Moje pierwsze akwarium
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Zbyszek
Moje pierwsze akwarium
Właśnie zostałem akwarystą
Nigdy w życiu nie hodowałem rybek a jedyny kontakt z tymi zwierzetami miałem podczas wędkowania
Zupełnie nie wiedziałem od czego zacząć, ale doszedłem do wniosku że najlepiej jest najpierw cokolwiek się dowiedzieć o temacie.
Po kilku "poradach" zdecydowałem się kupić moje pierwsze akwarium. Podobno dla początkujących najlepsze jest akwarium około 50-80 litrów.
Wybrałem 60 litrów kierując się mniej więcej średnią arytmetyczną. Teraz rybki - przynajmniej tak myślałem - okazało się że rybki to decyzja ostatnia, przede wszystkim należy się uzbroić w różnego rodzaju sprzęt (ile tego jest )
Kupiłem więc akwarium 60 litrów, do tego grzałka 75 W z termostatem, napowietrzacz (tu niestety wpadka bo jak dla mnie to zbyt głośne urządzenie). Akwarium kupiłem tzw. gotowe czyli wyposażone w filtr denny i oświetlenie. Do tego Żwirek, jakieś ozdoby (tu rządził syn) i rośliny (tu sprzedawca mi proponował). Niestety później dowiedziałem się , że akwarium "potrzebuje" tła, niestety akwarium już jest napełnione i rybki wpuszczone więc chyba nie można z tym nic już zrobić. Miejsce dla akwaium wybrałem przypadkowo - czytaj: tam gdzie było miejsce w mieszkaniu. Moim zdaniem to z miejscem trafiłem, bo znajduje się ono na ścianie gdzie jest okno (południe), ale umieszczone w meblu, gdzie normalnie ludzie umieszczają telewizor (słońce nie świeci w akwarium). Zasadziłem polecone roślinki ( niestety nie zapisałem sobie nazw tych roślinek) w żwirku., dodałem poleconych przez sprzedawcę chemicznych uzdatniaczy wody (woda "kranówa") + uzdatniacza dla roślinek i potas ( tego nie wiem po co), po czym poczekałem około 4 dni i kupiłem rybki.
I tu seria pytań:
Na dzień dzisiejszy w akwarium są takie rybki:
kirys pstry 2szt,kirys panda 1 szt, platynka 3 szt, Kardynałek 5szt, molinezja mała 3 szt.
1. Czy można dokupić jeszcze trochę rybek , jeśli tak to jakie? (słyszałem, że niektóre się wzajemnie nie lubią lub walczą i/lub zjadają się)
2.Wydaje mi się, że można jeszcze dołożyć roślinek ale zupełnie nie wiem jakie i ile?
3. Jaka powinna być temperatura dla tych rybek ( intuicyjnie nastawiłem 25C - ne termometrze tyle jest)
4. Jak karmić te rybki , ile jedzenia im dawać?
5. Pytanie generalne: Czy można cokolwiek zmieniać w akwarium jeśłi już są w nim rybki, mam na myśli dołożenie roślinek, wrzucanie tych odżywek dla roślin , potasu itp.?? Czy istnieje sposob na zamontowanie jakiegoś tła gdy już jest woda i rybki ( akwarium nie posiada szklanej tylnej ściany tylko czarną)
Bardzo byłbym wdzięczny za wszekie uwagi i porady
Nigdy w życiu nie hodowałem rybek a jedyny kontakt z tymi zwierzetami miałem podczas wędkowania
Zupełnie nie wiedziałem od czego zacząć, ale doszedłem do wniosku że najlepiej jest najpierw cokolwiek się dowiedzieć o temacie.
Po kilku "poradach" zdecydowałem się kupić moje pierwsze akwarium. Podobno dla początkujących najlepsze jest akwarium około 50-80 litrów.
Wybrałem 60 litrów kierując się mniej więcej średnią arytmetyczną. Teraz rybki - przynajmniej tak myślałem - okazało się że rybki to decyzja ostatnia, przede wszystkim należy się uzbroić w różnego rodzaju sprzęt (ile tego jest )
Kupiłem więc akwarium 60 litrów, do tego grzałka 75 W z termostatem, napowietrzacz (tu niestety wpadka bo jak dla mnie to zbyt głośne urządzenie). Akwarium kupiłem tzw. gotowe czyli wyposażone w filtr denny i oświetlenie. Do tego Żwirek, jakieś ozdoby (tu rządził syn) i rośliny (tu sprzedawca mi proponował). Niestety później dowiedziałem się , że akwarium "potrzebuje" tła, niestety akwarium już jest napełnione i rybki wpuszczone więc chyba nie można z tym nic już zrobić. Miejsce dla akwaium wybrałem przypadkowo - czytaj: tam gdzie było miejsce w mieszkaniu. Moim zdaniem to z miejscem trafiłem, bo znajduje się ono na ścianie gdzie jest okno (południe), ale umieszczone w meblu, gdzie normalnie ludzie umieszczają telewizor (słońce nie świeci w akwarium). Zasadziłem polecone roślinki ( niestety nie zapisałem sobie nazw tych roślinek) w żwirku., dodałem poleconych przez sprzedawcę chemicznych uzdatniaczy wody (woda "kranówa") + uzdatniacza dla roślinek i potas ( tego nie wiem po co), po czym poczekałem około 4 dni i kupiłem rybki.
I tu seria pytań:
Na dzień dzisiejszy w akwarium są takie rybki:
kirys pstry 2szt,kirys panda 1 szt, platynka 3 szt, Kardynałek 5szt, molinezja mała 3 szt.
1. Czy można dokupić jeszcze trochę rybek , jeśli tak to jakie? (słyszałem, że niektóre się wzajemnie nie lubią lub walczą i/lub zjadają się)
2.Wydaje mi się, że można jeszcze dołożyć roślinek ale zupełnie nie wiem jakie i ile?
3. Jaka powinna być temperatura dla tych rybek ( intuicyjnie nastawiłem 25C - ne termometrze tyle jest)
4. Jak karmić te rybki , ile jedzenia im dawać?
5. Pytanie generalne: Czy można cokolwiek zmieniać w akwarium jeśłi już są w nim rybki, mam na myśli dołożenie roślinek, wrzucanie tych odżywek dla roślin , potasu itp.?? Czy istnieje sposob na zamontowanie jakiegoś tła gdy już jest woda i rybki ( akwarium nie posiada szklanej tylnej ściany tylko czarną)
Bardzo byłbym wdzięczny za wszekie uwagi i porady
- Bartekskk5
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Bartek
- Kontakt:
Re: Moje pierwsze akwarium
Uhuhu teraz będzie krytyka...
1. Za wcześnie wpuszczone rybki.
2. Zła obsada rybek - molinezje minimum 160l, kardynałki wolą chłodniejszą wodę, kiryski stadne.
3. Potas to taki nawóz, nie ma przeciwwskazań do stosowania nawozów przy rybach ;)
4. W zasadzie tło da się zamontować.
5. Roślinyt możesz przesadzać, wyrywać dodawać, wszystko ;)
1. Za wcześnie wpuszczone rybki.
2. Zła obsada rybek - molinezje minimum 160l, kardynałki wolą chłodniejszą wodę, kiryski stadne.
3. Potas to taki nawóz, nie ma przeciwwskazań do stosowania nawozów przy rybach ;)
4. W zasadzie tło da się zamontować.
5. Roślinyt możesz przesadzać, wyrywać dodawać, wszystko ;)
Akwarium 25l obsada:
XX - Krewetki Sakura Red Grade & Red Cherry
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/13802,45.htm
Akwarium 20l obsada:
2 - Gupik koloru pomarańczowego
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... htm#138462
Akwarium 20l obsada:

