Kilka pytań na temat chorób xD

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

Pinkowa2009
Forumowicz
Pojemność akwarium: 60
Imię: Sara

Kilka pytań na temat chorób xD

Post autor: Pinkowa2009 » 2010-11-15, 18:19

Odpiszcie mi na pytania w punktach.
1.Dlaczego mieczyk leży 5 DNI na dnie i jeszcze nie zdechl?

2.Dla czego gdy po 2 dniach nie wlanczania pompki, gdy ja włącze to ryby nagle zaczynają chorować? Jak ona nie chodzi to wszystko jest OK. Czy to jakies bakterie unosza sie z podłoza przez bombelki?(i przez to musze ciągle lewać leki)

3.Mam jeszcze akwa 15 litrowe(małe bo na biurku dla ozdoby). Postanowiłam w nim umiescic same gupiki, żeby było kolorowo. Niechcący zostawiłam do poźnego wieczora, przy zgaszonym świetle pompke (na najniższych obrotach,ale i tak troche ciągnie ryby).ZagląDAM do akwa, a samica gupika ma poszrapny ogon. czy może jak zasnela to ją nieświadomie pompka wciągnela? (z rana była jeszcze zdrowiuska.)

4.W moim akwa co wleje leki to ryby zdrowieją, mina 2 tygodnie i znów choróją! Postanowiłam umyc akwa. Czy przez nawracajace choroby moje ozdoby i kamyki z akwa sa zakażone i musze je wywa,lić? Czy wystarczy umyć pod gorącą wodą. Boje sie że przez bakterie pozostale na ozdobach czysta woda może złapać choroby. (już odstawiłam wode na 2 tygodnie).
Uwielbiam pekińczykowate...

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Magda

Re: Kilka pytań na temat chorób xD

Post autor: maradona » 2010-11-15, 18:30

Pinkowa2009 pisze:2.Dla czego gdy po 2 dniach nie wlanczania pompki, gdy ja włącze to ryby nagle zaczynają chorować?
Po ją wyłączasz? Zabijasz bakterie nitryfikacyjne i cały cykl od nowa...
Pinkowa2009 pisze:1.Dlaczego mieczyk leży 5 DNI na dnie i jeszcze nie zdechl?
Do kwarantanny go. Wklej fotkę jeśli mozesz i opisz objawy.
Pinkowa2009 pisze:3.Mam jeszcze akwa 15 litrowe(małe bo na biurku dla ozdoby). Postanowiłam w nim umiescic same gupiki, żeby było kolorowo.
Gupiki w 15l? :kwasny: Same krewetki tam mogą być. No ew. ślimaki.
Pinkowa2009 pisze:4.W moim akwa co wleje leki to ryby zdrowieją, mina 2 tygodnie i znów choróją!
Po co leki do ogólnika? Ryby są osłabione i dlatego chorują. Jakie masz parametry? Jak z filtracją, roślinami, obsadą, podmianami...
Pinkowa2009 pisze:Postanowiłam umyc akwa.
Po co restart od razu? Dojrzewanie od nowa..

ODPOWIEDZ