkładem ceramiki+ gąbka) Obsada - 3 bocje, 2 skalary, 2 kiryski, 1 glonojad, 2 brzanki - i były 4 kosiarki ale niestety padły. Jeśli chodzi o rośliny to nie znam nazw ale jest ich 3 sztuki (jedna z długimi liśćmi). Około 3 dni temu zaczęła się ospa w akwarium - zastosowałem zieleń firmy ZOOLEK i czekam czy to pomoże. Prawdopodobnie to wykończyło moje kosiarki. Druga sprawa to glony - takie czarne i włosowate oraz brunatny nalot osadzający się na szybach oraz na liściach. Zauważyłem, ze pojawiają się w miejscach gdzie bezpośrednio pada oświetlenie (tzn na liściach są a pod nimi nie ma). Nie robiłem jeszcze testu wody, wiec nie wiem dokładnie jaki jest jej skład. W związku z powyższym mam pytanie co do dalszego działania. Nie chcę na razie inwestować w dodatkową świetlówkę. Czy ten niedobór światła może być przyczyną pojawienia się glonów czy raczej inne powody? Podmiany woda w najbliższym tygodniu nie planuję - za względu na walkę z ospą. I jeszcze jedno. Zauważyłem że czasem ryby pływają ogonem w górę - kiedyś czytałem na ten temat, ale nie pamiętam dokładnie co to było. PS z góry dziękuję za posty typu "poszukaj na forum bo to było". pozd seku

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Magda

Re: ogólnie o akwarium

Post autor: maradona » 2010-10-15, 20:37

seku pisze:Obsada - 3 bocje, 2 skalary, 2 kiryski, 1 glonojad, 2 brzanki
Do wymiany.
seku pisze:Jeśli chodzi o rośliny to nie znam nazw ale jest ich 3 sztuki
O wiele za mało. Powinno być ok. 50 % dna zasadzonego na start.
seku pisze:Czy ten niedobór światła może być przyczyną pojawienia się glonów czy raczej inne powody?
Za mało roślin....
seku pisze:Zauważyłem że czasem ryby pływają ogonem w górę
Po jakim czasie od zalania wpuściłeś ryby? Jaki masz filtr? Poruszają szybko pokrywami skrzelowymi?
seku pisze:wiem że wymagane około 0,5 W/l
Wcale nie. Na LT wystarczy już nawet 0,3W/L i inne drobiazgi.

Awatar użytkownika
Lermi
Akwarysta
Pojemność akwarium: 450
Imię: Kinga
Kontakt:

Post autor: Lermi » 2010-10-15, 22:56

Kosiarki generalnie są wrażliwe, więc wykończyć je mogło wiele...
seku pisze:Jeśli chodzi o rośliny to nie znam nazw ale jest ich 3 sztuki (jedna z długimi liśćmi).
Bez zdjęcia to i Salomon nie pomoże. Nie musi być Twoje akwarium, wystarczy roślina taka jak Twoja na innym zdjęciu.
seku pisze: takie czarne i włosowate oraz brunatny nalot osadzający się na szybach oraz na liściach.
Poszukaj na forum, to już było :hyhy: To krasnorosty - takie wredzizny, które trudno zwalczyć. Po pierwsze nalezy je bezwzględnie usunąć z akwarium. Po drugie..zobacz jakie masz rośliny. To powinno trochę wyjaśnić.
Brunatny nalot to okrzemki. Poszukaj na forum - to już było. Dodanie świetlówki powinno tu poprawić sytuację, ale zanim to zrobisz...zobacz jakie masz rośliny.
Wbrew temu, co sobie właśnie myślisz, nie jest to wcale złośliwość z mojej strony. Po prostu jak masz anubiasy a ktoś Ci napisze - dawaj więcej światła, to Cię pogrąży. A jak masz Limnophila aromatica to i tak nasze rady będą bez sensu.
Co do sposobu pływania ryb, to może na dobry początek skończ jedną kurację.
Nie tylko chłopaki lubią robaki

seku
Nowicjusz

Post autor: seku » 2010-10-17, 21:44

Cześć, załączam kilka zdjęć dot. roślinek. Trochę je musiałem przyciąć więc nie wyglądają zbyt okazale.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Silverrro
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 126
Imię: Sylwek
Nazwisko: R

Post autor: Silverrro » 2010-10-17, 22:13

No tak na moje oko to marnie.
proponuje jakiś korzonek moze i napewno wyrzuć ten dzbanek czy coś porcelanowego (1 zdjecie lewy dolny róg) nie pasuje tam
spróbuj dac jednolite dło np czarne lub niebieskie.
dosadź roislin duuuuuużo roslin albo czekamy jak się rosrośnie :rotfl:

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum

Post autor: maradona » 2010-10-18, 15:03

Silverrro pisze:dosadź roislin duuuuuużo roslin albo czekamy jak się rosrośnie
Trochę to potrwa jak się ma samo rozrosnać. Dosadź np.nurzańce, żabienice, ludwigię, bacopę, najas, blyxa japonica, jakiś korzonek i na niego microsorium.
Proponuję czarne tło-doda głebi akwarium.

mepirax
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 160
Imię: Jêdrek

Post autor: mepirax » 2010-10-18, 15:53

macie mu pomoc, nie oceniac via psp

seku
Nowicjusz

Post autor: seku » 2010-10-18, 18:48

jak to się mówi - nad gustem się nie dyskutuje :). Oczywiście macie rację co do roślin - jest ich bardzo mało - było około 3 razy więcej ale tak je opanowały krasnorosty (czy jakoś tak), że część musiałem usunąć. Na początek chciałem powalczyć nad glonami, bo szkoda mi coś kupować nowego a potem patrzeć jak wszystko marnieje.

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum

Post autor: maradona » 2010-10-18, 19:13

Im więcej roślin tym mniej glonów. ;)

Awatar użytkownika
Lermi
Akwarysta
Pojemność akwarium: 450
Imię: Kinga
Kontakt:

Post autor: Lermi » 2010-10-19, 00:49

seku pisze: 2 świetlówki 18W 6500K oraz 10 000 K - philips - wiem że wymagane około 0,5 W/l, ale rośliny przy tym oświetleniu rosną
Rosną, ale wolno. Jak widać to co jest na nich rośnie szybciej.
Przy takim oświetleniu daje się dużo roślin i praktycznie przycina tylko w celu zagęszczania. Jak chcesz żeby na serio coś z nich było to trzeba dołożyć swiatła. Albo roślin, inaczej będzie słabo.
Pierzaste rośliny to rozumiem, ale dlaczego z reszty nie zdejmujesz tego nalotu to już nie rozumiem. To jakbyś musiał oddychać z siatką plastikową na głowie. Tylko czekać, aż padną. Doraźnie usuwaj co się da z liści (nawet codziennie jak trzeba). Jeśli to nalot, nie ma problemu.
Żeby walczyć z glonami trzeba mieć czym. Rośliny pomagają i to znacznie. Na razie nie polecam dokupowania czegokolwiek bo masz właściwie świeży zbiornik :/ Jak stosowałeś leki to już pozamiatane. Trzeba poczekać i na bieżąco czyścić weteranów, a po 2-3 tyg można myśleć o większej ilości zielonego.
Nie tylko chłopaki lubią robaki

seku
Nowicjusz

Post autor: seku » 2010-10-19, 18:18

dziś było czyszczenie + wymiana wody+dawka preparatu na ospę. Zobaczymy co się będzie działo.

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum

Post autor: maradona » 2010-10-19, 18:55

seku pisze:wymiana wody
Co masz na myśli?

seku
Nowicjusz