Zakładanie akwarium dla welonek
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Anna
Zakładanie akwarium dla welonek
Miałam zamiar kupić dzisiaj akwarium dla 2 welonek 112 l. Niestety nie kupiłam go ponieważ wydaje mi się, że jest bardzo duże jak na moje możliwości i doświadczenie z akwarystyką. Czy 80 l wystarczy dla 2 welonek? Rybki na razie są malutkie jakieś 6 cm. Poczytałam już co nieco i wiem jak założyć akwarium. Będę pytać w razie wątpliwości.
- zolwikk
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: adam
Re: Zakładanie akwarium dla welonek
No im większe akwa tym mniej roboty .
A z welonkami to bedziesz miał dość sprzątania , osobiście mi się podobają tylko strasznie zanieczyszczają odchodami i dałem spokój.
O jakich możliwośćiach piszesz finansowych ?
A z welonkami to bedziesz miał dość sprzątania , osobiście mi się podobają tylko strasznie zanieczyszczają odchodami i dałem spokój.
O jakich możliwośćiach piszesz finansowych ?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Welonki w akwarium to naprawdę nie najlepszy pomysł. Zacznij od przemyślenia, czy koniecznie chcesz mieć właśnie te ryby. Dla 2 welonek 112l może okazać się wręcz za małe - te ryby teraz są małe, za pół roku będą olbrzymie. Do tego to ryby zimnolubne (niewiele gatunków można z nimi trzymać) oraz zwykle trzymane w zbiornikach pustych (bo o korzenie się potrafią poranić a roślinki... wykopią). I bardzo śmiecą...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
Tylko w tym problem, że dostałam w prezencie 2 welonki w kuli. Mam zamiar poprawić im byt bo poczytałam o nich i wiem, że muszą mieć duże akwarium ale jakie im wystarczy? Skoro je już mam postaram się im stworzyć dobre warunki.
[ Dodano: 2010-12-06, 13:28 ]
O jakich możliwośćiach piszesz finansowych ?[/quote]
Chodzi mi o miejsce w domu i o mebel pod akwarium. Mam stabilną szafkę pod akwarium ale na 112 litrowe akwarium jest za mała. Nadaje się na 75 do 80l.
[ Dodano: 2010-12-06, 13:28 ]
O jakich możliwośćiach piszesz finansowych ?[/quote]
Chodzi mi o miejsce w domu i o mebel pod akwarium. Mam stabilną szafkę pod akwarium ale na 112 litrowe akwarium jest za mała. Nadaje się na 75 do 80l.
- hidax
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
W takim razie kup 112l jakieś roślinki z twardymi liśćmi i niech akwarium odstoi swoje bez rybek. 1 welon 60l każdy kolejny dodatkowe 40l a więc 112 może im wystarczy. Roślinek kup jak najwięcej i będzie dobrze.
Życzę powodzenia. ;)
[ Dodano: 2010-12-06, 13:30 ]
Ale 80l to dla nich za mało niestety. :/
Życzę powodzenia. ;)
[ Dodano: 2010-12-06, 13:30 ]
Ale 80l to dla nich za mało niestety. :/
60 Główne
30 Narybkowe
30 Narybkowe
-
- Nowicjusz
W takim razie kupię 112l. Jakaś półka w domu też się musi znaleźć.
- hidax
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Ja bym tak zrobił.
Tylko zobacz czy ta półka która będzie pod akwarium jest prosta w sęsie ___ bo jak będzie krzywa \ to może ci akwarium popękać.

Tylko zobacz czy ta półka która będzie pod akwarium jest prosta w sęsie ___ bo jak będzie krzywa \ to może ci akwarium popękać.
60 Główne
30 Narybkowe
30 Narybkowe
-
- Nowicjusz
No no 112l to sporo. A co z podłożem? Żwirek wystarczy?
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Ja bym dała piasek. Te ryby lubią przekopywać dno.
Nie jakaś tylko stabilna, która utrzyma z 200kg.aniapopstar pisze:Jakaś półka w domu też się musi znaleźć.
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Albo żwir, tylko musi być naprawdę drobny. Jeżeli baniaczek ma być na dłużej, wybrałbym gotowe szafki pod baniaczki w kolorze, pasującym do mebli w Twoim domu 

-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
A ja bym je oddał. Po co męczyć je w zbyt małym zbiorniku?? Welony nie powinny być trzymane w akwariach, tylko oczkach wodnych, a jeśli już się na nie uprzemy to zbiornik minimum 200 litrów i wydajna filtracja.
-
- Nowicjusz
Ale 112 litrów to chyba nie za mało? Myślę, że im wystarczy spokojnie. Większego na pewno nie kupię. A poza tym rybki to prezent i nie chcę znajomym zrobić przykrości oddając je. Męczyła bym je gdyby były trzymane w kuli.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
aniapopstar, 112 spokojnie dla 2 wystarczy, do tego bardzo wydajny filtr bo brudzą, żadnej grzałki, i rośliny które żyją w temperaturach do 22* góra, fakt to ryby oczkowe ale w takim akwa też będą się dobrze rozwijały, pokarm podawaj namoczony,
maol, wybór ryb to spawa gustu a w tym wypadku , gustu znajomych nie poprieram takich prezentów ale jak dziewczyna jest odpowiedzialna i chce zapewnić im warónki to czemu nie? tak śmiecą to fakt ale odmulać każde akwa trzeba a 112 nie zrobia takiego syfu jak w 5-10l kuli
aniapopstar, pod żwir dajesz podkład a na to siatkę a na siatkę żwie i dalej rośliny, włączasz filtr, lejesz nitrific i czekasz 2 tyg ( tym razem nie tylko dla ustabilizowania ale i aby roślinki się do siatki przyczepiły - ryby ich nie wyrwą), polecam zastosowanie karmnika, bo welonki najbardziej się męczą jak się zapowietrzą, akwa lepiej proste niż profil, akwa z samymi welonkami też ładnie wygląda jak jest dobrze zarośnięte, co
ważne nigdy nie wymieniaj całej wody rób podmiany po 30% raz na tydzień
no i powodzenia ;)
maol, wybór ryb to spawa gustu a w tym wypadku , gustu znajomych nie poprieram takich prezentów ale jak dziewczyna jest odpowiedzialna i chce zapewnić im warónki to czemu nie? tak śmiecą to fakt ale odmulać każde akwa trzeba a 112 nie zrobia takiego syfu jak w 5-10l kuli
aniapopstar, pod żwir dajesz podkład a na to siatkę a na siatkę żwie i dalej rośliny, włączasz filtr, lejesz nitrific i czekasz 2 tyg ( tym razem nie tylko dla ustabilizowania ale i aby roślinki się do siatki przyczepiły - ryby ich nie wyrwą), polecam zastosowanie karmnika, bo welonki najbardziej się męczą jak się zapowietrzą, akwa lepiej proste niż profil, akwa z samymi welonkami też ładnie wygląda jak jest dobrze zarośnięte, co
ważne nigdy nie wymieniaj całej wody rób podmiany po 30% raz na tydzień
no i powodzenia ;)
-
- Nowicjusz
dziękuję bardzo za cenne informacje
[ Dodano: 2010-12-07, 10:35 ]
lejesz nitrific i czekasz 2 tyg
a co to ten nitrific?

[ Dodano: 2010-12-07, 10:35 ]
lejesz nitrific i czekasz 2 tyg
a co to ten nitrific?
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
http://www.zoologiczny.sklep.pl/Sera_Ni ... 235___4334aniapopstar pisze:a co to ten nitrific?