Akwarium 70l niedawno założone
Moderator: ModTeam
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
Re: Akwarium 70l niedawno założone
akwarium jest młode, pleśń sama przejdzie, rób regularne podmiany, ryby padają bo masz przerybienie, zrób coś z tym, inną sprawą jest to że nie miesza się ryb zimnolubnych (welon temperatura 18 stopni max 20) i neonów, mieczyków (temperatura 24-26*) pomijając litraż który na te gatunki nie pozwala, zostają w temp 24-26 gupiki i neonki (tych możesz dać więcej), lub w 18* 1 welon i coś do tego, i pytanie czy akwarium odstało?, czy są żywe rośliny? jaka jkest temperatura zbiornika?
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 70
- Imię: Agnieszka
Tak akwarium odstało z niczym sie nie spieszyłam wszystko w swoim tempie, mam roslinki żywe ,temp. wynosi 21, 22. Chyba przerybienia nie mam skoro są 3 rybki 

- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Hmm niby tak, ale na jednego welona przypada minimum 60l (To sa duże rybi i bardzo brudzace wodę... ). Więc zostaje 10l do dyspozycji.MIKA80 pisze:Chyba przerybienia nie mam skoro są 3 rybki
Welonka bedzie tam miała raj, albo ją oddasz i założysz akwarium tropikalne.
-
- Nowicjusz
Prawda welonki brudzą wodę, a do tego zjadły mi 2 roslinki . :zly: 

- maradona
- Rekin forum
Jakie to były rośliny ? Drobnolistne i o liściach delikatnych? Dla welonów tylko rośliny twardolistne. Poza tym to roślinożercy...MIKA80 pisze:zjadły mi 2 roslinki
I dlatego dla nich potrzebna jest większa przestrzeń ( większy litraż) i bardzo wydajny filtr.MIKA80 pisze:Prawda welonki brudzą wodę
-
- Nowicjusz
Mialam 2 szt- Limnophila sessiliflora zjedzone zostały a przetrwaly anubias i mam nadzieję że bedą mialy sie dobrze 

- maradona
- Rekin forum
A czym karmisz ryby? Może dieta za mało roślinna?
-
- Przyjaciel forum
- Kontakt:
jak tymi rybkami są welonki to masz przerobienie, no niestety te wspaniałe ryby szybko rosną i maja wymagania temperaturę zmniejsz, co do roślin anubisy wszystkie ci się utrzymają,myślę że rogatek sztywny też by przeżył (mimo podcinania przez welony, welony lubią skubać i są naprawdę inteligentne, ale potrzebują baaardzo wydajnego filtra i przestrzeni ;) opisz aktualną obsadę i parametry, zwłaszcza NO2 NO3 i PO4,
-
- Nowicjusz
Temperatury nie mogę zmniejszyć, bo to jest temp. pokojowa grzałke mam ale nie jest uzywana dziś padł mi welon, zostały 2 samiczki gupika. Nie wiem co może byc tego przyczyną woda klarowna filtr chodzi stale napowietrzacz też.Pozostaje mi chyba prowadzić hodowlę gupików- choć nie taki mialam zamiar i nie tak wyobrażalam sobie moje pierwsze akwa. Ryby karmone są pokarmem Suprvit. Ile moze być max gupików w 70 l.?Pisalam wcześniej ze mialam w akwa ospę rybią ale obecnie nie widzę powrotu choroby ryby nie maja wysypki. Parametrów wody nie znam nie mierzyłam.
-
- Przyjaciel forum
- Kontakt:
sprawdź parametry, zwłaszcza NO3 i NO2 te związki są bezbarwne więc stwierdzenie ,,woda jest klarowna" nie wiele daje. Opisz dokładnie krok po kroku jak zakładałeś i co wlewałeś do akwa, ile czasu odstało, ile jest roślin, ile ryb było i kiedy (czas od założenia) je wpuściłeś
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Problemem są właśnie te welony. te ryby, ze względu na swój sposób przemiany materii powodują, że woda ma parametry "nie do życia". Dlatego są to ryby które wymagają naprawdę dużych i ZIMNYCH zbiorników. śmierć tej nieszczęsnej welonki sytuację znacznie poprawi.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
Oby oby bo sytuacja jest przygnębiajaca-ale nie zlikwiduję akwa nie poddam się
:)Nie wiem czy akwarium z samymi gupikami będzie wygladać imponująco i nie wiem czy będzie coś w nim innego niz gupiki ale co zrobić?????? :]

- maradona
- Rekin forum
Najpierw zbadaj parametry. I obserwuj gupiczki. Potem się jakąś obsadę wymyśli.
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
BTW - zdrowe gupiki w akwarium wyglądają naprawdę rewelacyjnie (sam teraz coś takiego kombinuję)