problem z roslinkami

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

cinnas
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 120
Imię: Marcin

problem z roslinkami

Post autor: cinnas » 2010-10-23, 00:24

Witam jestem tu nowy tak więc witam wszystkich:-) przechodze do nurtujących mnie pytań:-) mam akwarium 120l oświetlenie to 2 zwykłe jarzeniówki Leuci 6500*k DAYLIGHT 18W T8 TI długość jarzeniówki to 60cm. i pytanie moje brzmi czy 2 takie jarzeniówki dostarczają wystarczająco dużo światła na moje akwarium 120l. akwarium w stosunku do roślinek? dodam ze dużo roślinek po kilku-nastu dniach od kupienia obumiera w akwarium bardzo mnie to irytuje ze tak powiem nie wiem dlaczego może zbyt mało światła mają? może kupić jarzeniówki co mają więcej niż 18W??? następne pytanko czym nawozić roślinki według was? czy zrobić CO2 ,,ocet i soda" a co sądzicie na CO2 w płynie lepsze? czy może ze nie podmienia się wody też ma wpływ no i jeszcze jedno pytanko jak mam filtr wewnętrzny to dołączyć do niego pojemnik i dać tam krążki ceramiczne lub coś innego co wspomoże roślinki? dużo tych pytań czekam na odpowiedz i pomoc pozdrawiam:-)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270

Re: problem z roslinkami

Post autor: marthinez » 2010-10-23, 08:54

Witaj.
Pierwsza rzecz jaką musisz zrobić to opisać swoje akwarium dokładniej.
Jakie to rośliny, ile ich jest (pomocne było by zdjęcie), jakie masz podłoże, jaki sprzęt (filtr juz wymieniłeś), parametry wody jeśli znasz, jak dbasz o zbiornik, co w nim pływa lub pełza?

Prosił bym także o używanie dużych liter.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

cinnas
Nowicjusz

Post autor: cinnas » 2010-10-23, 19:58

tak wiec teraz kupiłem trochę roślinek robię restart akwa zaczynam od podłoza kupiłem floredepot firmy sera pod roślinki na to posadzę roślinki i przykryje kamyczkami, kupiłem z allegro roślinki już podaję co kupiłem tak wiec

1.: Limnophila Aromatica 3 sztuki do 20cm - Lileopsis Brasiliensis (Trawka Brazylijska) 30 ukorzenionych sadzonek - Limnophila Aquatica 2 sztuki do 20cm - Libelia cardinalis-szkorłatna 1 sztuka - Bacopa Australis 6 sztuk do 15cm - Valisneria Americana 5 sztuk do 50cm - kryptokoryna wetii brown 2 sztuki

2.Mech Phoenix Moss (Fissidens fontanus) Subwassertang- Lomariopsis lineata - round pelia

3.ROTALA INDICA 5szt około 15cm ,Ludwigia repens-6szt około 15cm,Hygrophila polisperma-5sz,Hygrophila Rosaeneris(rarytas) -3szt około 15cm,Cryptocoryne wendtii-2sadzonki,rotala,Heteranthera zosterifolia - 4szt, Sagitarria subulata - 6szt kszaczki,Kryptokoryna (zwartka Wendta)-2sadzonki,LYSIMACHIA AQUATICA-5szt około 10cm,Glossostigma-10stuk,Rotala Macrandra (rarytas)-3szt DIDIPLIS DIANDRA(rarytas) 5szt około 10cm,Limnophila sessiliflora -5szt 0koło 15cm

te o to roślinki zakupiłem na allegro bo te ze sklepu zawsze mi po jakims czasie padały tak więc chę teraz spróbować czy roślinki od akwarystów są lepsze niz te ze sklepu kupiłem nawóz Symfonia Złota + K + Fe + E202 + E300 filtr wewnętrzny 650l.

rybki to 6 neonkow innesa 4 tetry 4 rozbory klinowe bocja wspaniała glonojad kirysek tygrysi i jeszcze 2 rybki nie pamietam nazwy wiem ze zjadają glony
Chcę aby moje akwarium było bardzo zielone poprawłem oświetlenie mocniejsze lampy raz druge załozyłem folię odblaskowa tak ze światlo sie odbija moje pytanie jest co do CO2 jakie polecacie płyn, bimbrownia czy ocet+soda? parametry wody niestety nie podam bo będe ją zmieniał proszę o porady co do roślinek w akwarium aby i te mi nie zmiarniały jak te ze sklepów

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270

Post autor: marthinez » 2010-10-23, 22:18

Praktycznie większość roślin, które zakupiłeś wymaga światła na minimalnym poziomie 0,5W/l, bez względu na odbłyśniki oraz co2.
Osobiście nie używam bimbrowni, więc nie pomogę.

Radził bym zacząć lekture forum, a zwłaszcza dział rośliny oraz galeria (tutaj akwaria roslinne) i podpatrzył czego używają akwaryści i jak doszli do efektów.
Opisywanie tutaj wszystkiego na tematy roślinne zajęło by kilka stron.

I przykro mi, ale za ignorowanie próśb moderatora otrzymujesz ostrzeżenie.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

cinnas
Nowicjusz

Post autor: cinnas » 2010-10-24, 10:08

ok. dzieki

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2010-10-24, 21:50

cinnas, przy tych roślinach więcej światła to przede wszystkim. Bimbrownia będzie dobrym rozwiązaniem, choć ja ostatnio leję EC i też jest całkiem dobrze. No i podmiany wody też raz na 2-3 tyg. w ilości około 10-20% się przydadzą jeśli masz gęsto obsadzony zbiornik z podaną obsadą.

ODPOWIEDZ