Witam. Dzisiaj po powrocie ze szkoły zobaczyłem że jedna z samic platynki, ma jakiś dziwny ogon. Mianowicie płetwa ogonowa jest jakaś wąska, cienka i raczej nie straciła nic z długości.
Płetwa grzbietowa jest jakby dużo mniejsza, odbytowa tak samo, piersiowe są tej samej wielkości lecz straciły kolor. oto link do zdjęcia, niestety robione telefonem, bo nie moge zrzuci zdjęc z aparatu na komputer. Mało na nim widac ale bło najlepsze.
LINK
http://yfrog.com/2c20101115401j
Moja obsada w 70L to:
-5 kosiarek
-platynka 1+5(i ze 30 szt narybku)
-5 kirysów panda
Rybkę którą opisałem przeżuciłem do nieużywanego 13L z filtrem, niestety nie mam grzałki ale co jakiś czas dolewam trochę ciepłej wody.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Platka płetwy
Moderator: ModTeam
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: Platka płetwy
Jest to reakcja na złe samopoczucie lub chorobę. Sprawdź koniecznie NO2 i NO3. Masz przerybienie co może być przyczyna problemów. Co ile podmieniasz wodę i ile?
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 70
- Imię: Piotr
- Kontakt:
NO2 i NO3 zamówię dzisiaj na allegro, niestety nie mama pieniędzy aby kupic w sklepie. Wodę podmieniam raz na tydzień około 10L. Ale nie był mnie ostatnio w domu a nikt nie pomienił więc ponad 2 tyg bez podmiany. Czy przyczyną przerybienia jest ten narybek?? Jeżeli tak to jestem gotowy zalac baniaczek 25 L i je tam przenieśc.
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Nie tyle narybek co kosiarki; stanowczo za duże ryby do tego zbiornika.Szczygieł pisze:Czy przyczyną przerybienia jest ten narybek??
Podmieniałeś za mało, powinno być 25% pojemności zbiornika przy normalnej obsadzie ;) Brak podmian przez ostatni czas też może być przyczyną zachowania platki.Szczygieł pisze:Wodę podmieniam raz na tydzień około 10L. Ale nie był mnie ostatnio w domu a nikt nie pomienił więc ponad 2 tyg bez podmiany.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 70
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Kosiarki sprobuję zamienic na otoski(kupiłem je bo w moim mieście nie można było dostac tych drugich). A czy testy muszę przeprowadzic natychmiast czy tak jak wcześniej mówiłem mogę zamówic na allegro??
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Im szybciej tym lepiej, byle byłyby to testy kropelkowe.