Identyfikacja ryb
Moderator: ModTeam
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Identyfikacja ryb
A nie zwinnik jarzeniec?
- hidax
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Proszę o identyfikację płci moich ramirezek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
60 Główne
30 Narybkowe
30 Narybkowe
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 250
- Imię: Krzysiek
- Nazwisko: Marciniak
- Kontakt:
zdjęcie 1
z przodu samiec, z tyłu samica
zdjęcie 2
na dole samiec, na górze samica (może sięm mylę zamazane bardzo)
zdjęcie 3
raczej samczyk nie jestem pewien
zdjęcie 4
samiczka
zdjęcie 5
samczyk
Jeszcze raz mówię mogą być w tym błędy, ale może inny akwarysta poprawi mój post
z przodu samiec, z tyłu samica
zdjęcie 2
na dole samiec, na górze samica (może sięm mylę zamazane bardzo)
zdjęcie 3
raczej samczyk nie jestem pewien
zdjęcie 4
samiczka
zdjęcie 5
samczyk
Jeszcze raz mówię mogą być w tym błędy, ale może inny akwarysta poprawi mój post
- hidax
- Stały bywalec
- Kontakt:
A więc tak.
3 i 4 zdjęcie to jest jedna rybka.
to już sam nie wiem.
3 i 4 zdjęcie to jest jedna rybka.

to już sam nie wiem.

60 Główne
30 Narybkowe
30 Narybkowe
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
to jak jedna ta sama to pewnie samiczka
chociaż sam nie wiem... Jak się wybarwią będzie znacznie łatwiej płeć rozróżnić ;)

- hidax
- Stały bywalec
- Kontakt:
Już wiem że ta mniejsza na 99% to samiczka. 
Dzięki za pomoc.

Dzięki za pomoc.
60 Główne
30 Narybkowe
30 Narybkowe
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: s³awek
Mam prośbę o identyfikację tej pielęgnicy i określenie jej płci

te plamy dorysowałem bo ma takie,ale zdjęcie robiłem jak była blada po przeniesieniu do nowego akwa

te plamy dorysowałem bo ma takie,ale zdjęcie robiłem jak była blada po przeniesieniu do nowego akwa