-
- Nowicjusz
ad.1 Kierowałem sie poradą,że kiedyś trzeba było czekać dłużej aby akwarium się "zrobiło", ale podobno teraz nie trzeba tak długo czekać ( w dobie chemicznych uzdatniaczy), nie dyskutuję z tym bo się nie znam. Mam nadzieję że rybki to przeżyją
ad.2 Masz jakieś rozwiązanie z tymi molinezjami (mam je komuś oddać)? Skoro kiryski stadne tzn. ile ich powinno być 6-8szt? co do kardynałków to zmniejszyłem temp. na 24C. Czy te ryby razem wzięte mogą ze sobą "współżyć"?
ad.3 acha ok , znaczy nie szkodzi rybkom . Pytanie dodatkowe czy trzeba go co jakiś czas dodawać ?
ad.4 Coś tam spróbuję wykombinować
ad.5 No to fajnie , bo wydaje mi się że trochę łyso jest
ad.2 Masz jakieś rozwiązanie z tymi molinezjami (mam je komuś oddać)? Skoro kiryski stadne tzn. ile ich powinno być 6-8szt? co do kardynałków to zmniejszyłem temp. na 24C. Czy te ryby razem wzięte mogą ze sobą "współżyć"?
ad.3 acha ok , znaczy nie szkodzi rybkom . Pytanie dodatkowe czy trzeba go co jakiś czas dodawać ?
ad.4 Coś tam spróbuję wykombinować
ad.5 No to fajnie , bo wydaje mi się że trochę łyso jest
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Bartekskk5
- Akwarysta
- Kontakt:
Szczerze mówiąc, to chemia w akwarium nie pomaga... Im mniej sztucznego tym lepiej, te uzdatniacze często nie pomagają.
Do molinezji oddaj je, tak samo kardynałki i kiryski pandu.
Dokup z 3 kiryski pstre (jak już oddasz wspomniane wyżej ryby), dokup 15 neonków, no ale przede wszystkim zrób porządek w akwarium:
1. Jakaś łódka, jak wyżej wspominałem - im mniej sztucznego tym lepiej ;) Tylko nie wiadomo jak zareaguje synek
Zamiast tego proponuje kokos i/lub korzeń
2. Te większe kamienie radziłbym Ci wywalić
3. Rośliny mają zasadę - wyższe na tył niskie na przód, uporządkować i dokupić może ciut więcej
I to chyba by było na tyle.
Pomogłem? Kliknij
Do molinezji oddaj je, tak samo kardynałki i kiryski pandu.
Dokup z 3 kiryski pstre (jak już oddasz wspomniane wyżej ryby), dokup 15 neonków, no ale przede wszystkim zrób porządek w akwarium:
1. Jakaś łódka, jak wyżej wspominałem - im mniej sztucznego tym lepiej ;) Tylko nie wiadomo jak zareaguje synek

