ospa
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: ospa
A cos wiecej o tym leczeniu, a także o objawach choroby przed i po kuracji?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Beata
objawy : białe kropki na bocji wspaniałej na całym ciele pojedyńcze białe kropki na płetwach u neonów i innych ryb . Obecnie nie ma kropek na rybach i żadnych innych objawów . Leczenie : zieleń ze sklepu i temp. 30 stopni . Zieleń dałam raz większą dawkę tak jak pisało a po 3 dniach mniejszą .No i chyba tyle na ten temat
-
- Nowicjusz
cholera nie wiem ale sąsiad zapalony akwarysta , to on wypatrzył mi tą chorobę powiedział że to ospa bo on też ją miał . Ale jeszcze zauważyłam , że te ryby które mają się na zdechnięcie mają dziwną płetwę ogonową , jak by obłaziła im ze skóry i jest taka biała jakby " zapleśniała " i robi się mniejsza i traci swój kształt . Kurde już drugi raz stracę całą obsadę :kwasny:
Te kulki wyglądały tak podobnie jakby ryba była pokryta małymi pęcherzykami powietrza jak czasami jest jak się świeżą wodę wleje i są takie drobne kuleczki na szybie i na rybach
Te kulki wyglądały tak podobnie jakby ryba była pokryta małymi pęcherzykami powietrza jak czasami jest jak się świeżą wodę wleje i są takie drobne kuleczki na szybie i na rybach
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Dobra - kuleczki wskazują że to była ospa. Jednak drugi objaw to już nie ta choroba - wygląda mi to na martwicę płetw lub inną bakteryjną. Proponuję urządzić całej obsadzie krótkotrwałą kąpiel w MFC - oczywiście w osobnym zbiorniku.
... i takie zmasowane wystąpienie dwóch chorób na raz wskazuje niestety na kiepskie warunki w akwarium - napisz o nim i o jego mieszkańcach coś więcej.
... i takie zmasowane wystąpienie dwóch chorób na raz wskazuje niestety na kiepskie warunki w akwarium - napisz o nim i o jego mieszkańcach coś więcej.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
MFC - co to jest proszę jaśniej
zresztą do jutra to już zostaną mi tylko kiryski i glonojady
w tej chwili mam 3 molinezje jedną czarną i dwie żółte i im chyba nic nie jest bo zachowują się normalnie , jeden prętnik niebieski ale widać że zdechnie bo siedzi w koncie pod samą powierzchnią , mieczyki 3 i na razie tez im nic nie jest 1 przeżroczka ale już z białawym ogonem i dziwnie pływa 3 tetry czarne ale one też mają nadwerężone ogony i dwa gurami . Poza tym był robiony test wody w tamtym tygodniu i był dobry przed podaniem leków . A akwarium normalne , robione koło niego to co zwykle , są rosliny te co były żadnych zmian więc nie mam zielonego pojęcia co się stało
[ Dodano: 2010-10-30, 11:05 ]
-2 szt
mieczyk i tetra

[ Dodano: 2010-10-30, 11:05 ]
-2 szt

- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
To, że ktoś nie pije i nie pali nie oznacza, że nigdy nie zachoruje ;) Wiesz tylko, że się nie zatruły substancjami w wodzie. Po prostu jedna była osłabiona, przeniosła na resztę. Zdarza się nawet w najlepszych akwariach.Chyba najpopularniejszy środek do leczenia rybbetka39 pisze:był robiony test wody w tamtym tygodniu

Nie tylko chłopaki lubią robaki
-
- Nowicjusz
Nie wiem ale chyba wreszcie się uspokoiło bo ryby przestały zdychać i maja się kondycyjnie dobrze chociaż niektóre mają nadwerężone płetwy ogonowe
[ Dodano: 2010-11-04, 10:12 ]
Ile teraz mam odczekać i co może zrobić jeszcze żebym mogła odnowić obsadę ????
[ Dodano: 2010-11-04, 10:12 ]
Ile teraz mam odczekać i co może zrobić jeszcze żebym mogła odnowić obsadę ????