Co się dzieje z moimi roślinkami ?
Moderator: ModTeam
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
Re: Co się dzieje z moimi roślinkami ?
szalinski_2005, i ja mam pytanie, optymalne światło to min 0,5W/l a maksymalne jakie jest?, przypuśćmy że chcę zacząć przygodę z HT, mam CO2 i nawozy, jakie światło jest pożądane w HT a jakie jest przesadą?
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Wiem, że pytanie nie do mnie (przepraszam), ale myślę, że nie ma takiej granicy. Chyba Tom Barr pisał jednak, że max ilość światła jaką rośliny są w stanie użyć to 1.35W/l (?). Ale widziałam zbiorniki na prawie 2W/l i też były piękneaidi pisze:szalinski_2005, i ja mam pytanie, optymalne światło to min 0,5W/l a maksymalne jakie jest?, przypuśćmy że chcę zacząć przygodę z HT, mam CO2 i nawozy, jakie światło jest pożądane w HT a jakie jest przesadą?

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
to jest tylko przysłowiowe 0,5 W/l bo można by to przypisać tylko zbiornikom powiedzmy od 100 do 300 L wtedy możemy się posługiwać taką miarą mniejsze i większe zbiorniki to już inna historiaaidi pisze: optymalne światło to min 0,5W/l
a z tym maximum światła to nie wiem ja osobiście miałem 258 W na zbiornik 240 l o wysokości 45 cm i wydaje mi się że to już było dużo natomiast w obecnej chwili mam ok 50 l zbiornik i 54 W i szału nie robi tak jak wspomniałem wcześniej wszystko zależy od wielkości zbiornika i wysokości bo powiedzmy ma ktoś zbiornik 80 cm wys. (widziałem u szklarza takie jakiś szaleniec takie zamówił) i tu nawet 2W/l nie było by przesadą
przede wszystkimAkwarybka pisze:Wszystko zależy od umiejętności ;)
miłego dnia 

-
- Przyjaciel forum
- Kontakt:
szalinski_2005, jest jakiś wzór? ja mam 60 profil wysokość 34 cm w tym 30 to wys słupa wody, jakie powinno być światło dla HT?
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
wzoru nie ma ale jak dla 60 l to ja bym użył mocy w przedziale od 40W d0 50W albo i więcej
tylko pamiętaj im więcej światła tym trudniej opanować ilości nawozów
dodam jeszcze że jest dobrze mieć podzielone takie oświetlenie w przypadku użycia 2,3 świetlówek każda zasilana osobno do możliwości zwiększania lub zmniejszania oświetlenia podczas zmian aranżacji restartów glonów przydaje się takie rozwiązanie
w przypadku moich byłych 240l i 258 W :zalamany: miałem 7 świetlówek i 6 obwodów osobno więc była możliwość zmian mocy
bawiłem się nawet w imitacje wschodu i zachodu słońca
tylko pamiętaj im więcej światła tym trudniej opanować ilości nawozów
dodam jeszcze że jest dobrze mieć podzielone takie oświetlenie w przypadku użycia 2,3 świetlówek każda zasilana osobno do możliwości zwiększania lub zmniejszania oświetlenia podczas zmian aranżacji restartów glonów przydaje się takie rozwiązanie
w przypadku moich byłych 240l i 258 W :zalamany: miałem 7 świetlówek i 6 obwodów osobno więc była możliwość zmian mocy
bawiłem się nawet w imitacje wschodu i zachodu słońca
miłego dnia 

-
- Przyjaciel forum
- Kontakt:
Czy można używać ,,normalne" świetlówki (OBI) w akwa? Jakie muszą być spełnione warunki aby można było danej świetlówki użyć?
Ostatnio zmieniony 2010-11-28, 01:54 przez aidi, łącznie zmieniany 1 raz.
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Z tego co mi wiadomo odpowiednia moc i barwa.aidi pisze:akie muszą być spełnione warunki aby można było danej świetlówki użyć?
-
- Przyjaciel forum
- Kontakt:
czyli? barw musi być ciepła czy zimna? i moc 2700K to wystarcza czy za małoPlewek01 pisze: Z tego co mi wiadomo odpowiednia moc i barwa.
- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
2700k to właśnie barwa a moc zależy jaką maksymalną długość świetlówki możesz zamontować...coś więcej w temacie tu
- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
http://www.oswietlenie-akwarium.pl/html ... wkach.html tu jest o świetleniu akwarium i o barwach świetlówek.
-
- Przyjaciel forum
- Kontakt:
chodzi mi konkretnie o to że nie zmieszczą mi się 2 świetlówki T5, a w obi znalazłam fajną małą krótką i cienką świetlówkę 8W i myślę o wstawieniu jednej lub dwóch tylko czy ma to sens?, przeczytałam całe forum odnośnie oświetleń i nie doszłam do głębszego wniosku,
barwa świecącej żarówki, 8W i dobra długość 20 cm wraz z oprawami
barwa świecącej żarówki, 8W i dobra długość 20 cm wraz z oprawami
- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
Jaka barwa tzn. ile ....K jest podane na świetlówce?aidi pisze:barwa świecącej żarówki
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
A tak dokładniej... temperatura barwowa. W Kelvinach 

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Za mało
Szukaj czegoś ok. 6500 K

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back