2. Te większe kamienie radziłbym Ci wywalić
3. Rośliny mają zasadę - wyższe na tył niskie na przód, uporządkować i dokupić może ciut więcej
I to chyba by było na tyle.
Pomogłem? Kliknij

Akwarium 25l obsada:
Akwarium 20l obsada:
Akwarium 20l obsada:

- Mikos
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Co do tła, skoro tylna ściana jest czarna to ja już bym nic nie kombinował,bo najładniejsze tła to są właśnie czarne a nie jakieś fototapety, a tła strukturalne (wewnętrzne) zmniejszają pojemność użytkową. Przeglądnij sobie galerie to zobaczysz że jest sporo pięknych akwa z czarnym tłem. Na pierwszy przykład może być moje akwa może nie jest piękne ale ma czarne tło. (link w stopce)
Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania 
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/12848,45.htm

- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Akwarium MUSI dojrzewać 2 tygodnie bez ryb i chemii. Ale za to z roślinami i filtrem.zeb13 pisze:dodałem poleconych przez sprzedawcę chemicznych uzdatniaczy wody (woda "kranówa") + uzdatniacza dla roślinek i potas ( tego nie wiem po co), po czym poczekałem około 4 dni i kupiłem rybki.
Kup 5, a jednego gatunku. Polecam pandy.zeb13 pisze:kirys pstry 2szt,kirys panda 1 szt
molinezja 150l, kardynałek woli chłodniejszą wodę, platka OK.zeb13 pisze:platynka 3 szt, Kardynałek 5szt, molinezja mała 3 szt.
Żarełko urozmaicone. Płatki, granulki, robale. Ja karmię ovo-vit, bio-vit, jakiś witaminizowany, vitality&color granulki i dla kirysków jakieś tabletki.zeb13 pisze:4. Jak karmić te rybki , ile jedzenia im dawać?
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
maradona napisała właściwie wszystko, ja tylko dodam że nawet z chemia akwarium musi odstać 2 tygodnie pry tym litrażu ( na przyszłość będziesz wiedział)
zeb13, a teraz rada, prośba, sugestia w żadnym wypadku i pod żadnym pozorem nie słuchaj się ludzi w akwarystycznym (mówię o sprzedawcach)
to tak ucieszy cie fakt, że dodatkowy napowietrzacz po za filtrem jest zbędny, chociaż do hałasu da się przyzwyczaić, konieczny jest dobry filtr, standardowo znacznie za mało roślin,, oświetlenie powinno mieć 30W i powinny być to świetlówki, potrzebne również a raczej przydatne jest CO2 (10 zł bimbrowwnia lub powyżej 100zł butla z rozprowadzeniem), jak to z tyłu to koralowiec to go wyjmij - zatwardza wodę a większość ryb woli miękką,
pod żwirem powinie być podkład a jak go nie ma to kup/zrób kulki gliniano-torfowe
zeb13, a teraz rada, prośba, sugestia w żadnym wypadku i pod żadnym pozorem nie słuchaj się ludzi w akwarystycznym (mówię o sprzedawcach)
to tak ucieszy cie fakt, że dodatkowy napowietrzacz po za filtrem jest zbędny, chociaż do hałasu da się przyzwyczaić, konieczny jest dobry filtr, standardowo znacznie za mało roślin,, oświetlenie powinno mieć 30W i powinny być to świetlówki, potrzebne również a raczej przydatne jest CO2 (10 zł bimbrowwnia lub powyżej 100zł butla z rozprowadzeniem), jak to z tyłu to koralowiec to go wyjmij - zatwardza wodę a większość ryb woli miękką,
pod żwirem powinie być podkład a jak go nie ma to kup/zrób kulki gliniano-torfowe
-
- Nowicjusz
AIDI dzięki za rady, właśnie sam doszedłem do wniosku że facet w sklepie nie bardzo wie co mówi, a jak nie wie co mówi tzn. że chce mi wcisnąć jak najwięcej się da.
Masz rację w filtrze dennym jest napowietrzacz, ale skoro już mam napowietrzacz to też pracuje.
Dokupiłem 3 kiryski - 1 spiżowy i 2 pstre. Nie wiem czemu one takie wesołe bo sobie urządzają ślizgawkę do góry na bąbelkach.
Molinezja będzie do oddania (kolega ma 220l i tylko 10 rybek).
Musiałem pójść na kompromis, żona aboslutnie nie zgodziła się na pozostawienie akwarium w pokoju, więc musiałem przenieść je do kuchni (ciężkie to to było)
Dorzuciłem też trochę roślinek.
Masz rację w filtrze dennym jest napowietrzacz, ale skoro już mam napowietrzacz to też pracuje.
Dokupiłem 3 kiryski - 1 spiżowy i 2 pstre. Nie wiem czemu one takie wesołe bo sobie urządzają ślizgawkę do góry na bąbelkach.
Molinezja będzie do oddania (kolega ma 220l i tylko 10 rybek).
Musiałem pójść na kompromis, żona aboslutnie nie zgodziła się na pozostawienie akwarium w pokoju, więc musiałem przenieść je do kuchni (ciężkie to to było)
Dorzuciłem też trochę roślinek.
- Confused_
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Anna
- Kontakt:
Jakie piękne akwarium :przestraszony: :przestraszony: :o
Pięknie wyposażone, śliczne rybki (;
Pięknie wyposażone, śliczne rybki (;
Całe forum pozdrawia [you]! 

