Nawożenie micro i macro
Moderator: ModTeam
- pkamil1
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Kamil
Nawożenie micro i macro
Witam mam pytanie chcę zacząć nawozić moje roślinki tylko nie wiem jakie nawozy kupić do micro i makro
i w jakich ilościach stosować oraz jak intensywnie aby nie doszło do wysypu glonów?Aha i na tą chwilę brak CO2. Proszę o pomoc.

- pkamil1
- Stały bywalec
Re: Nawożenie micro i macro
Wiesz co wolałbym na poczatek cos prostszego np w płynie wlewam tyle i tyle. Tam nawet linka do kaukulatora nie widze 

- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
- pkamil1
- Stały bywalec
NIc nie łapie w tym kaukulatorze nie wiem co wpisac prócz pojemnośći 

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 65
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Kolego pkamil1, , najpierw poczytaj co to jest macro i micro. Następnie poczytaj troszeczkę o oświetleniu.
Zorientuj się jakie rośliny masz i czego im potrzeba. Najlepiej dać żyzne podłoże a do kolumny wody bez CO2 to polecam nawóz ogólny np. Planta Gainer Classic.
Plewek01, nie obraź się ale chyba doradzasz koledze po złości albo nie masz pojęcia o nawożeniu. Nie uważam siebie ekspertem w sprawach nawożenia, natomiast metoda EI do akwarium bez CO2 ma się jak pięść do szczęki :hyhy:
Zorientuj się jakie rośliny masz i czego im potrzeba. Najlepiej dać żyzne podłoże a do kolumny wody bez CO2 to polecam nawóz ogólny np. Planta Gainer Classic.
Plewek01, nie obraź się ale chyba doradzasz koledze po złości albo nie masz pojęcia o nawożeniu. Nie uważam siebie ekspertem w sprawach nawożenia, natomiast metoda EI do akwarium bez CO2 ma się jak pięść do szczęki :hyhy:
- pkamil1
- Stały bywalec
marti spokojnie... Jeżeli chodzi o oświetlenie to 2x30W T8 Sun Day... + 2x35W T5 Sylvania grolux, aquastar. CO2 już jest, jeżeli chodzi o nawóz to dziś nabyłem aqua art macro będę lał codziennie po 6ml i może dwa razy w tygodniu tamto co przygotowałem z Fe, Cu, Zn itd po 5ml. Teraz poczekam i zobaczę co się będzie działo. Jak wyskoczą glonki trudno, będą podmiany wody itd ale chcę do czegoś dojść i wiedzieć co i dlaczego. Człowiek uczy się na błędach a Wy mi możecie ewentualnie pomóc niektóre ominąć. ;)
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 65
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Jeżeli tak to na początek zajmij się węglem. Rozumiem, że jest to butla wysokociśnieniowa. Musisz mieć w miarę wysoki a co najważniejsze stabilny poziom gazu w wodzie. Po tym podawaj macro i bardzo delikatnie micro.pkamil1 pisze:CO2 już jest
Jeżeli składniki macro będą na odpowiednich poziomach to z micro nie będzie problemu. Najgorszym rozwiązaniem jest nie ustabilizować macro i lać wiadrami micro.
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
marti pisze:Plewek01, nie obraź się ale chyba doradzasz koledze po złości albo nie masz pojęcia o nawożeniu.
Tyle wiem i nie obrażam się alemarti pisze:EI do akwarium bez CO2 ma się jak pięść do szczęki :hyhy:
i o tym już wiedziałem i pisałem o EI z co2 ;) Podesłałem mu tylko linki do EI, a resztę pomocy myślę, że uzyska od bardziej doświadczonych, bo ja szczegółów w nawożeniu faktycznie nie znampkamil1 pisze:CO2 już jest,

- pkamil1
- Stały bywalec
Pawełek01 i dziękuje Ci za pomoc. marti narazie będę lał codziennie macro raz w tygodniu micro i kupie stały test PH i będę obserwował.