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
To Hypselecara Tempolaris. Synonimy to cichlasoma temporale, telmatochromis temporalis, acara temporalis. Bardzo ładna ryba, jak na wielkie pielęgnice stosunkowo spokojna. Osiąga 25-30cm. Trzyma się ją zwykle w parach, w niezbyt dobrych warunkach ma przytłumione barwy, lecz potrafi się w zadbanym akwa pięknie wybarwić
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... 9,r:26,s:0 Myślę że pawiookie w akwa z tym dość spokojnym gigantem to nie najlepszy wybór, lepiej pasuje do uaru, severum, skośnopręgich.
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... 9,r:26,s:0 Myślę że pawiookie w akwa z tym dość spokojnym gigantem to nie najlepszy wybór, lepiej pasuje do uaru, severum, skośnopręgich.
-
- Forumowicz
- Imię: s³awek
dzięki.
poczytam trochę o nich.czy trzymanie ich jest złym pomysłem jeszcze nie wiem.
wziąłem je od gościa,który taką obsadę miał ponad pół roku więc może się zaakceptowały.
znalazłem coś o nich,więcdla innych zainteresowanych:
Synonimy:
Cichlasoma temporale, Heros temporalis, H. goeldii, Acara crassa, Cichlasoma hellabrunni
Długość: około 20cm.
Parametry wody: Ph 7-7,5, TwO 5-8°n, TwW 5°n, temperatura 26°C.
Pochodzenie: Północna część Ameryki południowej: rzeka Amazonka.
Ubarwienie: Ciało szaro-żółte. Dwie czarne plamy - jedna znajduje się na środku boku ryby, druga jest w górnej części nasady ogona. Głowa, płetwy i brzuch w kolorze fioletowo-różowym.
Pokarm: Wszystkożerna, lecz głównie żywy.
Dymorfizm płciowy: Samica nieznacznie mniejsza, dorosły samiec posiada piękny!!! góz na głowie.
Zachowanie: Stosunkowo łagodna. Jedynie podczas tarła wykazuje agresywność.
Rozmnażanie: Nie powinno sprawiać większych trudności. Para powinna dobrać się sama z gromadki wychowywanych od młodego ryb. Wodę powinna cechować średnia twardość i lekka alkaliczność - pH około 7,5. Ryby nie ukrywają ikry i składają ją na kamieniach oraz innych tego typu płaskich przedmiotach. Sporadycznie ikra składana jest w grotach. Rodzice opiekują się ikrą, przy czym rola samca skupiona jest bardziej na pilnowaniu młodych, a samicy na ich karmieniu. Jeżeli nie zdecydujemy się usunąć młodych ze zbiornika, to będziemy świadkami wyjątkowo ciekawej opieki nad młodymi. W temperaturze 26°C larwy wylęgają się po około 3 dniach, a po kolejnych 4 zaczynają pływać. W tym czasie powinniśmy karmić narybek małymi oczlikami lub drobnymi pokarmami suchymi (Tetra MikroMin, Sera Micropan). Jeśli rybki nie znają odpowiednio drobnego pokarmu, to rodzice chwytają większe kawałki, żują je i po rozdrobnieniu wypluwają nad gniazdem z młodymi. Narybek rośnie stosunkowo szybko. Dobrana para bardzo często pozostaje sobie wierna do końca życia.
poczytam trochę o nich.czy trzymanie ich jest złym pomysłem jeszcze nie wiem.
wziąłem je od gościa,który taką obsadę miał ponad pół roku więc może się zaakceptowały.
znalazłem coś o nich,więcdla innych zainteresowanych:
Synonimy:
Cichlasoma temporale, Heros temporalis, H. goeldii, Acara crassa, Cichlasoma hellabrunni
Długość: około 20cm.
Parametry wody: Ph 7-7,5, TwO 5-8°n, TwW 5°n, temperatura 26°C.
Pochodzenie: Północna część Ameryki południowej: rzeka Amazonka.
Ubarwienie: Ciało szaro-żółte. Dwie czarne plamy - jedna znajduje się na środku boku ryby, druga jest w górnej części nasady ogona. Głowa, płetwy i brzuch w kolorze fioletowo-różowym.
Pokarm: Wszystkożerna, lecz głównie żywy.
Dymorfizm płciowy: Samica nieznacznie mniejsza, dorosły samiec posiada piękny!!! góz na głowie.
Zachowanie: Stosunkowo łagodna. Jedynie podczas tarła wykazuje agresywność.
Rozmnażanie: Nie powinno sprawiać większych trudności. Para powinna dobrać się sama z gromadki wychowywanych od młodego ryb. Wodę powinna cechować średnia twardość i lekka alkaliczność - pH około 7,5. Ryby nie ukrywają ikry i składają ją na kamieniach oraz innych tego typu płaskich przedmiotach. Sporadycznie ikra składana jest w grotach. Rodzice opiekują się ikrą, przy czym rola samca skupiona jest bardziej na pilnowaniu młodych, a samicy na ich karmieniu. Jeżeli nie zdecydujemy się usunąć młodych ze zbiornika, to będziemy świadkami wyjątkowo ciekawej opieki nad młodymi. W temperaturze 26°C larwy wylęgają się po około 3 dniach, a po kolejnych 4 zaczynają pływać. W tym czasie powinniśmy karmić narybek małymi oczlikami lub drobnymi pokarmami suchymi (Tetra MikroMin, Sera Micropan). Jeśli rybki nie znają odpowiednio drobnego pokarmu, to rodzice chwytają większe kawałki, żują je i po rozdrobnieniu wypluwają nad gniazdem z młodymi. Narybek rośnie stosunkowo szybko. Dobrana para bardzo często pozostaje sobie wierna do końca życia.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Powinny sobie spokojnie poradzić z pawiookimi ogólnie rzecz biorąc, ale wolą spokojne ryby obok siebie, bo same są spokojne. W sumie z pawiookimi nawet i paletki można trzymać, ponieważ miałem dorosłe dyskowce w akwarium, znajomy potrzebował na jakiś czas odstawić 22cm pawiooką no i zgodziłem się. Była u mnie dwa tygodnie, na początku się kłóciła z dominującą paletą, ale po jakimś czasie zapanowała zgoda i obydwie stroniły raczej od siebie niż się kłóciły. Ale to i tak oczywiste że palety to nie do pawiookich, podobnie jest z temporalisami.
-
- Nowicjusz
- Imię: Marcin
Witajcie,
poproszę o utwierdzenie mnie w przekonaniu. Gdy otrzymywałem tę rybkę, mówiono mi o prętniku (bodaj miodowym), ale na moje oko jest to gurami. Mam rację? Darujcie jakość zdjęcia, myślę, że dla potwierdzenia nie będzie to wielkim problemem.
Ukłony,
eMJot
poproszę o utwierdzenie mnie w przekonaniu. Gdy otrzymywałem tę rybkę, mówiono mi o prętniku (bodaj miodowym), ale na moje oko jest to gurami. Mam rację? Darujcie jakość zdjęcia, myślę, że dla potwierdzenia nie będzie to wielkim problemem.
Ukłony,
eMJot
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
To jest gurami niebieskie.
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Gurami niebieskie odmiana złota.