Parę pytań
Moderator: ModTeam
- wojtek229
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: wojtek
Re: Parę pytań
Kurcze i teraz nie wiem... (pieniędzy brak...) sprzęt niby mam.. ale chyba niezbyt dobry.. chyba że na jakiś czas zostawic ten co mam.. Aquael filtr akwaryjny - turbinowy .. typ fat-3 230v ~50 Hz 2,9 W, Q max 450l/h .. a poźniej zakupie ten aqua szut.... Musze jeszcze rośliny kupić itd.. A pieniędzy ubywa :przestraszony: :przestraszony:
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Przy zakładaniu i pielęgnacji akwarium trzeba się liczyć z kosztami.
Dlatego nie należy się spieszyć - wszystko zbierać powolutku i spokojnie
Dlatego nie należy się spieszyć - wszystko zbierać powolutku i spokojnie

- wojtek229
- Stały bywalec
Oki ;] Teraz mam pytanie do "nawozu" chodzi mi o ziemię .. to ma być ziemia ogrodowa .. czyli że jak.. ide do sklepu ogrodniczego.. i kupuje .. Tylko ta ziemia to ma być jakaś specjalna odmiana ? (torf np.) ?
-
- Moderator
- Kontakt:
Naturalna ziemia bez żadnych dodatków ;)
Ja jeszcze w jednym akwarium używałem keramzytu, ale już Ci nie mieszam
Ja jeszcze w jednym akwarium używałem keramzytu, ale już Ci nie mieszam

- wojtek229
- Stały bywalec
No troche tego sporo... A co do tych filtrów to może jak masz czas ;] (czas to pieniądz) .. pomogłbyś mi wybrać ten filtr ? Aquael może są dobre? Kilka nazw jak możesz to podaj ;] Będę bardzo wdzięczny..
- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
Ja mam ziemię z kretowiska. ;)
A filtr to Fluval 205.
A filtr to Fluval 205.
- wojtek229
- Stały bywalec
A może... byłem dziś w zoologu.. były takie filtry dostępne:
AQUA SZUT FILTR SENIOR N 750 100-200L,
AQUA SZUT FILTR TURBO,
AQUAEL FAN 2 PLUS (100-150L)
AQUA SZUT FILTR TURBO,
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Radek
Cześć Wojtek, no więc tak do twojego akwarium 98l filtr który wyżej napisałeś (senior) byłby zjadliwy lecz sam nie przepadam za filtrami wewnętrznymi niby wydajność spora 750l/h lecz medja filtracyjne nie są zbytnio zadowalające. Co do podłoża to tak zakładam, że twoję akwarium ma wymiary 80x35x35 więc +/- będziesz potrzebował 20l podłoża aby osiągnąć taki uniwersalny "pakiet" 5cm przód, 10cm tył. Następną kwestią jest substrat, jeśli naprawdę twój budżet jest pod kreską i masz wyliczone tyle tu, tyle tam i musi to być ziemie ogrodowa to tak: Zwykła najtańsza ziemie z ogrodowego, bez żadnych nawozów, kulek i innych bajerów. Osobiscie polecam na to podłożyć grubo ziarnistą siatkę budowlaną z castoramy czy innego budowlanego sklepu (siatka do pod tynk czy co tam będzie) zapobiegnie to zbytniemu mieszaniu się podłoży a jęsli chodzi o przesadzanie roślin nie wpływa to znacznie, ale i itak musisz sie liczyć, że coś tam na korzeniach zostanie i wypłynie co porowadzi do uwolnienia pierwiastków i następswem tego mogą być glony. Jeśli jakąs kwestie pominąłem to chętnie odp. A i co do świetlówek jeśli będziesz miał chrapkke póżniej na coś lepszego (rośliny) licz się, ze będziesz potrzebował więcej światła czyli zakładene te 0,5w/l co w 98l wychodzi 49w.
O i się przypomniało jeszcze rośliny z allegro: nic strasznego, sprzedawcy wysyłają od pon-śro co zapobiega zastojem na poczcie i roślinki trafiają już kolejnego lub drugiego dnia (tak mówie o "Poczta-Polska" powiem z czystym sumieniem, że ogarneli się i priorytety na prawdę szybko dochodzą)
Pozdrawiam Stead
O i się przypomniało jeszcze rośliny z allegro: nic strasznego, sprzedawcy wysyłają od pon-śro co zapobiega zastojem na poczcie i roślinki trafiają już kolejnego lub drugiego dnia (tak mówie o "Poczta-Polska" powiem z czystym sumieniem, że ogarneli się i priorytety na prawdę szybko dochodzą)
Pozdrawiam Stead

- wojtek229
- Stały bywalec
Wczoraj zamówiłem pokrywę : http://allegro.pl/pokrywa-80x35-prosta- ... 31143.html oraz filtr http://allegro.pl/filtr-wewnetrzny-seni ... 80442.html
-
- Moderator
- Kontakt:
Filtr całkiem dobry, światło w pokrywie dla mało wymagających roślin jak najbardziej OK 

- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Mam podobny, sprawdza się rewelacyjnie ;)wojtek229 pisze:A może... byłem dziś w zoologu.. były takie filtry dostępne:
AQUA SZUT FILTR TURBO,
- Silverrro
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Sylwek
- Nazwisko: R
dobra robota ale po pół roku będziesz to zrywał i dawął nowy ja tak miałem u siebie.
alena start jak najlepsza robota
- zolwikk
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: adam
A no ciekawie.
Ps .jesteś z Nowej Wsi koło Lęborka ?
Dlaczego ?Silverrro pisze:dobra robota ale po pół roku będziesz to zrywał i dawął nowy ja tak miałem u siebie.
- wojtek229
- Stały bywalec
Dzięki ;]
Ja tam lubię "te klocki". Nie wiem jak to ująć.. Poprostu lubię się tym zajmować ;] Także jak za pół roku będzie to się odlepiało.. to znów z tym zrobię ;)
[ Dodano: 2010-10-26, 20:46 ]
Ja tam lubię "te klocki". Nie wiem jak to ująć.. Poprostu lubię się tym zajmować ;] Także jak za pół roku będzie to się odlepiało.. to znów z tym zrobię ;)
[ Dodano: 2010-10-26, 20:46 ]
Oj nie, Nowa Wieś obok Oświęcimia (w oświęcimiu był .. albo inaczej "stoi" obóz koncentracyjny Auschwitz-Birkenau chyba każdy wie..) ;]zolwikk pisze: