Poczatek 112 l z zalozenia roslinne
Moderator: ModTeam
- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Re: Poczatek 112 l z zalozenia roslinne
To że teraz masz więcej bąbli to dlatego że w wodzie jest więcej CO2 a co za tym idzie ? Mniej tlenu się zmieści, dlatego tlen co produkują rośliny nie rozpuszcza się. Tak samo jest przy podmianie. Wleje wodę bardzo dotlenioną to rośliny od razu bąbelkują.
A co2 dla roślin nigdy nie ma za dużo.
A co2 dla roślin nigdy nie ma za dużo.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Kuba
- Kontakt:
marthinez, test co2 zaczal dzialac i wskazuje za duzy poziom co2
ale nie przejmuje sie nim zobacze jak ryby i krewetki sie beda czuly po wpuszczeniu
wczesniej jak dozowalem mniej co2 to tylk oduzy heniek bablowal i czasami macrandra teraz babluja wszystkie

wczesniej jak dozowalem mniej co2 to tylk oduzy heniek bablowal i czasami macrandra teraz babluja wszystkie

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
To akurat mija się z prawdą.matrix82 pisze:To że teraz masz więcej bąbli to dlatego że w wodzie jest więcej CO2 a co za tym idzie ? Mniej tlenu się zmieści, dlatego tlen co produkują rośliny nie rozpuszcza się. Tak samo jest przy podmianie. Wleje wodę bardzo dotlenioną to rośliny od razu bąbelkują.
Wiele razy pisałem, ze dwutlenek węgla oraz tlen nie oddziaływują na siebie.
To, ze w wodzie jest dużo tlenu nie oznacza, ze dwutlenku wegla bedzie mało i odwrotnie.
A rośliny po podmianie bąblują z innego powodu i ma to niewiele wspólnego z fotosyntezą.
Snowflake, ilość co2, którą podajesz wcale nie jest duża. Wychodzi niecałe 2b/s. Sam dozuję więcej.

Dobre podejście, ale mino wszystko sugeruję przed wpuszczeniem życia do akwa, zmniejszyć jego dozowanie. Jeśli nie bedzie oznak przyduchy to próbować zwiększać do poprzedniego poziomu i obserwować zwierzęta.Snowflake pisze:marthinez, test co2 zaczal dzialac i wskazuje za duzy poziom co2ale nie przejmuje sie nim zobacze jak ryby i krewetki sie beda czuly po wpuszczeniu
- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
No właśnie jak to jest z tymi bąbelkami na sekundę? Jak miałam dyfuzor z bąbelkiem lecącym przez spiralkę to CO2 szło na full i bąbelków było całe stado w liczniku, a PH dość wysokie. Teraz ja się "szmapan" zrobił to zmiejszyłam CO2 o 3/4 tego co było i PH jest o jeden stopień niższe, a bąbelków na liczniku o wiele mniej. Sądzę, że efektywność zależy od sposobu dystrybucji w akwarium ,a mniej od ilości bąbelków. A może się mylę?marthinez pisze: Wychodzi niecałe 2b/s.
Nie tylko chłopaki lubią robaki
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
to zdjecia zrobione przed chwila .. ogolnie mysle ze mimi co2 roslinki jakos cienko ida ale w sumie to poczatek jeszcze sie nie poukorzenialy ...
dzisiaj na heterantherze zauwazylem takie cos co to moze byc : sa to szare nitki

ogolem akwarium wyglada tak :

i maly henio:

dzisiaj na heterantherze zauwazylem takie cos co to moze byc : sa to szare nitki

ogolem akwarium wyglada tak :

i maly henio:

- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
To są glony.Snowflake pisze:dzisiaj na heterantherze zauwazylem takie cos co to moze byc : sa to szare nitki
Szczerze powiedziawszy tylko czekałem aż pojawią się nitki ;) Kolejny zbiornik na AS z nitkami.
Właśnie dlatego zastanawiam się nad kupnem AS
Ile świecisz ? (h) 3x18w ? Za mała masa roślinna jak na start. ;)
Podajesz potas ?
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Snowflake, zacznij nawozić. Zwłaszcza makroelementami jak nie chcesz mieć dalej problemów.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
swiece od 12 do 17:45 narazie zwiekszam co 15 minut co 2 dni
co do nawozenia to podaje przy podmianach k2so4 w ilosci 15 ppm na akwarium..
mam 112 czyli 100 l okolo i podaje makro z aqua artu z lini PG na etykiecie jest napisane ze zaczac od 1 ml na kazde 40 l akwa ja mam 100 i podaje narazie codziennie 0.5 ml na cale akwa... zwiekszyc dawke ? np 1 ml na cale akwa ? mikro nie podaje narazie...
zrobilem tez testy po zgaszeniu swiatla:
PO4- 1.0 mg/l
NO3- 10 mg/l
testy jbl...
co do nawozenia to podaje przy podmianach k2so4 w ilosci 15 ppm na akwarium..
mam 112 czyli 100 l okolo i podaje makro z aqua artu z lini PG na etykiecie jest napisane ze zaczac od 1 ml na kazde 40 l akwa ja mam 100 i podaje narazie codziennie 0.5 ml na cale akwa... zwiekszyc dawke ? np 1 ml na cale akwa ? mikro nie podaje narazie...
zrobilem tez testy po zgaszeniu swiatla:
PO4- 1.0 mg/l
NO3- 10 mg/l
testy jbl...