Co zrobią ryby
Moderator: ModTeam
- Aneta_M
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Aneta
Co zrobią ryby
Czy neony, otoski lub zwinniki czerwonouste zjedzą małe gupiki czy nie będą ich ruszać?
Chciałabym mieć gupiki, myślałam jednak nad samymi samcami. Tylko że spotkałam się ostatnio z opinią, że same samce będą się męczyć, że potrzebne im samice.
Nie chcę jednak żeby te gupiki mi się namnożyły, dlatego pytam, czy ryby w/w zjadałyby małe gupiki?
Jeśli nie to naprawde wielką krzywdą dla samców gupika jest życie bez samiczek?
Jeszcze jedno: to prawda że gupiki mogłyby obgryzać ogon bojownikowi? Bo zastanawiam się, czy z czasem nie dokupię sobie bojownika.
Chciałabym mieć gupiki, myślałam jednak nad samymi samcami. Tylko że spotkałam się ostatnio z opinią, że same samce będą się męczyć, że potrzebne im samice.
Nie chcę jednak żeby te gupiki mi się namnożyły, dlatego pytam, czy ryby w/w zjadałyby małe gupiki?
Jeśli nie to naprawde wielką krzywdą dla samców gupika jest życie bez samiczek?
Jeszcze jedno: to prawda że gupiki mogłyby obgryzać ogon bojownikowi? Bo zastanawiam się, czy z czasem nie dokupię sobie bojownika.
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Co zrobią ryby
1. Neonki u mnie polowały ma małe mieczyki i platki więc na gupiki tym bardziej. Z resztą same dorosłe gupiki również potraktują je jako pokarm.
2. Raczej bojownik będzie skubał gupiki.
2. Raczej bojownik będzie skubał gupiki.
- Aneta_M
- Stały bywalec
To baaardzo dobrze;) A jak z tymi samcami? Bardzo męczą się same, bez samicy?blue_betta pisze:1. Neonki u mnie polowały ma małe mieczyki i platki więc na gupiki tym bardziej. Z resztą same dorosłe gupiki również potraktują je jako pokarm.
Możliwe, że właśnie tak słyszałam, ale niechcący przekręciłam. teraz mam dylemat, gupiki czy bojek :dontgetit:blue_betta pisze:2. Raczej bojownik będzie skubał gupiki.
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Lepiej bojownik ;)
Gupiki miałem dwa razy, za każdym razem były samce+samice, więc nie odpowiem Ci na pytanie czy samce bez samic się męczą.
Gupiki miałem dwa razy, za każdym razem były samce+samice, więc nie odpowiem Ci na pytanie czy samce bez samic się męczą.
- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
Również stawiam na bojka.
- Aneta_M
- Stały bywalec
Też chyba stawiam na bojka, ale jeszcze musze pomyśleć. Właśnie wróciłam z zologika kupiłam zwinniki czerwonouste, własnie pływają w woreczku w akwarium, tzn,. raz pływają, raz udają że nie żyją :wstyd:
- maradona
- Rekin forum
Co masz na myśli?Aneta_M pisze:raz udają że nie żyją
Że odwracają się brzuchem do góry?
- Aneta_M
- Stały bywalec
Tak, takie cyrki odstawiały. Jak facet w zologiku mi je odłowił, nagle wszystkie w woreczku zaczęły pływać do góry brzuchem. Facet wystawił oczy, wpuścił je spowrotem do akwarium, a w akwarium momentalnie znów zaczęły normalnie pływać. Więc on znów mi je hyc do woreczka i one znów to samo, udają nieżywe. Pewna dziewczyna z zologika powiedziała, że ''udają głupa'', że to przez stres. Wzięłam je. W domu wpuściłam do akwarium i pływały normalnie, tylko chowały się na tył akwarium. teraz z daleka widzę, że wypływają coraz dalej, powoli się przyzwyczajają, ale ale tylko podejdzie sie do akwa, to chowają się za rośliny.maradona pisze:Co masz na myśli?Aneta_M pisze:raz udają że nie żyją
Że odwracają się brzuchem do góry?
Długo tak będą się oswajać?
I mam jeszcze jedno pytanie, nasypałam im pokarm BIO-VIT, jednak nie bardzo chcą go jeść.
Czy zwinniki potrzebują innego pokarmu? Czy jeszcze po prostu nie czują się pewnie i dlatego niechętnie jedzą?
Tu dzisiejszy filmik, widać na nim, jak niepewnie rybki pływają, cały czas na dole http://www.youtube.com/watch?v=kmGBBHkIylQ
Ostatnio zmieniony 2010-11-07, 21:05 przez Aneta_M, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Może woda w worku była za zimna??
- maradona
- Rekin forum
Wygladają na zdrowe. Obserwuj ich zachowanie.
PS. ciekawy korzeń.
PS. ciekawy korzeń.
- Aneta_M
- Stały bywalec
woda do worka była nalewana z tego samego akwarium, w którym rybki były w zologiku, więc nie sądzę.Kaef pisze:Może woda w worku była za zimna??
Właśnie przechodząc obok zajrzałam do akwarium, jedna rybka zdechła (największa) :/maradona pisze:Wygladają na zdrowe. Obserwuj ich zachowanie.
PS. ciekawy korzeń.
Może była już stara?;/
A co z tym pokarmem, mogę je karmić BIO-VITem? Bo już mi chodzą po głowie myśli, że może one głodne są...
- maradona
- Rekin forum
Karm pokarmem urozmaiconym. Bio-vit może być.A co z tym pokarmem, mogę je karmić BIO-VITem? Bo już mi chodzą po głowie myśli, że może one głodne są...
Obserwu je uważnie.
Znasz parametry?
- Aneta_M
- Stały bywalec
Nie znam parametrów wody.
[ Dodano: 2010-11-09, 12:50 ]
Czy zwinniki to naprawdę takie płochliwe ryby? Czy jest szansa, że przestaną się bać i zaczną normalnie pływać? Dziś jest 5 dzień, jak są u mnie w akwarium, powinny chyba już sie przyzwyczaić :znudzony:
Za każdym razem jak przechodzi się koło akwarium, chowają się do tyłu za rośliny. Jak z daleka patrzę na akwarium to widzę, że wypływają, jednak ciągle niepewnie i co chwilę się chowają. Albo jak podejdę do akwarium i się długo nie nie ruszam, wtedy też zaczynają się pokazywać, ale wystarczy mały ruch ręką i w sekundzie, już ich nie ma :wstyd:
Może jak dokupię więcej ryb, poczują się pewniej? Może czują się zagubione w tym akwarium, bo w zologicznym siedziały w jakichś 30l a u mnie są w 112
[ Dodano: 2010-11-09, 12:50 ]
Czy zwinniki to naprawdę takie płochliwe ryby? Czy jest szansa, że przestaną się bać i zaczną normalnie pływać? Dziś jest 5 dzień, jak są u mnie w akwarium, powinny chyba już sie przyzwyczaić :znudzony:
Za każdym razem jak przechodzi się koło akwarium, chowają się do tyłu za rośliny. Jak z daleka patrzę na akwarium to widzę, że wypływają, jednak ciągle niepewnie i co chwilę się chowają. Albo jak podejdę do akwarium i się długo nie nie ruszam, wtedy też zaczynają się pokazywać, ale wystarczy mały ruch ręką i w sekundzie, już ich nie ma :wstyd:
Może jak dokupię więcej ryb, poczują się pewniej? Może czują się zagubione w tym akwarium, bo w zologicznym siedziały w jakichś 30l a u mnie są w 112