-
- Nowicjusz
A zapomniałem dodać kolega dał mi jakieś ślimaki i powiedział ,że się przydadzą w akwarium . Nie pamiętam ich nazwy , ale nazywał je jakoś śrubokręty czy świderki ( coś w tym stylu)
[ Dodano: 2010-10-23, 13:26 ]
Cześc confused. Musisz mieć dobry wzrok skoro widzisz rybki (oprócz pomarańczowych) na tym zdjęciu, i zupełnie nie rozumiem Twojego"zachwytu"
[ Dodano: 2010-10-23, 13:26 ]
Cześc confused. Musisz mieć dobry wzrok skoro widzisz rybki (oprócz pomarańczowych) na tym zdjęciu, i zupełnie nie rozumiem Twojego"zachwytu"
- Confused_
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Anna
- Kontakt:
Bo akwarium naprawdę piękne
Ładnie wyposażone, roślinki też fajne, ogółem bardzo mi się podoba 

Całe forum pozdrawia [you]! 

-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
zeb13, fakt świderki sa bardzo pożyteczne (dzięki nim niema stref beztlenowych (a strefy beztlenowe tworzą szkodliwe związki azotowe), na glony (o ile się pokażą) najlepsze są amplurie (też ślimaki), co do akwa fakt ładnie wyszło
- Mikos
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Dolej wody tak żeby dla obserwatora nie było widoczne lustro wody.
PS. Całkiem fajne to akwa Ci wyszło.
PS. Całkiem fajne to akwa Ci wyszło.
Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania 

-
- Nowicjusz
Co do poziomu wody to sugerowałem się oznaczeniami na akwarium. Na tylnej ściance są znaki high oand low water level, więc napełniłem po znaczek. Poza tym w prawym górnym rogu tylnej ścianki jest kratka od filtru i nie wiem czy może ona być całkowicie zanurzona w wodzie.
[ Dodano: 2010-10-23, 13:56 ]
Poza tym mam jeszcze w domu jednego :wroga"
rybek, więc dobrze że akwarium jest zamknięte ;)
[ Dodano: 2010-10-23, 13:56 ]
Poza tym mam jeszcze w domu jednego :wroga"

- Bartekskk5
- Akwarysta
- Kontakt:
Na prawde wam się tak bardzo podoba to akwarium? No fakt, nie jest brzydkie ale można jeszcze coś zrobić ;) Ogólnie daje 7/10 pkt.
Akwarium 25l obsada:
Akwarium 20l obsada:
Akwarium 20l obsada: