Moje pierwsze akwarium

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Mikos
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: Moje pierwsze akwarium

Post autor: Mikos » 2010-10-23, 15:41

Jeśli chodzi o kota to nie jest tak do końca że poluje na rybki, sam mam kota i nie raz stawiałem kwarantanne na podłodze bez pokrywy i kot jedynie przychodził sie napić wody, ale nigdy nie próbował łapać rybek, tak samo pies ;)

Jaka kratka do filtra bo nie bardzo wiem o co chodzi jak dasz rady to wstaw fote tego to pomyślimy czy to może być pod wodą czy nie.
Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania :)
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/12848,45.htm

zeb13
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 60
Imię: Zbyszek

Post autor: zeb13 » 2010-10-23, 16:56

Jak masz kota to pewnie wiesz że każdy jest inny. Mój należy do grupy polujących, w swoim życiu złapał już kilkanaści eptaków przbywając tylko na balkonie, także trochę sie obawiam o rybki. Na razie nie wykazuje nimie zainteresowania, ale jeszcze nie został z nimi sam na sam.
Jeśli chodzi o ten filtr to zdjęcie poniżej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Mikos
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Mikos » 2010-10-23, 17:22

Szczerze to trochę zgłupiałem i sam nie wiem co z tą kratka, przynajmniej mając tylko to zdjęcie. Dlatego może podaj jaki masz model tego filtra to może uda mi się coś więcej ustalić do czego służy ta "kratka"
Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania :)

zeb13
Nowicjusz

Post autor: zeb13 » 2010-10-23, 17:44

W dnie znajdują się otwory, tamtędy zasysa filtr wodę, zasysa ją również z powierzchni za pomocą właśnie tej kratki i wyrzuca po drugiej stronie akwarium

Awatar użytkownika
Confused_
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 25
Imię: Anna
Kontakt:

Post autor: Confused_ » 2010-10-23, 17:55

A ja mam 2 koty :P W domu rybki były niemal od zawsze, nawet przy kotach i nic im nie było ^^ Koty raczej nie polują na ryby, wolą swoje zabawki :D

Jak dla mnie taka kratka to normalność, w końcu czymś te brudy z wody muszą tam wchodzić nie? :D :rotfl:
Całe forum pozdrawia [you]! :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Mikos
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Mikos » 2010-10-23, 18:13

Confused_ pisze:Jak dla mnie taka kratka to normalność, w końcu czymś te brudy z wody muszą tam wchodzić nie? :D :rotfl:
No właśnie a dla mnie nie taka oczywista normalność bo z tego co w pierwszym poście jest napisane to wnioskuje że ten filtr jest pod żwirowy, wiec wodę zasysa przez żwir i wyrzuca przez dysze. Wspomniane było też że ten filtr jest z napowietrzaniem może do tego ta kratka służy? Chyba że na wylocie jest zamontowany taki wężyk wystający ponad wodę? Najlepiej sprawdzić jaki to model i może się uda znaleźć coś na jego temat w netu.

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2010-10-23, 21:04

Ja chyba tam widzę zroślichę, ale mogę się mylić.

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2010-10-24, 22:10

A ja bym wyjął te wielkie kamole z dna...

zeb13
Nowicjusz

Post autor: zeb13 » 2010-11-03, 22:58

Tak... trochę mi się pozmieniało w akwarium.
Tak jak przewidzieliście kilka rybek nie przeżyło eksperymentu z wodą. Musiałem wyjechać i żona została sam na sam z rybkami.
Po kilku dniach powiedziała że szyby akwarium są zielone a ro na roślinach jest jakiś brązowy nalot i co ma z tym zrobić. Sam za bardzo nie wiedziałem , ale powiedziałem jej aby po prostu przeczyściła szyby ściereczką i w miarę możności roślinki i większe kamienie też , wymieniła wodę (okolo 10L) i dodała 2 kropla potasu do wody (podobno to jakaś odżywka). Jak wróciłem to molinezje jakoś źle wyglądały (jakieś białe narośla na oczach) i po dobie zaczęły zdychać jedna po drugiej, pierwszą platynkę straciłem jak żona czyściła te kamienie. Po prostu utłukła ja kamieniem niechcący a druga padła po dobie.
pomyślałem sobie to już koniec, zaraz jeszcze kiryski i kardynałki padną i zostanę mi tylko ślimaczki:(
Ku mojemu zaskoczeniu i radości po kilku dniach woda była lepsza, roślinki odżyły no żadna z ryb już nie padła.
Została mi tylko jedna platynka, więc chyba jej trochę smutno, chyba jej zdobędę jakąś drugą tylko nie wiem czy to samiec czy samiczka.
W tej chwil w akwarium pływa: 6 kirysków, 6 gupików, 1 platynka,5 kardynałków.
Proszę o radę czy ta obsada może być?

ODPOWIEDZ