szyszki olchy a Danio r.
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Micha³
szyszki olchy a Danio r.
Wiem ze watek byl tu na pewno walkowany ale znalezienie odpowiedzi czesto wymaga wykopkow. Potrzebuje jaj danio do zaplodnienia in vitro. Chce uzyc szyszek do stymulacji ovulacji. Pytanie:na jak dlugo przed musze wsadzic szyszki do wody? Nie chcialbym zeby ryby zalatwily sprawe za mnie. Uprzedzam ze nie chodzi o tarlo a tylko fizycznie uzyskanie jaj.
pH: 7,5 ; temp. 28,5°C.
Dzieki za pomoc
pH: 7,5 ; temp. 28,5°C.
Dzieki za pomoc
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Re: szyszki olchy a Danio r.
Trochę nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Chcesz przeprowadzić sztuczne tarło?? Nie uzyskasz ikry i mlecza bez fizycznego wyciskania z tarlaków, co u danio może być trudne zważywszy na ich rozmiar i delikatność.
-
- Nowicjusz
jesli potrzebuje jaj tzn. ze musze je wycisnac z ryby. potrzebuje sprawdzic probki zamrozonej spermy-bez jaj to niemozliwe. ludzie przeprowadzaja IVF z Danio i ryby przezywaja wspaniale; to nie jest problem. Problem jest taki ze nasze samice nie maja jaj dojrzalych w ostatnim stadium. nie wiem co robic i czepiam sie brzytwy. a nuz sie uda...po prostu nie wiem kiedy zapodac szyszki bo nigdzie nie moge nic znalezc. owszem jest duzo teorii w necie ale nie ma opisu:daj tyle i tyle na tyle i tyle litrow wody i po....dniach sprawa zalatwiona. nie musi byc danio, moze byc cokolwiek.
-
- Przyjaciel forum
Ale nie wiem po co szyszki. Samice danio rerio mają dojrzałe jaja mniej więcej co dwa tygodnie.
Ostatnio zmieniony 2010-11-24, 02:06 przez Kaef, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
nasze nie maja; jakby mialy to bym ludziom gitary nie zawracal. Czy wiesz jak te szyszki zapodac?
-
- Przyjaciel forum
Ale nie wiem po co Ci te szyszki. Przecież one zakwaszają wodę, działają antygrzybicznie i nic więcej nie robią.
-
- Nowicjusz
czyli zadawales mi te wszystkie pytania uwazajac ze olcha na nic sie przyda :wstyd: ?
Ponoc pobudzaja ryby do tarla np:
http://forum.superakwarium.pl/viewtopic ... 10&t=12257
Ponoc pobudzaja ryby do tarla np:
http://forum.superakwarium.pl/viewtopic ... 10&t=12257
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
no nie całkiem, niektóre ryby potrzebują garbników w wodzie do tarła i odpowiedniego pH, np neonki, którym zakwasza się wodę torfem, dodajesz kokosy i szyszki oraz liście, ale raczej chodzi o zapewnienie warunków niż pobudzenia ryb
-
- Przyjaciel forum
Jeżeli chce się uzyskać ikrę w sposób sztuczny to rybą wstrzykuje się hormony.
-
- Nowicjusz
wiem ze sie wstrzykuje, skonczylem technikum rybackie i rybactwo w Olsztynie i robilem takie rzeczy. Nie moge tego zrobic w tym wypadku i szkoda czasu na wyjasnienia dlaczego.
Potrzebuje pomocy kogos kto kuma konkrety i odpowie na pytanie a ty Kaef najwyrazniej nim nie jestes. Dzieki za zainteresowanie ale nie tego szukalem.
Potrzebuje pomocy kogos kto kuma konkrety i odpowie na pytanie a ty Kaef najwyrazniej nim nie jestes. Dzieki za zainteresowanie ale nie tego szukalem.
-
- Przyjaciel forum
Hehehe, polemizował bym ale to szczegół. Myślisz, że bawi mnie takie odpisywanie?? Tylko chce pomóc jak zawsze. Kłania się to samo wykształcenie tyle że z innego miasta :]
Spróbuj w takim razie oddzielić samice i karmić je obficie. Jeśli są dojrzałe to po tych dwóch tygodniach powinny być już naikrzone. Będzie je wtedy charakteryzował bardzo gruby brzuch.
Spróbuj w takim razie oddzielić samice i karmić je obficie. Jeśli są dojrzałe to po tych dwóch tygodniach powinny być już naikrzone. Będzie je wtedy charakteryzował bardzo gruby brzuch.
-
- Nowicjusz
sori ale doprowadza mnie do rozpaczy moda na polskich forach gdzie odpowiedz trzeba wyrabywac z lawiny pobocznych pytan. Rozmnazamy te ryby nat. od lat i nie o to chodzi. Potrzebuje jedynie jaj i tyle. Gdybym mogl pozyskac je w prosty sposob nie byloby mnie tutaj. Mialem cynk od kumpli ze to dziala wiec pytam o set up.