Witam serdecznie, jestem nowy na forum nie moge niestety znalesc odpowiedniego dzialu by sie przywitac, Mam na imie Mateusz jestem z Woj. lubuskiego, Akwarystyka zajmuje sie kilka lat tak na SPORTOWO.
W związku z moją przeprowadzką chciałbym załozyć w nowym mieszkaniu akwarium.
Na chwile obecną posiadam małe 60litrowy zbiornik który działa całkiem dobrze. Jak dla mnie jest to zbyt mały zbiornik więc postanowiłem kupić coś w przedziale 120-200litrów+ szafka+ cale potrzebne wyposażenie.
Zarejestrowalem sie na forum po to żeby sie dowiedzieć kilku istotnych rzeczy.
Mianowicie chodzi mi o akwaria czy takie z ALLEGRO mogą być czy takie stoliki z zestawu się nadają , druga sprawa filtracja. Ktoś mi gdzieś kiedyś wspomniał o filtrach dennych? jak to działa gdzie można kupić czy lepszy jest kubełek?? bardzo prosze o pomoc w wyborze awka kwota jaka dysponuje to okolo 1200zl.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-11-07, 07:01 ]
Czytalem cala noc myslalem i nie wiem sam, chcialbym znac opinie fachowcow aby polecili jakis filtr, wiecie do sklepu łatwo iść i poprosić sprzedawce..... wciśnie byle co.
Akwa jakie zakupie to maks 200l min 160 teraz coz podlozem? czekamna propozyje.
Porada
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Mateusz
- Nazwisko: Godlewski
- Kontakt:
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: Porada
Napisz najpierw co w akwarium zamierzasz mieć. Różne typy zbiorników, różne ryby ;) Im większe kupisz akwarium tym lepiej, choć wiadomo że duże będzie droższe.
Oczywiście możesz kupić akwarium gdzie chcesz, najważniejsze by było dobrze sklejone i bezpieczne (test 24h z wlaną do połowy wodą). Stolik tylko specjalnie dopasowany do akwarium, nie np. z Ikea (stoliki nie przeznaczone do akwarystyki mogą nie wytrzymać ciężaru, zwłaszcza przy tak dużej wadze).
Pozdrawiam
Oczywiście możesz kupić akwarium gdzie chcesz, najważniejsze by było dobrze sklejone i bezpieczne (test 24h z wlaną do połowy wodą). Stolik tylko specjalnie dopasowany do akwarium, nie np. z Ikea (stoliki nie przeznaczone do akwarystyki mogą nie wytrzymać ciężaru, zwłaszcza przy tak dużej wadze).
Pozdrawiam

- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Re: Porada
Tak jak napisała Akwarybka, najpierw określ jaki chcesz mieć biotop.mateusz1988 pisze:Akwa jakie zakupie to maks 200l min 160 teraz coz podlozem? czekamna propozyje.
Filtr najlepiej kubełek. Ja mam fluval'a. Godne polecenia są eheim'y.